13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri6,4 la sută dintre şomerii români au studii universitare

6,4 la sută dintre şomerii români au studii universitare

Industria prelucrătoare, construcţiile şi comerţul, acestea sunt domeniile în care s-au înregistrat cei mai mulţi şomeri în luna mai şi care vor continua să genereze cei mai mulţi şomeri şi în lunile următoare, potrivit unui sondaj al Institutului Naţional de Statistică, realizat în rândul managerilor.
Ultimele date publicate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) indică faptul că, din totalul şomerilor din România, aproape trei sferturi (72,3%) sunt persoane cu studii primare, gimnaziale sau profesionale. Din rândul celor cu liceu sau cu studii postliceale, unul din cinci este şomer, în timp ce 6,4% dintre şomerii români au studii universitare.
Aceleaşi date relevă şi faptul că, în luna mai, cei mai mulţi şomeri înregistraţi la ANOFM proveneau din industria prelucrătoare – aproape 30.000 de persoane, din construcţii – peste 26.700, sau din rândul vânzătorilor în magazine şi în pieţe – peste 18.500 de persoane. În ceea ce priveşte previziunile pentru lunile următoare, managerii români estimează că tot aceste domenii vor fi cele care vor genera cei mai mulţi şomeri.
Potrivit unui sondaj efectuat de INS, managerii se aşteaptă să renunţe la angajaţi în toate domeniile de activitate, cele mai însemnate reduceri urmând să aibă loc în industria prelucrătoare – cu 14%, în construcţii – cu 12%, sau comerţ cu amănuntul – cu 10%. Şi în servicii, scăderea numărului de angajaţi va fi, în lunile iulie şi august, de 7%. Referitor la şomajul de lungă durată, se remarcă faptul că mai mult de jumătate dintre tinerii sub 25 de ani care sunt şomeri au avut dificultăţi în a-şi găsi un loc de muncă de peste şase luni. Potrivit ANOFM, în luna mai, în România erau înregistraţi aproximativ 90.000 de şomeri sub 25 de ani, ceea ce reprezintă 13% din totalul celor fără loc de muncă. În acelaşi timp, unul din cinci şomeri nu are o slujbă de mai bine de un an. Conform ultimei centralizări a autorităţilor, numărul şomerilor a scăzut, în luna mai, cu peste 36.000 de persoane, rata şomajului ajungând astfel la 7,67%, cu un total de aproape 702.000 de persoane fără loc de muncă. În luna mai au ieşit din statisticile oficiale peste 103.000 de şomeri înregistraţi, din care doar puţin peste 40.000 s-au angajat. Adică nici 40% dintre cei care nu se mai regăsesc în evidenţele ANOFM şi-au găsit un loc de muncă. Diferenţa, adică 63.000 de persoane, fie au ajuns la pensie, au plecat în străinătate sau au decedat, fie au renunţat să se mai înregistreze la stat în căutarea unui loc de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII