17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSIF Oltenia vinde trei societăţi din portofoliu

SIF Oltenia vinde trei societăţi din portofoliu

Societatea vinde acţiuni de circa trei milioane de euro la câteva societăţi din portofoliu, pentru a face rost de lichidităţi. SIF va investi în sectoarele profitabile pe timp de criză: farmaceutic, bancar şi energetic.

SIF Oltenia continuă restructurarea portofoliului cu vânzarea a trei noi societăţi la care are deţineri importante. Cea mai cunoscută dintre aceste firme este Băneasa SA Bucureşti, producător de componente electronice, de numele căreia se leagă numele lui Omar Hayssam. SIF deţine la ora actuală circa 28% din Băneasa SA, iar licitaţia porneşte de la 3,17 milioane de lei (1,5 lei/acţiune). Statul a vândut pachetul majoritar de acţiuni firmei Ogharit Trading din Siria, în dauna unor concurenţi mult mai puternici, cum ar fi Siemens, Motorola, Texas Instruments şi Elmefa Bedrijven din Olanda. În urma privatizării, Omar Hayssam şi mai mulţi funcţionari ai statului au fost anchetaţi de DNA, ei aducând un prejudiciu statului în valoare de circa trei milioane de euro. Băneasa SA era singura întreprindere specializată în producţia de componente şi aparatură electronică şi electrotehnică, fluide tehnologice şi cercetare aplicativă, materializată în studii, modele, prototipuri şi invenţii, precum şi unic furnizor în România pentru aplicaţii militare, electronice şi de telecomunicaţii. După ce contractul de privatizare a fost anulat, societatea a intrat în insolvenţă. Pe 2008, societatea a raportat pierderi de 4,14 milioane de lei şi 112 salariaţi.

CM1 Craiova – cea mai scumpă
 
Altă societate vizată este Construcţii Montaj (CM) 1 Craiova, unde SIF Oltenia deţine 96,56% din acţiuni, pe care le vinde cu un preţ pornind de la 9,01 milioane de lei. Pe 2008, această societate a raportat un profit de 966.000 de lei. În fine, a treia societate scoasă la vânzare este Mecanica SA Orşova, unde SIF deţine peste 99% din capitalul social. Cele aproximativ un milion de acţiuni sunt vândute la un preţ pornind de la 50.000 de lei. Societatea a raportat în urmă cu doi ani pierderi de circa 100.000 de lei. Teodor Buzatu, membru în Consiliul de Administraţie (CA) de la SIF Oltenia, spune că vânzarea acestor societăţi face parte din strategia societăţii în ultima perioadă. „Aceste societăţi sunt de tip închis, prin urmare nu sunt lichide. De aceea vrem să le vindem, pentru a investi în societăţi listate“, a spus Buzatu. Potrivit acestuia, evoluţiile din ultima perioadă nu a fost mulţumitoare. „Băneasa SA a fost privatizată, dar societatea care a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni nu a făcut investiţiile promise. În consecinţă, a pierdut teren. În ce priveşte CM 1, are şi ea greutăţi. Din cauza crizei, societăţile de construcţii au mai puţin de lucru. Totuşi, ele au active importante, de aceea cerem acest preţ. Până acum nu am reuşit să vindem acţiunile scoase la vânzare“, a precizat Buzatu. Oficialul SIF spune că societatea are nevoie de lichidităţi pentru a acţiona în domeniile care sunt profitabile în acest moment: sectorul bancar, energetic şi farmaceutic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU