17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDescentralizarea spitalelor, sămânţă de scandal în Dolj

Descentralizarea spitalelor, sămânţă de scandal în Dolj

Transferul spitalelor din subordinea ministerului către autorităţile locale a intensificat tensiunile dintre guvernul din teritoriu, în speţă Prefectura Dolj, şi consiliul judeţean. Deşi există o hotărâre de guvern care dă mură-n gură, „premierului“ din teritoriu Eugen Georgescu i s-a părut că are o idee mai bună.

Săptămâna trecută s-a publicat în Monitorul Oficial hotărârea de guvern care reglementează descentralizarea din domeniul sanitar şi care conţine lista spitalelor ce vor fi preluate de administraţiile locale şi judeţene. Spre exemplu, Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova va trece în subordinea municipalităţii craiovene, care îl are în proprietate, aşa cum unităţile medicale din Dăbuleni sau Leamna vor trece în administrarea proprietarului, respectiv Consiliul Judeţean (CJ) Dolj. Aceeaşi hotărâre de guvern prevede că transferul controlului către autorităţile locale urmează să se facă în termen de o lună, printr-un protocol de predare-primire semnat cu direcţiile de sănătate publică. Totul sună foarte clar şi foarte simplu şi posibil ca prin multe locuri din ţară să şi fie… dar nu şi în Dolj pentru că aici există oameni cu idei.

În ciuda hotărârii de guvern

Mărul discordiei dintre reprezentantul guvernului în teritoriu, Eugen Georgescu, şi CJ Dolj este spitalul din satul Leamna, din comuna doljeană Bucovăţ. Unitatea medicală se regăseşte în patrimoniul public al judeţului Dolj, respectiv în proprietatea CJ Dolj şi, potrivit noii norme legislative, managementul unităţii ar trebui să treacă în subordinea acestei instituţii. Managementul în cazul de faţă presupune trei funcţii de directori, în speţă managerul general al spitalului, un director medical şi unul economic. Ocuparea acestor funcţii ar urma să se facă prin concurs, dar numai după ce un consiliu de administraţie numit de CJ Dolj şi Direcţia de Sănătate Publică din judeţ pune un interimar pentru o perioadă de şase luni. Interimarul ar fi cel responsabil cu organizarea concursului, inclusiv pentru propria-i funcţie. Acesta este contextul în care prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, a venit cu altă idee, contrazicând hotărârea de guvern, şi a propus ca spitalul din Leamna să treacă în subordinea conducerii Spitalului Nr. 3 „Victor Babeş“, unul dintre motive fiind că sunt aproape unul de celălalt. „Fiind două spitale cu aceeaşi specializare, distanţa fiind doar de opt kilometri, se poate trece ca secţie exterioară şi s-ar reduce numărul de directori, nu ar mai avea consiliu de administraţie, nu am mai avea consiliu medical. Aceste funcţii de conducere au cele mai mari salarii. Mai este şi alt avantaj: dorim să dezvoltăm acest spital (Spitalul nr. 3 Victor Babeş – n.r.), care este unul de interes regional, poate să obţină mai multe fonduri. Nu mai are capacitate pentru pneumologie şi ar fi necesară“, a explicat Eugen Georgescu.

Prioteasa: Se numeşte naţionalizare

Întrebat care crede că este motivul pentru care CJ Dolj ar dori să aibă în subordine spitalul din Leamna – lăsând deoparte faptul că asta este prevăzut în lege -, prefectul de Dolj a declarat: „Pot să presupun că doreşte să menţină trei funcţii de conducere“. Perioada contractelor de management este de trei ani. „Cred că aici este cheia. Se doreşte menţinerea funcţiilor de conducere pentru… se subînţelege pentru cine. Pentru cei care au fost, au obţinut şi vor să mai obţină avantaje din acest gen de funcţii“, a concluzionat Georgescu. „Propuneri pot exista de toate felurile şi nu le comentez însă, în momentul în care cineva preia ceva din proprietatea publică a judeţului Dolj şi o duce în altă parte, către altă destinaţie, se numeşte altcumva, se numeşte naţionalizare. Nu o poate face decât cu acordul nostru. Asta presupune că se intră în consiliul judeţean, iar cei 37 de consilieri, pentru că este vorba de patrimoniu, va trebui să voteze că sunt de acord cu ruperea patrimoniului a unei entităţi care trebuie să se ducă în altă parte“, a replicat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. „Noi sperăm ca până la sfârşitul lunii să semnăm protocolul ca în şedinţa ordinară din 30 iunie să intrăm cu un proiect pe ordinea de zi şi, printr-o hotărâre de consiliu, să preluăm spitalele din Leamna şi Dăbuleni“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII