12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTokes, vicepreşedinte al PE?

Tokes, vicepreşedinte al PE?

Delegaţia Maghiară a Partidului Popular European l-a nominalizat ieri pe Tokes la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European (PE). Propunerea a fost sprijinită şi de Delegaţia Română din cadrul PPE, mai precizează sursa citată. Facţiunea PPE a Parlamentului European a acceptat şi sprijinit propunerea. Parlamentul European va vota ocuparea postului de vicepreşedinte al legislativului european în cadrul şedinţei plenare de săptămâna viitoare, de la Strasbourg.
Postul a rămas vacant după ce europarlamentarul FIDESZ, Schmitt Pál, primul vicepreşedinte maghiar al PE, a demisionat din funcţie pentru a se ocupa de sarcinile sale de preşedinte al Parlamentului Ungariei, mandat pe care l-a obţinut în urma alegerilor generale din Ungaria.
Europarlamentarul Laszlo Tokes se declară onorat că a fost nominalizat de către delegaţia maghiară a PPE pentru postul de vicepreşedinte al PE şi promite că, dacă va fi ales, va promova colaborarea maghiaro-română şi va reprezenta în continuare valorile Revoluţiei de la Timişoara.
„Este o onoare pentru mine că am fost nominalizat de către Delegaţia Maghiară a PPE, cu sprijinul Delegaţiei Române, la o funcţie atât de importantă. Voi depune toate eforturile pentru lărgirea şi întărirea colaborării maghiaro-române, în baza valorilor europene. Am încredere în faptul că voi beneficia de sprijinul majorităţii Parlamentului European săptămâna viitoare. Dacă voi fi ales, voi promova şi reprezenta în continuare valorile şi spiritul Revoluţiei de la Timişoara“, a subliniat Tokes Laszlo, la finalul şedinţei facţiunii PPE, informează un comunicat al eurodeputatului.
Eurodeputatul PSD Corina Creţu spune că este surprinsă că Laszlo Tokes este desemnat să ocupe funcţia de vicepreşedinte al PE, adăugând că mesajul „revizionist“ al acestuia contravine valorilor UE şi că susţinerea pe care a primit-o din partea grupului PDL este „condamnabilă“.
În schimb, Cristian Preda, europarlamentar PDL, a salutat nominalizarea. „Laszlo Tokes va deveni primul deputat din România ales vicepreşedinte al Parlamentului European. În această dimineaţă, el a primit susţinerea întregului grup PPE pentru a candida la această funcţie, fiind elogiat ca simbol al luptei anticomuniste. Revoluţia română produce încă efecte.
Ca vicepreşedinte al Parlamentului European, Tokes poate deveni şi un simbol al reconcilierii româno-maghiare, într-o Europă a toleranţei şi a deschiderii“, scrie Preda pe blog.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII