16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSIF 5, imună la condamnarea lui Staicu

SIF 5, imună la condamnarea lui Staicu

Condamnarea nedefinitivă a preşedintelui Dinel Staicu la patru ani de închisoare cu executare nu a afectat cotaţiile SIF. Dimpotrivă, cotaţiile SIF 5 au crescut cu aproape 6%, valoarea tranzacţiilor de ieri fiind de 1,9 milioane de euro.

Condamnarea preşedintelui SIF Oltenia, Dinel Staicu, la patru ani de închisoare cu executare de către instanţa de fond a Judecătoriei Sectorului 4, în dosarul BIR, nu va avea efecte economice pe piaţa de capital, sunt de părere reprezentanţii societăţii de investiţii financiare. „Decizia judecătoriei nu este definitivă, ci cu apel în zece zile de la comunicare. Până atunci, funcţionează prezumţia de nevinovăţie. Eu cred că investitorii sunt maturi, ştiu că este vorba despre altceva, în nici un caz această hotărâre nu poate să afecteze performanţa de la SIF 5“, a spus Teodor Buzatu, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al SIF Oltenia. Instanţa l-a condamnat pe Dinel Staicu la patru ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată. Totodată, instanţa i-a interzis preşedintelui SIF Oltenia şi unele drepturi, cum ar fi cel de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, precum şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. Staicu a fost obligat la plata unor cheltuieli de judecată în valoare de 40.000 de lei şi la plata a opt milioane de lei (1,9 milioane de euro), alături de ceilalţi inculpaţi, Radian Răceală, Viorica Duţu şi Ion Popescu – fostul preşedinte al BIR. Sentinţa judecătoriei nu este definitivă, ci au apel în zece zile. În acest proces au fost citaţi ca martori Tudor Ciurezu, vicepreşedinte al SIF Oltenia, şi Vasile Şalapa – fostul preşedinte al SIF, actual membru în CA.

Cotaţiile SIF au crescut

Ştirea condamnării nedefinitive a lui Dinel nu a avut ieri efecte pe piaţa de capital. Titlurile SIF 5 s-au apreciat chiar cu 5,69% faţă de începutul şedinţei. Ultimul preţ oferit a fost de 1,3 lei/acţiune, valoarea totală a tranzacţiilor de ieri fiind de aproape opt milioane de lei (1,9 milioane de euro).
Unele voci susţin că această ştire ar fi un motiv pentru vechiul rival al lui Staicu, Cătălin Chelu, de a repune pe tapet problema demiterii acestuia de la şefia SIF. „Eu îmi menţin cele spuse, că el nu ar trebui să se afle la şefia SIF Oltenia. Dar aştept reacţia CNVM, ei ar putea să ceară opinia acţionarilor în acest caz“, a spus Cătălin Chelu, care pare să fi îngropat securea trecutelor războaie cu Dinel. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu a avut ieri un punct de vedere asupra acestui subiect. Experţii în legislaţia pieţei de capital spun însă că hotărârea judecătorească nu va avea efecte de acest gen: „Constituţia României spune că există prezumţia de nevinovăţie, pentru că nu există o condamnare definitivă. În consecinţă, nu se impun nici un fel de măsuri, până la definitivarea procesului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII