16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNebunia caselor de marcat

Nebunia caselor de marcat

Mii de comercianţi doljeni au la dispoziţie mai puţin de 24 de ore să modifice TVA de la 19% la 24%, pentru că de joi dimineaţă orice bon fiscal emis de entităţile economice trebuie să afişeze noua taxă pe valoarea adăugată introdusă de guvern de la 1 iulie.

Ordonanţa de urgenţă care introduce cota mărită de TVA de la 19% la 24% obligă toate firmele şi persoanele fizice autorizate plătitoare de TVA să-şi modifice rapid casele de marcat fiscale. Firmele care vând marfă cu amănuntul au la dispoziţie mai puţin de 24 de ore să meargă la firma de la care au cumpărat casa de marcat sau la societatea specializată care se ocupă de service-ul acestora pentru a modifica în memoria acestora TVA de la 19% la 24%.
OUG nr. 58/2010 care a modificat Codul Fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial luni, 28 iunie, astfel că mediul privat a avut la dispoziţie doar 48 de ore să schimbe memoria caselor de marcat. Însă mulţi au realizat abia ieri că trebuie să opereze modificări la casa de marcat, astfel că mii de societăţi mai au la dispoziţie doar o zi să se programeze la firma de service şi să i se opereze ceea ce solicită. Fiscul nu scuză pe nimeni, toată lumea trebuie să emită bonuri fiscale care să evidenţieze cota mărită de TVA. Potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, în judeţ activează aproape 12.000 de entităţi economice plătitoare de TVA. Teoretic, 12.000 de firme trebuie să-şi modifice în 24 de ore casele de marcat fiscale. Pot fi firme care au puncte de lucru, deci au mai multe case de marcat. Numai că societăţile specializate în modificarea memoriei caselor de marcat se numără pe degete. Există service-uri din Craiova care au mii de case de marcat pe piaţă. Cei care nu au posibilitatea să-şi schimbe peste noapte softul casei de marcat pot vinde marfa pe factură şi încasează banii pe chitanţă, pentru a nu emite bon fiscal cu TVA redus.

Firmele de service lucrează şi noaptea

Din punct de vedere tehnic, este aproape imposibil ca toţi comercianţii şi prestatorii de servicii să opereze peste noapte în casele de marcat. Reprezentantul unui astfel de service, Aurel Tobescu, a declarat, pentru GdS, că i-a programat pe comercianţi şi pe timpul nopţii, pentru a face faţă. „Pornim cu toate echipele pe teren, la clienţii cu care avem contract de service, şi vom lucra nonstop, deci inclusiv noaptea. Avem şi clienţi mari, care au multe case de marcat. Noi sperăm ca până joi, la ora 12.00, să terminăm. Cei care nu au contract cu noi pot să vină cu casele sau pot să ne cheme, dar contra cost“, a spus Tobescu, reprezentantul Decarom Services. Mecanismul de schimbare a TVA în casa de marcat nu este simplu. Specialistul cu care am stat de vorbă a precizat că doar personalul autorizat face astfel de schimbări, iar operaţiunea nu se poate realiza prin telefon, pentru că „doar personalul autorizat poate face modificările respective. În plus, se scot în prealabil câteva rapoarte, se înscrie în cartea casei de marcat că s-a operat modificarea de TVA“. În funcţie de tipul casei de marcat, operaţiunea poate dura între 5 şi 15 minute pentru fiecare casă.

Tarife umflate „de urgenţă“ pentru comercianţi

Nici nu s-au desmeticit bine din plasarea „bombei“ cu TVA de 24% că firmele au dat de alte probleme, strict tehnice. Companiile şi persoanele fizice autorizate plătitoare de TVA trebuie să scoată bani din buzunar pentru modificarea soft-ului caselor de marcat, dar să îşi şi blocheze temporar activitatea, pentru că trebuie să dea fuga la service-urile specializate sau să aştepte echipele de ingineri să vină la sediul firmelor plătitoare de TVA. Firmele specializate care pot opera schimbări în memoria caselor de marcat practică tarife diferenţiate, în funcţie de tipul casei electronice şi în funcţie de contractul pe care îl are cu clienţii. Mulţi însă profită de ocazie şi suprataxează mediul privat, invocând situaţia de urgenţă. „Dacă firma are contract de service cu noi, atunci nu-i luăm nici un ban, dar dacă nu are contract, atunci va plăti. Încă nu ne-am gândit la sumă, dar am discutat cu colegi din Cluj care percep 100 de lei fără TVA, pe motiv că trebuie să facă schimbările de urgenţă, iar în Bucureşti deja se percep 140 de lei cu TVA la cei fără contract şi 45 de lei la cei cu contract de service“, a spus Aurel Tobescu. Tarifele vehiculate în Craiova pentru o modificare de acest fel sunt de 35 de lei pentru casele electronice de tip nou şi pot ajunge până la 80-90 de lei pentru tipuri mai vechi de asemenea instrumente fiscale.
 
Firmele care nu operează în casele de marcat nu pot fi amendate

OUG nr. 58/2010 nu prevede sancţiuni pentru cei care vând produse sau prestează diverse servicii. Şeful Fiscului doljean, Mihai Antonescu, a spus că acele firme depistate de organul fiscal la controalele viitoare că au emis bonuri de casă după data de 1 iulie cu TVA de 19% în loc de 24% „va trebui să dea la stat diferenţa de la 19 la 24%“, dar nu a declarat nimic referitor la eventuale contravenţii. Şi comisarul-şef al Gărzii Financiare Dolj, Dragoş Ursulescu, a dat de înţeles că vor merge în control exact pe 1 iulie pe tema majorării TVA şi că nu au bază legală să-i amendeze pe cei care au tot cota veche de TVA. De altfel, organele statului nu pot amenda firmele în nici un fel dacă nu colectează din primele zile TVA în cotă majorată. „Ei trebuie să-şi facă inventarul la stocurile de marfă şi să-şi calculeze preţurile noi cu TVA majorat. Cei care nu-şi modifică preţul ori vor vinde în pierdere, ori îşi vor diminua cota de profit, pentru că la stat trebuie să plătească 24%. Momentan, nu-i putem amenda dacă nu operează majorarea de TVA la casele de marcat“, a declarat Dragoş Ursulescu.  

Statul câştigă un mizilic din majorarea TVA

La nivelul Doljului, fix 11.982 de entităţi economice (societăţi comerciale, persoane fizice autorizate şi alţi prestatori de servicii) sunt plătitoare de TVA la stat trimestrial. Dintre acestea, doar 3.130 întrunesc condiţiile legale şi plătesc lunar TVA la stat (adică au o cifră anuală de afaceri de peste 100.000 de euro), în timp ce restul de 8.852 de contribuabili achită trimestrial taxa pe valoarea adăugată. Este destul de puţin, având în vedere că în Dolj există 33.918 persoane juridice (firme şi instituţii) şi 17.690 de persoane fizice autorizate. Mai există şi alte categorii de persoane care plătesc TVA (prestatorii de servicii care sunt liber profesionişti). Datele prezentate de DGFP Dolj arată că în luna aprilie 2010 (lună de plată la trimestru, când achită TVA toţi contribuabilii) s-a încasat TVA la bugetul de stat în sumă de 21,45 milioane de lei şi a fost rambursat efectiv TVA către firme de 1,31 miliarde de lei. Deci câştigul efectiv al statului este de 20,14 milioane de lei într-o lună de vârf, când plătesc toţi contribuabilii. Dacă se menţine consumul la acelaşi nivel, la următoarea lună de plată la trimestru statul ar putea să colecteze din Dolj în plus cu doar un milion de lei ca urmare a majorării TVA de la 19% la 24%. Problema este pentru firmele mici şi mijlocii, care oricum făceau eforturi să plătească la timp TVA, din cauză că taxa se achită la stat imediat după emiterea facturii şi nu în momentul încasării acesteia de la client.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII