10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSute de doljeni primesc ajutor social pe nedrept

Sute de doljeni primesc ajutor social pe nedrept

Controalele inspectorilor ITM Dolj din ultimele luni au scos la iveală faptul că mare parte din beneficiarii venitului minim garantat primesc aceşti bani pe nedrept. În unele localităţi, aproximativ 40% din totalul ajutoarelor sociale sunt acordate în mod necuvenit.

Numărul doljenilor depistaţi că primesc venitul minim garantat în paralel cu alte forme de ajutor este în creştere. În ultimele două luni, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj au depistat sute de persoane care încasau simultan cu ajutorul social şi alte venituri (pensii, salarii, indemnizaţii de şomaj sau indemnizaţii pentru persoane cu handicap). Luna trecută, în prima etapă a controlului realizat la primăriile Bârca, Filiaşi, Caraula, Pleniţa, Rojişte, Cioroiaşi, Daneţi şi Sadova au fost sistate drepturile de ajutor social în aproximativ 600 de dosare. „Numărul persoanelor depistate cu venituri nedeclarate care beneficiază şi de ajutor social este în creştere, reactualizându-se zilnic, pe măsură ce sunt reevaluate dosarele de către primării, acestea fiind obligate să sisteze ajutoarele“, a declarat Cătălin Tiberius Mohora, directorul coordonator al ITM Dolj.

Mai puţine dosare de social

Acesta a explicat că, dacă în primele trei luni ale anului s-a observat o creştere a dosarelor de social, odată cu demararea controalelor, numărul acestora a cunoscut o scădere. „De la demararea campaniei, se observă o diminuare cu aproximativ 25% a numărului de dosare în toate primăriile din judeţ, care în această perioadă îşi reevaluează fiecare dosar (au această obligaţie prin lege). Deja în localităţile unde au fost identificate persoane care beneficiază de mai multe surse de venit a fost sistată plata ajutorului minim garantat şi au fost calculate şi recuperate debitele acordate ilicit“, a adăugat Cătălin Tiberius Mohora. Au mai fost sistate 110 dosare ca urmare a identificării şi altor deficienţe în acordarea ajutorului social. „Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj a constatat că există localităţi în care aproximativ 40% din totalul ajutoarelor sociale sunt acordate în mod necuvenit“, se arată într-un comunicat emis de ITM. De alt-fel, la Sadova, de exemplu, s-au identificat grave deficienţe la aproximativ 70% din totalul dosarelor. Aceste lucruri se întâmplă întrucât comisiile de anchetă socială din cadrul primăriilor şi persoanele care au obligaţia să întocmească aceste dosare ţin cont doar de documentele primite, fără a lua în considerare situaţia materială reală din teren.
Începând cu această lună, ITM Dolj va aplica, pentru neconformităţile constatate, sancţiuni contravenţionale persoanelor care au atribuţii de verificare şi întocmire a acestor dosare.

Colaborare interinstituţională

Judeţul Dolj este singurul în care, pentru identificarea beneficiarilor de ajutor social ce obţin venituri şi din alte surse, ITM a apelat la colaborarea interinstituţională, fiind antrenate în această acţiune Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Casa Judeţeană de Pensii şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII