Ultimul meu clopoţel

Autori


În urmă cu aproximativ un an, GdS v-a prezentat povestea unei eleve de la Şcoala nr. 2 din Calafat, aflată la un pas de a refuza să mai meargă la cursuri („Condamnat să fii olimpic în Calafat“ -5 iunie 2009) din cauza atitudinii unor dascăli şi a ironiei colegilor. A terminat clasele V-VIII cu media zece, iar în aceste zile a susţinut examen pentru probele de aptitudini, pentru a urma cursurile unei clase bilingve la CN „Carol I“. A avut „surpriza“ să constate că şi media finală i-a fost greşit afişată… Dorinţa cea mai mare a Ioanei Goga a fost aceea de a susţine un discurs la sfârşit de gimnaziu în faţa profesorilor şi a colegilor. A fost sfătuită însă să renunţe la acest vis. De aceea, a trimis mesajul GdS…

„«Cei slabi nu pot să ierte. Iertarea este privilegiul celor puternici», spunea Mahatma Gandhi (părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă neviolente – n.r.). Eu consider că poate fi vorba despre iertare doar în cazul persoanelor superioare ţie. O să fiu sinceră, a durat ceva, dar, în cele din urmă, am realizat care a fost «păcatul» meu de neiertat în faţa elevilor şi profesorilor acestei şcoli. Am avut tupeul de a avea o personalitate foarte bine definită, sigur am auzit clişeul cu «fiecare este unic în felul său» de la mulţi profesori, dar ce s-a întâmplat cu singura care a avut curajul să fie diferită? Păi a fost pusă la zid, normal, considerată o ciudată şi tratată ca atare. Iar acum, când sunt suficient de matură ca să o fac, mă întreb oare ce îmi pot oferi mie nişte oameni cu vederi atât de reduse? Este doar firească atitudinea copiilor în momentul în care cei care ar trebui să le fie modele se poartă astfel şi, deci, nu reuşesc să se ridice la acest statut. Într-o şcoală de şabloane, eu am îndrăznit să ies din tipare, nu prin vestimentaţie extravagantă, nu prin machiaj şi nu prin lipsă de respect, din păcate respect am avut în exces faţă de nişte oameni care nu erau capabili să îmi ofere acelaşi lucru, ci prin curajul de a-mi asuma responsabilitatea pentru acţiunile mele, de a avea o opinie proprie, pe care să o rostesc cu voce tare. Nu ştiu dacă aţi auzit până acum de această teorie, dar mie mi se pare raţionament elementar. Oamenii devin ceea ce restul le spun că sunt atât prin fapte, cât şi prin vorbe şi cele mai bune exemple pentru asta suntem eu şi colegii mei. Ceea ce urmează să spun o să li se pară şocant chiar şi lor, pentru că atunci erau prea mici să realizeze şi acum sunt prea mari ca să le mai pese. Ei au fost trataţi ca nişte animale de «a doua mamă a noastră», atacaţi atât verbal, cât şi fizic oricând avea doamna o zi mai proastă. Noi eram cei mai răi din întreaga şcoală, eram tâmpiţi, proşti şi multe altele. În ceea ce mă priveşte, deoarece am spus că şi eu sunt un exemplu al propriei mele teorii, mi s-a spus atât de răspicat de atât de multe ori «te crezi superioară», încât, deşi nu mă gândisem la asta până atunci, am început să cred cu adevărat că sunt. Ei bine, da, sunt superioară şi prin urmare mă şi cred superioară şi nu văd care e problema şi de ce ar trebui să îmi fie ruşine. Nu e ca şi cum e adevărat stereotipul cu «toţi suntem egali», regret să vă dezamăgesc, dar nu suntem. Nu ne naştem egali şi nu murim egali, nu suntem la fel de frumoşi, nu suntem la fel de deştepţi şi nu avem aceleaşi talente. Deci mi se pare doar normal să nu mă consider egalul unei persoane care are 7 la română când eu sunt olimpică la română sau egalul unei persoane cu 5 la matematică atunci când eu am 10 la matematică.


Nu generalizez, nu este vorba despre întregul colectiv de profesori al clasei mele, doar de majoritatea. Celorlalţi vă mulţumesc sincer. Un bun profesor trebuie să fie înainte de toate un bun pedagog şi, din păcate, am fost şocată să observ superficialitatea cu care domnii profesori judecă foarte multe situaţii şi caracterul propriilor elevi. Este chiar dureros că, de fapt, nu au habar cui predau. În încheiere aş vrea doar să mai spun că am câştigat.Aţi vrut să mă învăţaţi că nu te lupţi cu sistemul, că pur şi simplu te modelezi după el şi suporţi. Nu contează că ţi se pare greşit, imoral, dacă vrei să rezişti te schimbi. Ei bine, chiar şi aici aţi dat greş. Eu plec din această şcoală cu fruntea sus şi foarte mândră de cine sunt. Plec uşurată pentru că ştiu că mă aşteaptă o viaţă mai bună, pentru că orice s-ar întâmpla o să fie mai bine ca aici. Din păcate, sunteţi nişte oameni mari foarte mici. Eu vă voi uita, în momentul în care o să sfârşesc acest eseu nu o să mai ştiu cine sunteţi, pe când dumneavoastră, oare, mă veţi uita vreodată? Eu cred că vă veţi surprinde gândindu-vă la mine fară să vreţi, că mă veţi vedea pe mine în orice copil cu o oarecare personalitate şi mă veţi urî la fel de mult ca şi acum. Cu timpul vom vedea dacă am avut dreptate. Puteţi însă răsufla usuraţi, nu cred că veţi mai avea vreun elev ca mine“.Comenteaza acum

14 Comentarii

 1. Adriana said:

  Imi place eseul tau, dar nu iti face prea multe iluzii in ceea ce priveste liceul. O sa mai ai de trecut prin multe. Oricum, succes si felicitari pentru zecele la matematica! 🙂

 2. Doina said:

  Bravo,iubito! Comentariul tau este..cat se poate de pertinent, dar,ca si Adriana,de mai sus,te evertizez ca acesta este doar un …inceput! Surprinzator..sau..n u..te vei” lovi” , in aceasta mizerabila si salbatica lume, de foarte multe mentalitati,prejudec ati, rautati gratuite…sau …cum vrei tu sa le definesti…deci…f ii asadar…pregatita.. . sa le-nfrunti cu demnitate!!! Iti urez sa ramai aceeasi de-acum, curajoasa sa te privesti in oglinda !

 3. Adrian said:

  Saraca fata, are impresia ca daca a fost si ea la o olimpiada, doua, ea este cea care a dat gaura la macaroana. Cred ca trebuie sa-i scoata cineva aceste fumuri din cap, pana nu este prea tarziu si sa o aduca cu picioarele pe pamant. Craiova este plina de olimpici fetito, asta nu inseamna ca ei sunt altfel decat ceilalti. Eu cunosc destui si nu au capul plin de ifose ca tine. Este vorba doar de pregatire profesionala si nimic altceva, calitatea de om nu ti-o da olimpiada ci altceva. Exista insa medici care te-ar putea ajuta in situatia in care te afli. Apeleaza la unul din ei si ai sa vezi ca totul o sa fie ok.

 4. arknts7 said:

  cu o asemena gandire nu are cine sa te ingenuncheze.Puterni cul stejar de azi este ghinda de ieri cazuta la pamant…si mai ales nu uita:,,Infrant nu esti atunci cand sangeri, nici ochii cand in lacrimi ti-s, adevaratele infrangeri sunt renuntarile la vis.

 5. gn said:

  Esti dusa rau fetito ,sa ne fereasca sfantul de o mareeee capacitate ca tine ,ca va FI VAI DE MAMICUTA CELOR DIN JURUL TAU . asta este SCOALA ROMANESCA ,PRODUCE GENII, daca mai are si pileeeee ,sigur are ,atunci avem batranetea asigurata , ,,URGENT LA MEDIC ”

 6. Magda said:

  Nu este perfecta,ai dreptate,dar meritul este numai al ei!Foarte bine,bravo tie!RAR MAI INTALNIM COPII CU GANDIRE LA VIITORUL LOR!Sa te ajute BUNUL DUMNEZEU sa ajungi acolo unde este nevie de tine!

 7. mia said:

  bravo pentru eseu . sa nu-ti pierzi curajul si increderea in tine . succes

 8. Lili said:

  O rog pe aceasta fetita sa ne scrie si la anu sau peste patru ani si atunci poate comentam altfel.Iti urez succes si astept sa ne mai scrii .

 9. kmy said:

  eu inteleg ca este inteligenta.si ce-cu asta?toti sunt niste redusi iar ea este fruntea.trezeste-te fetito ca nu esti singura olimpica din judet.un oarecare merit il au si profesorii aia pe care tu ii blamezi atat ca doar nu te-ai nascut tu desteapta.o sa mai treaca niste ani si poate o sa vezi altfel treaba.poate atunci si numai atunci o sa fii mai matura ca acum vad ca nu dai dovada de prea multa maturitate ci doar de o absurda copilarie.

 10. Claudiu said:

  Pedanterie ieftina, cauza marunta, frustrari. Incearca sa te maturizezi…

 11. Oana said:

  Toti intelegem scoala si sistemul in feluri diferite asa cum si tu ai spus in eseul tau nu toti suntem egali! Daca tu te considerai atat de neindreptatita de ce nu ai renuntat la scoala? Eu cred ca trebuei sa incepi sa gandesti pozitiv si sa iei din viata ce este cel mai bun! Si eu am fost olimpica la engleza si al bacalaureat mi s-a dat nota 8 dar nu m-a deranjat pentru ca stiam ca am ramas cu ceva! nu notele conteaza ci cunostintele care te vor ajuta in viata! PS: pentru ca am luat 8 la engleza locuiesc in anglia de 3 ani jumate!
  Succes in continuare…..am un sfat….iin fiecare dimineata cand te trezesti primul lucru pe care sa il faci ZAMBESTE!

 12. Claudiu said:

  O scrisoare stupida… Imi pare rau pentru aceasta fetita, dar cred ca nu are nici-o vina, e un copil. Profunzimea cuvintelor ma face sa cred ca aceste randuri nu au fost scrise de ea, ci de o alta persoana care crede ca ii face un bine, insa realitatea este cu totul alta.

 13. Roman said:

  Ba voi astia care comentati cu aluzii cu perdea si puneti cearceaul pe voi pe internet ca sa va ascundeti de ceea ce sunteti, va aparati painea si prostia de pedagogie pe care o predati din carte, aveti o meserie de rahat intr-un sistem de rahat ca si toate celelalte sisteme din tara pe care le protejeaza sclavii sistemului care i-a innrobit si le-a dat 10 milioane cu aluzia ca atat se poate, asa va trebuie la toti sa traiti decat cu apa si paine, ba din contra eu as reduce salariile voastre pentru ca nu le meritati, mentionati fara rusine salariile din alte tari, sa lucrati la privat ca sa aveti salariile acelea nu sa stati ca milogi sa cititi cu voce tare povesti din carti si sa cereti mii de euro oricum o sa primiti mii de…. O sa mentionati in viitoarele commentarii daca o sa intre vreunul din salahorii la care m-am referit ca asta e educatia mea si totul este redat din scris, adevarul este ca altceva decat sa atacati prin niste comentarii puerile pe net nu stiti, tragedia este ca acesti handicapati si inadaptati social la nivel global care sunt bugetari nostrii dragi, acu vorbind de cei cu salarii mici care se complac protejeaza sistemul bolnav care i-a imbolnavit si pe ei laolalta, in unele cazuri distrug oameni cu suflet mare ,personalitati ale unor viitoari oameni cheie ai societati noastre fara nici un pic de rusine si in dobitocenia lor chiar au dreptate fara nici in sinea lor macar sa constientizeze ca sunt niste redusi mintal si vizual in societatea moderna, va meritati soarta sa traiti de pe o zi pe alta pentru ca a-ti fost un element cheie la constructia societati actuale, n-ati schimbat sistemu asta jegos care nu o sa aiba nici o finalitate in timpul generatiei voastre, iar singurii de-l pot schimba le este schimbata sau amputata personaliatea de niste incapabili si inadaptati.Sinteza acestui mesaj este ca nu cunosc bine contextul in care s-a produs acest conflict dar din comentariile anterioare ale unora si cunostinta cazului din iarna cred ca in cazul vostru cu exceptia unora cu coloana vertebrala si de mare valoare sociala caroara ar trebui sa le ridicam statuie pentru ca rezista in aceasta societate cu fruntea sus si au daruire pentru creearea viitoarelor generatii de intelectuali, si nu stau cu gandu numai la investiti in invatamant adica in salariile profesorior mai bine zis, invatamantul din ROMANIA este la pamant de la primar pana in UNIVERSITATI unde colcaie coruptia si sistemul piramidal pe care nu o sa poata sa-l doboare nimeni decat moartea sau revolutia pentru ca sa zidit cu bani, banii parintilor care si-au trimis copii la facultati asa cum au fost si ei odata da au avut surpriza sa afle altceva, si oricum poti sa ai si 5 facultati daca nu ai un talent fantastic la ce faci sau un noroc chior iti trebuie pile mari ca sa ai si u un loc de munca cat de cat platit.Fratilor cei care nu va convine sistemul mutativa in privat, atunci o sa va loviti cu fruntea de prag,dar defapt stiti asta pentru ca de aceea ati ales statul.

 14. 6 vine politia! said:

  Băi, nene/tanti Roman ai mare dreptate! Profesorii ăștia chiar sunt niște tâmpiți dacă au putut ei să dea diplomă de absolvire unuia/uneia ca tine! Toți analfabeții și frustrații caută să-și dea cu părerea despre lucruri despre care habar n-au sau din contră, sunt prea informați și implicați în astfel de scandaluri și semnează cu pseudonimul ROMAN. Merge-ți, dragilor, la psiholog dacă atât de afectați sunteți și suferiți ca niște câini! Iar domnișoarei olimpice îi vom deschide un cont de solidaritate să poată plăti vreo 10 psihologi s-o aducă cu picioarele pe pământ pe ea și pe dementa de mă-sa … se vede că suferă mult de vreme ce se apucă să scrie amintiri din clasele primare, când orice copil normal își amintește doar de lucrurile frumoase. Dacă a fost așa de afectată de acea școală, ce a ținu-o acolo? Cumva din dorința de răzbunare? Se vede treaba că da. Ceea ce este FOARTE grav pentru un copil, să fie crescut astfel și să se comporte astfel. Când o avea 19 ani o să dea țara în judecată, că nu o promovează în străinătate! Spune că este o deosebită pentru generația ei… Păi așa au fost toți profesorii proastei ăsteia! Sunt profesori care au trăit cu modestie anii de școală și facultate, nu cu scandaluri și crize că nu li se pupă tălpile și nu li se ridică statuie.
  Oricum FERICIȚI CEI CARE AU SCĂPAT DE EA, ȘI VAI ȘI-AMAR DE CEI CARE VOR DA DE EA! Dumnezeu s-o ierte! Amin!

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 17 iunie 2010

Actualitate

» Craiova bordurată
» 2,2 milioane de lei pentru panouri solare
» Dinel Staicu, suspendat din funcţia de preşedinte al SIF Oltenia
» Un român a murit şi alţi doi au fost grav răniţi într-un accident în Bulgaria
» Glăvan, cercetat de Investigarea Fraudelor
» Firmele de construcţii dau în judecată primăriile pentru lucrările neachitate
» Dinel, puşcărie pe bani grei
» Comisia de învăţământ a Senatului propune învăţământ obligatoriu de 11 clase sau până la 18 ani
» Tir cu calorifere, încărcat cu… tutun

Local

» Depăşire fatală
» Percheziţii la palestinieni
» Arestări pentru infracţiuni cu carduri la nivel internaţional
» Proprietar în stare gravă după explozia apartamentului
» Grupul Roşianu, turnat de concurenţă
» Medici de familie cu permise de conducere a calculatorului
» Saună în saloanele Spitalului Judeţean din Turnu Severin
» Contex de vară, un târg cu preţuri de producător

Dolj

» Încălţăminte şi haine contrafăcute descoperite în vamă
» Protest pe macara
» Elevii pot să se distreze în Tabăra Săcelu

Gorj

» A furat bijuteriile unei tinere
» CJ Gorj nu vrea să preia spitalele cu tot cu datorii
» Două proiecte cu finanţare europeană pentru Gorj

Sport

» Ţicleni şi Sopot rămân la judeţ
» Stanca şi Păcurar, la Steaua
» Lansare de carte la Corabia
» De ce n-a venit Piţi
» Pandurul Cardoso, spre Universitatea
» Bute nu şi-a pierdut speranţa
» Stejarii au surclasat Argentina
» Tecău, Copil şi Gârd, victorioşi
» Kuzneţova, mai bună ca Sorana
» Dulgheru, Halep şi Niculescu au confirmat
» Încă o şansă de promovare
» Elveţienii au calmat „Furia roşie“
» Trei puncte pentru Chile
» Franţa caută primul succes la CM

Bani & Afaceri

» SIF 5, imună la condamnarea lui Staicu
» Investiţie de peste un milion de euro pentru aderarea la spaţiul Schengen
» Reţete de cheltuit corect fondurile
» Ultimul meu clopoţel
» Misiune contracronometru – SMURD

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» Ridurile, o amintire!
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei

Opinii

» Nervii domnului Iliescu

Top