Investiţie de peste un milion de euro pentru aderarea la spaţiul SchengenPentru că România este foarte aproape de aderarea la spaţiul Schengen, cel mai probabil la sfârşitul lunii martie anul viitor, toate birourile vamale ale frontierei externe trebuie modernizate.

Biroul vamal Porţile de Fier I din Mehedinţi este cuprins într-un amplu program de modernizare. Lucrările de extindere au început deja, iar noua clădire este amplasată în prelungirea vechiului sediu şi investiţia se ridică la peste un milion de euro. Potrivit reprezentanţilor vămii, banii vin din fonduri proprii. Pe lângă această su­mă, mai este necesară o in­ves­tiţie în dotări, iar termenul de finalizare a proiectului este sfârşitul lunii octombrie.

„România se îndreaptă spre aderarea la spaţiul Schengen, iar pentru asta, toate birourile vamale ale frontierei externe, unde îşi desfăşoară activitatea structurile statului, precum vama, poliţia sau poliţia de frontieră, trebuie să corespundă normelor în vigoare. Ne conformăm acestor reguli, aşa că am început construcţia unei noi aripi a sediului biroului vamal. În pre­zent, judeţul Me­he­dinţi se află la frontiera ex­ter­nă a Uniunii Eu­ropene, iar din luna martie a anului viitor, pun­ctul de tre­ce­re Porţile de Fier I va fi şi gra­niţa de delimi­ta­re a spaţiu­lui Schengen. Pen­tru a face par­te din această co­mu­nitate este necesar ca biroul va­mal să îndeplinească anu­mi­te condiţii din punct de vedere al in­fra­struc­turii şi al spaţiului, ca­re tre­buie să fie co­res­pun­ză­tor pen­tru cetăţenii care ajung la fron­tiera externă şi, din anu­mi­te motive, nu îndeplinesc toate condiţiile pentru a intra în spa­ţiul comunitar. În acest sens, în noul punct vamal vor exis­ta astfel de spaţii destinate refu­giaţilor şi transfugilor“, a declarat şeful Vămii PF I, Titu Neţoiu.

Vameşii se grăbesc să termine lucrările de extindere a biroului vamal, astfel ca la următoarea vizită a comisiei Shengen să nu mai fie probleme.

Normele Schengen


Noul sediu va trebui să corespundă tuturor normelor Schengen. Asta înseamnă spaţiu mai mare şi bine delimitat. Fiecare sector de activitate va avea biroul, culoarul şi sfera sa de acţiune. De asemenea, se cere un spaţiu pentru cetăţenii transfugi şi refugiaţi, care, dintr-un motiv sau altul, trebuie opriţi la frontiera europeană.

Prefectul judeţului Me­he­dinţi, Ion Mîţu, a vizitat zilele trecute punc­tul de trecere al frontierei Por­ţile de Fier I pentru a vedea care este stadiul lucrărilor. Re­pre­zentantul guvernului în teri­toriu este de părere că efor­turile de modernizare a bi­ro­u­lui vamal sunt binevenite atât pentru faptul că judeţul Me­he­dinţi va fi ales pentru traver­sa­rea frontierei de stat, cât şi pen­tru faptul că se vor crea locuri de muncă.

„Sunt mulţumit de stadiul lu­cră­rilor. Din câte am înţeles, termenul de finalizare va fi respectat, iar eu, în calitate de prefect al ju­de­ţu­lui Mehedinţi, îmi doresc să crească şi calitatea serviciilor oferite, pentru că numai astfel vom reuşi să atragem turiştii ca­re vor să ajungă în lo­cu­rile de vacanţă traversând punc­tul de trecere al frontierei Porţile de Fier şi Serbia. Deja se constată o creştere a trafi­cu­lui prin vamă după intrarea în vi­goare a acestei măsuri care ne permite să călătorim în Ser­bia doar cu cartea de iden­ti­ta­te. Am discutat cu repre­zen­tan­ţii vamali şi cu cei ai Poliţiei de Frontieră şi am stabilit să exis­te, în perioada estivală, un culoar de trecere a frontierei doar pentru turiştii care pleacă sau se întorc din vacanţă, astfel în­cât formalităţile vamale să se des­făşoare cu rapiditate“, a declarat Ion Mîţu.

În perioada ur­mătoare se aşteaptă o creştere a numărului de cetăţeni, care se vor întoarce în ţară, în special românii care lucrează în străinătate.Comenteaza acum

6 Comentarii

 1. to`arashul Matrics said:

  ce tromboneala de neam brost neurolingvistica asta! cum adica “aderare” daca este impusa?!!!

 2. iooooooooooo said:

  lasa mai ca este bine ca intram in spatiu,..de tara unde in parlament de afla tot felul de golani, ne-am cam saturat!…plecam si il lasam pe prioteasa cu ai sai mafioti si neamuri,.sa vedem pe cine mai conduc!

 3. Dispar spagarii din Nadlac, Cenad si Bors said:

  Vestea buna e ca dispar (sau nu ?) punctele de control din Cenad, Nadlac si Bors. Ca si propunere, cladirile de acolo ar trebui prinse intr-un program de intretinere, sunt sigur ca nu vor fi demolate, insa vor ajunge pline de gunoaie, abandonate exact ca fostele puncte de frontiera austriaco-maghiare. Dar ce ne intereseaza pe noi de ele, ca oltenii doar nu trec pe acolo, ei trec doar pe la Severin…Ce ti-e si cu oltenii astia.

 4. .. said:

  nu prea inteleg cum functioneaza spatiul asta fara drept de munca.

 5. helvetica said:

  Daca interpretam fraza “România se îndreaptă spre aderarea la spaţiul Schengen” la modul realitatii, atunci se poate constata ca Romania, precum toate satatele estice si o parte din asa zise “vestice”, adica PIIGS, nu indeplinesc nici in 50 ani standardul de aderare! Numai asa ca orientare de…cucu-l schimba geaca, dar…n-are cap!Prishepiti voi?

 6. mamucika di Germania said:

  Cica uite asa funckionsshte bai asta de la poz 4: pui maina sa muncesti la tine la rumanika , si ui asa o sa inflorieste rumanika !

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 17 iunie 2010

Actualitate

» Craiova bordurată
» 2,2 milioane de lei pentru panouri solare
» Dinel Staicu, suspendat din funcţia de preşedinte al SIF Oltenia
» Un român a murit şi alţi doi au fost grav răniţi într-un accident în Bulgaria
» Glăvan, cercetat de Investigarea Fraudelor
» Firmele de construcţii dau în judecată primăriile pentru lucrările neachitate
» Dinel, puşcărie pe bani grei
» Comisia de învăţământ a Senatului propune învăţământ obligatoriu de 11 clase sau până la 18 ani
» Tir cu calorifere, încărcat cu… tutun

Local

» Depăşire fatală
» Percheziţii la palestinieni
» Arestări pentru infracţiuni cu carduri la nivel internaţional
» Proprietar în stare gravă după explozia apartamentului
» Grupul Roşianu, turnat de concurenţă
» Medici de familie cu permise de conducere a calculatorului
» Saună în saloanele Spitalului Judeţean din Turnu Severin
» Contex de vară, un târg cu preţuri de producător

Dolj

» Încălţăminte şi haine contrafăcute descoperite în vamă
» Protest pe macara
» Elevii pot să se distreze în Tabăra Săcelu

Gorj

» A furat bijuteriile unei tinere
» CJ Gorj nu vrea să preia spitalele cu tot cu datorii
» Două proiecte cu finanţare europeană pentru Gorj

Sport

» Ţicleni şi Sopot rămân la judeţ
» Stanca şi Păcurar, la Steaua
» Lansare de carte la Corabia
» De ce n-a venit Piţi
» Pandurul Cardoso, spre Universitatea
» Bute nu şi-a pierdut speranţa
» Stejarii au surclasat Argentina
» Tecău, Copil şi Gârd, victorioşi
» Kuzneţova, mai bună ca Sorana
» Dulgheru, Halep şi Niculescu au confirmat
» Încă o şansă de promovare
» Elveţienii au calmat „Furia roşie“
» Trei puncte pentru Chile
» Franţa caută primul succes la CM

Bani & Afaceri

» SIF 5, imună la condamnarea lui Staicu
» Investiţie de peste un milion de euro pentru aderarea la spaţiul Schengen
» Reţete de cheltuit corect fondurile
» Ultimul meu clopoţel
» Misiune contracronometru – SMURD

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» Ridurile, o amintire!
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei

Opinii

» Nervii domnului Iliescu

Top