Nebunia caselor de marcat

Autori


Mii de comercianţi doljeni au la dispoziţie mai puţin de 24 de ore să modifice TVA de la 19% la 24%, pentru că de joi dimineaţă orice bon fiscal emis de entităţile economice trebuie să afişeze noua taxă pe valoarea adăugată introdusă de guvern de la 1 iulie.

Ordonanţa de urgenţă care introduce cota mărită de TVA de la 19% la 24% obligă toate firmele şi persoanele fizice autorizate plătitoare de TVA să-şi modifice rapid casele de marcat fiscale. Firmele care vând marfă cu amănuntul au la dispoziţie mai puţin de 24 de ore să meargă la firma de la care au cumpărat casa de marcat sau la societatea specializată care se ocupă de service-ul acestora pentru a modifica în memoria acestora TVA de la 19% la 24%.

OUG nr. 58/2010 care a modificat Codul Fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial luni, 28 iunie, astfel că mediul privat a avut la dispoziţie doar 48 de ore să schimbe memoria caselor de marcat. Însă mulţi au realizat abia ieri că trebuie să opereze modificări la casa de marcat, astfel că mii de societăţi mai au la dispoziţie doar o zi să se programeze la firma de service şi să i se opereze ceea ce solicită. Fiscul nu scuză pe nimeni, toată lumea trebuie să emită bonuri fiscale care să evidenţieze cota mărită de TVA. Potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, în judeţ activează aproape 12.000 de entităţi economice plătitoare de TVA. Teoretic, 12.000 de firme trebuie să-şi modifice în 24 de ore casele de marcat fiscale. Pot fi firme care au puncte de lucru, deci au mai multe case de marcat. Numai că societăţile specializate în modificarea memoriei caselor de marcat se numără pe degete. Există service-uri din Craiova care au mii de case de marcat pe piaţă. Cei care nu au posibilitatea să-şi schimbe peste noapte softul casei de marcat pot vinde marfa pe factură şi încasează banii pe chitanţă, pentru a nu emite bon fiscal cu TVA redus.

Firmele de service lucrează şi noaptea

Din punct de vedere tehnic, este aproape imposibil ca toţi comercianţii şi prestatorii de servicii să opereze peste noapte în casele de marcat. Reprezentantul unui astfel de service, Aurel Tobescu, a declarat, pentru GdS, că i-a programat pe comercianţi şi pe timpul nopţii, pentru a face faţă. „Pornim cu toate echipele pe teren, la clienţii cu care avem contract de service, şi vom lucra nonstop, deci inclusiv noaptea. Avem şi clienţi mari, care au multe case de marcat. Noi sperăm ca până joi, la ora 12.00, să terminăm. Cei care nu au contract cu noi pot să vină cu casele sau pot să ne cheme, dar contra cost“, a spus Tobescu, reprezentantul Decarom Services. Mecanismul de schimbare a TVA în casa de marcat nu este simplu. Specialistul cu care am stat de vorbă a precizat că doar personalul autorizat face astfel de schimbări, iar operaţiunea nu se poate realiza prin telefon, pentru că „doar personalul autorizat poate face modificările respective. În plus, se scot în prealabil câteva rapoarte, se înscrie în cartea casei de marcat că s-a operat modificarea de TVA“. În funcţie de tipul casei de marcat, operaţiunea poate dura între 5 şi 15 minute pentru fiecare casă.

Tarife umflate „de urgenţă“ pentru comercianţi

Nici nu s-au desmeticit bine din plasarea „bombei“ cu TVA de 24% că firmele au dat de alte probleme, strict tehnice. Companiile şi persoanele fizice autorizate plătitoare de TVA trebuie să scoată bani din buzunar pentru modificarea soft-ului caselor de marcat, dar să îşi şi blocheze temporar activitatea, pentru că trebuie să dea fuga la service-urile specializate sau să aştepte echipele de ingineri să vină la sediul firmelor plătitoare de TVA. Firmele specializate care pot opera schimbări în memoria caselor de marcat practică tarife diferenţiate, în funcţie de tipul casei electronice şi în funcţie de contractul pe care îl are cu clienţii. Mulţi însă profită de ocazie şi suprataxează mediul privat, invocând situaţia de urgenţă. „Dacă firma are contract de service cu noi, atunci nu-i luăm nici un ban, dar dacă nu are contract, atunci va plăti. Încă nu ne-am gândit la sumă, dar am discutat cu colegi din Cluj care percep 100 de lei fără TVA, pe motiv că trebuie să facă schimbările de urgenţă, iar în Bucureşti deja se percep 140 de lei cu TVA la cei fără contract şi 45 de lei la cei cu contract de service“, a spus Aurel Tobescu. Tarifele vehiculate în Craiova pentru o modificare de acest fel sunt de 35 de lei pentru casele electronice de tip nou şi pot ajunge până la 80-90 de lei pentru tipuri mai vechi de asemenea instrumente fiscale.


 

Firmele care nu operează în casele de marcat nu pot fi amendate

OUG nr. 58/2010 nu prevede sancţiuni pentru cei care vând produse sau prestează diverse servicii. Şeful Fiscului doljean, Mihai Antonescu, a spus că acele firme depistate de organul fiscal la controalele viitoare că au emis bonuri de casă după data de 1 iulie cu TVA de 19% în loc de 24% „va trebui să dea la stat diferenţa de la 19 la 24%“, dar nu a declarat nimic referitor la eventuale contravenţii. Şi comisarul-şef al Gărzii Financiare Dolj, Dragoş Ursulescu, a dat de înţeles că vor merge în control exact pe 1 iulie pe tema majorării TVA şi că nu au bază legală să-i amendeze pe cei care au tot cota veche de TVA. De altfel, organele statului nu pot amenda firmele în nici un fel dacă nu colectează din primele zile TVA în cotă majorată. „Ei trebuie să-şi facă inventarul la stocurile de marfă şi să-şi calculeze preţurile noi cu TVA majorat. Cei care nu-şi modifică preţul ori vor vinde în pierdere, ori îşi vor diminua cota de profit, pentru că la stat trebuie să plătească 24%. Momentan, nu-i putem amenda dacă nu operează majorarea de TVA la casele de marcat“, a declarat Dragoş Ursulescu.  

Statul câştigă un mizilic din majorarea TVA

La nivelul Doljului, fix 11.982 de entităţi economice (societăţi comerciale, persoane fizice autorizate şi alţi prestatori de servicii) sunt plătitoare de TVA la stat trimestrial. Dintre acestea, doar 3.130 întrunesc condiţiile legale şi plătesc lunar TVA la stat (adică au o cifră anuală de afaceri de peste 100.000 de euro), în timp ce restul de 8.852 de contribuabili achită trimestrial taxa pe valoarea adăugată. Este destul de puţin, având în vedere că în Dolj există 33.918 persoane juridice (firme şi instituţii) şi 17.690 de persoane fizice autorizate. Mai există şi alte categorii de persoane care plătesc TVA (prestatorii de servicii care sunt liber profesionişti). Datele prezentate de DGFP Dolj arată că în luna aprilie 2010 (lună de plată la trimestru, când achită TVA toţi contribuabilii) s-a încasat TVA la bugetul de stat în sumă de 21,45 milioane de lei şi a fost rambursat efectiv TVA către firme de 1,31 miliarde de lei. Deci câştigul efectiv al statului este de 20,14 milioane de lei într-o lună de vârf, când plătesc toţi contribuabilii. Dacă se menţine consumul la acelaşi nivel, la următoarea lună de plată la trimestru statul ar putea să colecteze din Dolj în plus cu doar un milion de lei ca urmare a majorării TVA de la 19% la 24%. Problema este pentru firmele mici şi mijlocii, care oricum făceau eforturi să plătească la timp TVA, din cauză că taxa se achită la stat imediat după emiterea facturii şi nu în momentul încasării acesteia de la client.Comenteaza acum

12 Comentarii

 1. nebunia NEBUNILOR said:

  mai e careva intreg fizic si sanatos la cap prin tara aia? Daca da, repede repejor fa-ti sarsanalele si cara-te altfel risti sa o iei razna din cauza nebuniilor nebunilor ce te inconjoara. Si eu ca prostul cite lacrimi am varsat ani la rind si cit am oftat de dorul de tara si de cei lasati in urma; drakul sa va calce, eu unul nu mai intru nici mort(m-am inscris la asociatia din colt, 13 euroi anual si, in caz de Tatal Nostru si Vesnica Pomenire, te cremeaza si iti imprastie cenusa in cele 4 puncte cardinale) in tara voastra. Prefer sa fiu al nimanui decit al vostru.Si?cum e?traiti bine?

 2. nu e chiar asa said:

  stati linistiti nu vedeti ce se intampla in europa? e numai ro cu astfel de probleme? n-o sa moara toata lumea, o sa isi permita mai putin dar 5% nu e sfarsitul pamantului si sunt sigur ca unele magazine isi vor ajusta preturile daca vor sa stea in business in aceste vremuri critice

 3. arknts7 said:

  [email protected] nu e chiar asa, explica si tu cum este in ieuropa ? ca in jermania tva pe mancare e 9% ? multe produse din vest sunt la jumatate de pret … etc, etc.

 4. ioooo said:

  sincer io nu inteleg de ce mai exista legi in tara asta daca nu se respecta ,pai nu trebuia sa treaca 6 luni pana la punerea in aplicare a oricarei modificari a codului fiscal ? pai nu ca guvernu schimba taxele prin ordonanta de urgenta ,pai alea nu sunt bre pt schimbarea de taxe ,acu sa-i vad pe nenorocitii de la Curtea Constitutionala se mai opun dupa ce si-au salvat pensiile? o bataie de joc nu ma intereseaza aspectele tehnice cu casele de marcat prezentate in articol ,insa pt orice om de afaceri nebuloasa fiscala e cel mai periculos lucru ,lasa-l frate 6 luni pe om sa-si faca o strategie sa gandeasca bine urmatoarea miscare , mai crede cineva in ce spun aia de la guvernare care actioneaza doar pompiersitic ,mai crede cinva ca nu ne mint crunt ,ier Vladescu era in toate ziare cu coata unica care trebuie modificata de la anul ,deci rahatul e grav ,a si recunoscut acum vreo 2 saptamani ,masurile de scadere a salariilor plus pensiilor(sau actuala cu tva marit) plus restul sunt bune doar daca ec Romaniei scade cu pana la 1% anul acesta ,pe primul trimestru eurostat zice ca suntem pe -3,2% fata de aceeasi perioada 2009 ,oaree ce ne asteapta de la 1 ian 2011 daca picam tot anul cu 3,2% ???? pai logic iar alte mariri de taxe cum de imp pe avere securistii nu se ating raman doar cota unica si eventual asigurarile sociale sau accizele ,sa fim seriosi cel de la nr 3 spune un adevar momentan da 5% in plus la tva nu e un dezastru INSA eoconomia RO n-a dat nici un moment impresia ca s-ar stabiliza ,in toate trimestrele si-a continuat scaderea in ultimul timp mai redusa ce-i drept insa cu masurile astea scaderea nu poate decat sa se accelereze nu? io nu-mi imaginez cum le iasa lor proiectia pe buget cu scadere de -0,5% pib anul asta cand in primul trimestru cu tva 19% cu salarii bugetare full noi scazuram cu 3,2% ,pai diferenta de 2,7% poate fi acoperita ca sa atingem deficitul FMI decat cu masuri de genu cota unica 25% si inca macar 5% in plus la asigurarile sociale adik cu alte cuvinte un – de aproape 20 % la toate salariile nete,asta e smecheria si raspund pentru cel de la nr 3 ,daca tva -ul asta ar acoperi treaba n-ar fi mare bai insa el ne acopera doar pana la -1% scadere pib anul asta ,dati-va cu parerea daca in primul trimestru am avut un -3,2% crede cineva intr-o scadere de doar 1% a pibului in acest an?

 5. ilegal said:

  ceea ce face guvernul e ilegal.ILEGAL,ILEGAL ,ILEGAL.sunt nebuni,e ilegal.lege,lege.ba voi auziti?e ilegal.

 6. sssniper said:

  Adica astia incalca toate legile si noi sa le respectam? Adica sa ia ei rapid bani in plus? Adica furt nu? Daca iei niste bani in plus care legea zice ca nu ai voie sa-i iei se cheama furt, nu? Adica daca eu fur ma baga la puscarie, iar daca fura ei, sunt salvatorii tarii. Eu la puscarie si ei vaile, masini si trai mai nene. Cred ca pana la iarna vor mai pleca vre-un milion de romani din tara. Dar de data asta cred ca isi iau si familiile cu ei si adios Romania.

 7. lol said:

  vine valu’ 2 care o sa ne ia pe toti. Nu se mai poate trai. o sa ne bagam toti picioarele in ele de afaceri si o sa plecam, sa-i lasam pe ei aci sa vedem ce fac.

 8. Gratar, mici si bere said:

  Da-i ,ma, dracu’ ! Pun pe usa magazinului “Plecat in concediu” si vad eu ce fac la intoarcere, poate prelungesc concediul. E vara, va sfatuiesc pe toti sa faceti la fel, plecati o vreme in concediu. Blocati-le, mai, economia ! Ei cred ca mai pot controla piata neagra, dupa ce o stimuleaza zilnic ? O sa se vanda orice pe strazi, la vecini, pe la prieteni, pai noi ne punemm mintea cu nebunii astia ? Ce sansa mai am eu sa vand la magazin ceva, cand creste concurenta pe piata neagra ? Toata lumea in loc sa intre in vreun magazin, va face cumparaturi din tarile vecine sau de la bisnitari via Germania, Austria, Turcia etc.

 9. ioooo said:

  9 prea tare frate propunerea ta ,un refuz la plata impozitlelor masiv i-ar zdruncina mai bine decat 200 000 de oameni care chiar protesteaza ,nu dansul pinguinului :)), de fapt aici e si prostia in loc sa majoreze impozitele pe bunurile deja achizitionate adik case, terenuri masini ,boii au marit imp pe bunuri viitoare pe care oamenii pot sa le cumpere sau nu ,la acciza la tigari a fost o crestere de 50% in incasari s-au vazut decat 10-15 % .

 10. unu said:

  Erau prosti sa incaseze TVA-ul la achitarea facturilor? Pai s-ar duce mai rau in prapastie. Ce si-au zis? LAs ca marim de la 19 la 24, dar tot la emiterea facturii, ca altfel am pus-o.

  Vai de mama lor si vai de mama noastra!

 11. tangur said:

  Un stat care isi baga populatia in faliment nu trebuie sa mai existe. Un stat are grija de populatia lui nu mai ai are viitor. Singura shansa ca sa mai existe acest stat este revolta po****si executia conducatorilor care ne-au adus in aceasta stare. Asha ca…topoare, furci, cutite si hai sa ii hacuim.

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 30 iunie 2010

Actualitate

» Craiova: Judecătorul Diaconescu şi-a reclamat colega
» Poliţiştii bulgari au găsit un cadavru care ar putea fi al unei judecătoare din Corabia
» Spitalul de Urgenţă concurează ministerul la personal TESA
» Grup de hoţi, identificat de poliţiştii doljeni
» Craiova: Şoferi sancţionaţi pentru neacordare de prioritate pietonilor
» Dolj: Scandal pe recolta de grâu
» Dolj: Ajutorul social nu se acordă numai celor care au nevoie de el
» Craiova: Acţiuni în instanţă pentru recuperarea datoriilor la întreţinere
» Craiova: Service-ul de case de marcat, o afacere profitabilă
» Craiovenii îşi fac provizii de teama creşterii cotei TVA
» Statul, lăsat în pielea goală
» Plenul CJ Dolj aprobă proiecte în timp record
» Sechestru pe maşinile romilor din Târgu Jiu
» Fondul de reparaţii, contestat de proprietari
» Titlul “Gorjeanul anului”, acordat după reguli noi
» Olt: 70 de absenţi şi un eliminat de la examenul de bacalaureat
» Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova susţine că unitatea are prea puţin personal TESA

Local

» Furt de obiecte de tezaur de milioane de euro
» Şpaga judecătorilor, împuţinată de avocaţi
» Mitropolitul Olteniei a slujit la Târgu Jiu
» Descinderi la Strehaia
» Poliţişti comunitari, concediaţi
» Spitalul „Filantropia“, blocat de datorii
» Lorena: Vezi că tumora este ceva foarte grav?

Dolj

» Începe evaluarea managerilor de şcoli din Dolj

Gorj

» Şeful CJ Gorj şi-a prezentat raportul de activitate

Sport

» Paraguay, în sferturi
» Pandurii, programaţi la medic
» Antrenamente la înălţime
» Kaka, certat pentru cartonaşe
» Barca îi cedează pe Henry şi Toure
» Franţa a scăpat de Escalettes
» Mutu nu duce lipsă de oferte
» Forminte s-a întors la lot
» Tecău şi Lindstedt, în sferturi
» Năstase: Eu le arătam degetul
» Pop, bronz în Cehia
» Judoka de la CSM-LPS, primii din ţară
» Oltchim – SCM Craiova în runda inaugurală

Bani & Afaceri

» Jaf în Combinatul Celrom
» Nebunia caselor de marcat

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Ia te uită!
» Scurte ştiri
» Albul îmbracă orice siluetă
» Mirtul, o plantă veşnic verde
» Salată cu paste şi legume
» Jack Russell Terrier, un căţel plin de viaţă

Top