14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimăriile vor putea revendica terenurile agricole deţinute înainte de 1945

Primăriile vor putea revendica terenurile agricole deţinute înainte de 1945

Deputaţii au adoptat miercuri un proiect de lege iniţiat de şapte deputaţi PDL, prin care unităţile administrativ-teritoriale locale primesc dreptul de a revendica terenurile agricole pe care le-au avut în proprietate şi care au fost naţionalizate după 1945.
Propunerea legislativă vizează completarea articolului 23 din Legea nr. 1 din 2000 privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere cu un nou alineat ce stipulează că „unităţile administrativ-teritoriale locale care au deţinut în proprietate terenuri agricole pot solicita reconstituirea dreptului de proprietate pentru întreaga suprafaţă deţinută în 1945“.
Primăriile au ca termen pentru depunerea solicitărilor 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
„Unităţile administrativ-teritoriale locale au fost excluse de la reconstituirea dreptului la proprietate asupra terenurilor agricole din extravilan, deşi le-au avut în proprietate înainte de 1945, până la naţionalizare. În prezent, terenurile agricole se află în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului“, se arată în expunerea de motive a legii, iniţiatorii susţinând că adoptarea ei ar face ca unele comunităţi locale să iasă din dificultăţile economice cu care se confruntă.
Legea a fost respinsă la Senat, dar miercuri a fost adoptată de Camera Deputaţilor cu o largă majoritate, de 259 de voturi pentru, unul împotrivă şi două abţineri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS