11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUE critică România pentru eşecurile din lupta împotriva corupţiei

UE critică România pentru eşecurile din lupta împotriva corupţiei

Uniunea Europeană a criticat România pentru eşecurile din lupta împotriva corupţiei, dar a lăudat Bulgaria, pentru determinarea noului guvern, în rapoartele pe justiţie date publicităţii ieri. Comisia Europeană a apreciat că politicienii români nu au dat dovadă de voinţă în implementarea reformelor, ceea ce încalcă angajamentele asumate de Bucureşti în momentul aderării la UE.

În timp ce Bulgaria s-a angajat în eforturile de reformă şi a obţinut rezultate importante, România şi-a pierdut dinamismul, raportul indicând deficienţe importante în eforturile acesteia de a realiza progrese, a afirmat purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray.
Factorii de decizie din sistemul judiciar s-au arătat reticenţi în ceea ce priveşte cooperarea şi asumarea responsabilităţii în beneficiul reformei. Modificările legii privind Agenţia Naţională de Integritate, votată pe 30 iunie, reprezintă un important pas înapoi, a apreciat Comisia. Legea riscă să prejudicieze rezultatele pozitive obţinute de Agenţia Naţională de Integritate şi aduce România într-o situaţie de nerespectare evidentă a angajamentelor asumate la momentul aderării. România ar trebui, de asemenea, să-şi propună să asigure un sprijin politic larg pentru transparenţă şi pentru protejarea eficientă împotriva corupţiei şi a conflictelor de interese, a recomandat CE.
În privinţa achiziţiilor publice, Comisia cere României să evalueze eficienţa cadrului legal şi a atribuirii responsabilităţilor autorităţilor competente în protejarea în faţa conflictelor de interese, iar acestea să fie modificate, dacă este necesar. Trebuie să se aibă în vedere interdicţia pentru angajaţii publici de rang înalt şi pentru reprezentanţii aleşi de a beneficia direct sau indirect de contracte comerciale încheiate în numele instituţiei lor şi trebuie să se insiste pe o deplină transparenţă în acest domeniu, recomandă al patrulea raport al Comisiei Europene referitor la aplicarea de către România a Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Mecanismul de Cooperare şi Verificare va continua, iar următorul raport anual va fi prezentat în vara anului 2011, a anunţat marţi Comisia Europeană.

Mark Gray: Deocamdată nu e timpul să vorbim de sancţiuni

Comisia Europeană a evitat să vorbească ieri despre eventuale sancţiuni, în ciuda faptului că în privinţa României a constatat deficienţe şi o pierdere de ritm în realizarea reformei justiţiei şi a luptei împotriva corupţiei, iar misiunea CE este să protejeze fondurile UE.
„Nu cred că acum este momentul să vorbim despre sancţiuni. Acum este momentul ca autorităţile române să-şi asume angajamentele, să readucă România pe linia pe care şi-au asumat-o la aderare“, a declarat Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care a prezentat conţinutul rapoartelor referitoare la justiţia din România şi Bulgaria.
El a precizat, răspunzând unei întrebări, că CE nu a stabilit un termen-limită pentru refacerea legii ANI, aspectul în privinţa căruia România a fost cel mai dur criticată în cel de-al patrulea raport anual privind aplicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
„Cred că autorităţile române la cel mai înalt nivel sunt deplin conştiente de importanţa pe care o acordăm acestui subiect. Sperăm că în următorul raport interimar (care va fi prezentat la începutul anului viitor – n.r.) nu va trebui să ne mai concentrăm aşa de multă energie asupra analizării ANI“, a subliniat Mark Gray.
Întrebat ce sancţiuni are în vedere Comisia, dacă România nu îşi va pune totuşi la punct legea ANI astfel încât să fie în conformitate cu angajamentele asumate la aderare, Mark Gray a spus că există „o determinare clară din partea Comisiei, dar şi din partea autorităţilor române de a face ca legea ANI să redevină conformă cu acele angajamente. Hai să vedem ce se întâmplă mai departe. Nu este acum momentul să avem de-a face cu sancţiuni“, a îndemnat purtătorul de cuvânt.
La observaţia că în trecut, în cazul Bulgariei cu precădere, au existat suspendări de fonduri UE şi s-a făcut o legătură între lupta anticorupţie şi fondurile europene, Mark Gray a repetat că CE „nu a văzut, la acest stadiu, nevoia de a suspenda anumite fonduri europene în nici una dintre ţări. Ceea ce am văzut a fost nevoia de a redresa sistemul mai larg de achiziţii publice în ambele ţări“, a adăugat el.
Întrebat dacă deficienţele în sistemul de achiziţii publice nu ar putea pune în pericol fondurile europene, purtătorul de cuvânt a declarat: „Să facem o distincţie. Azi am vorbit depre o îngrijorare pe care o avem în legătură cu achiziţiile publice. Vorbim despre achiziţiile publice cu toate fondurile, nu vorbim numai despre fondurile europene, ci despre toate fondurile. Aici este un aspect unde credem că este nevoie de mai multă acţiune. În trecut, am sancţionat situaţii specifice, cazuri specifice, în care am găsit nereguli“, a insistat Mark Gray.
El a ţinut să remarce că „există o tentaţie de a sări mai degrabă la sancţiuni decât de a avea în vedere mai întâi stimulentele“, însă a avertizat că CE va lua măsurile potrivite, dacă va descoperi cazuri specifice de nereguli cu fonduri europene.
Întrebat dacă nu cumva, în condiţiile crizei, raportul, critic mai ales în privinţa achiziţiilor publice şi a instanţelor din România şi Bulgaria, nu ar da un semnal prost investitorilor, ceea ce, pe termen lung, ar putea dăuna celor două ţări, Mark Gray a avut un răspuns tranşant: „Nu sunt sigur că plătitorul de taxe din România şi Bulgaria ar fi de acord neapărat cu această afirmaţie“, a spus el. „Cred că subiectul discuţiei noastre de azi este protecţia fondurilor europene. Cred ca e perfect normal şi în conformitate cu ceea ce doresc cele două ţări – ca CE să asigure protecţia fondurilor UE. Dar până la a ajunge să discutăm în termeni de investiţii şi măsuri de austeritate cred este un salt prea mare. Nu cred că ceva ar împiedica autorităţile celor două ţări şi Comisia Europeană în dorinţa lor de a se asigura că banii contribuabililor sunt corect folosiţi. Aceasta este preocuparea noastră şi cred că este normal să subliniem un anumit aspect atunci când vedem probleme specifice“, a explicat Mark Gray.
„Nu cred că e o surpriză că ne interesează aspectele legate de achiziţiile publice“, a mai spus el.
Mark Gray a reamintit că Mecanismul de Cooperare şi Verificare – impus de CE la aderarea României şi Bulgariei pentru a se asigura că ambele ţări menţin ritmul reformei – nu are o perioadă-limită prevăzută, dar şi-a exprimat speranţa că Bucureştiul şi Sofia îşi vor onora angajamentele cât mai repede. „Cred că ar fi în interesul ambelor ţări să ridicăm Mecanismul“, a spus Mark Gray, remarcând că această pârghie de presiune a avut un larg sprijin.
„Există o presiune din partea cetăţenilor, din partea guvernelor, din partea statelor membre şi a Comisiei. Într-un fel, nu avem nevoie de sancţiuni. Putem spune momentul în care am semnalat o problemă şi apoi când a fost ea redresată. Problema sancţiunilor nu este cea asupra căreia ne concentrăm pentru moment“, a repetat purtătorul de cuvânt al Comisiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII