11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStaţia de epurare Făcăi, urmărită de ghinion

Staţia de epurare Făcăi, urmărită de ghinion

Lucrările de reabilitare şi modernizare de la Staţia de epurare a apelor uzate de la Făcăi sunt parcă urmărite de ghinion. De această dată, unul dintre constructori, firma turcă JV Sistem Yapi, are probleme financiare şi este nevoită să predea ştafeta consorţiului italienilor de la EMIT. „Societatea turcă are probleme cu băncile în ţară. Ei nu mai pot susţine financiar lucrările în acelaşi ritm, de aceea vor transmite sarcinile către firma italiană, dar nu vor ieşi din contract. Italienii spun că au capacitatea să aducă muncitori care să suplinească forţa de muncă a partenerilor lor. Să sperăm că acest lucru nu va afecta derularea lucrărilor la staţia de epurare“, a precizat directorul Companiei de Apă Oltenia (CAO), Doru Buruiană.
Scriptic, contractul pentru construcţia staţiei de la Făcăi s-a semnat în iulie 2003, între CAO şi consorţiul italian JV Termomeccanica Ecologia SpA (Italia) – Silec SpA (Italia). Valoarea lucrărilor a fost evaluată la 24.540.544 de euro, bani europeni obţinuţi prin proiect ISPA.
După trei ani, beneficiarul a avut surpriza să constate că progresul fizic al lucrărilor înregistrat de constructorul italian era de numai 19,57% faţă de progresul fizic estimat pentru această dată, de 95%. Iar pe latura financiară progresul era numai de 33,96%, deşi financiar se estima un procent de 95%. Prin urmare, contractul a fost reziliat în anul 2006, iar constructorul italian şi-a făcut bagajul şi a plecat, lăsând baltă lucrările, ceea ce a fost echivalentul unei întârzieri în finalizarea contractului.
Din 2007, reabilitarea şi modernizarea staţiei de la Făcăi a intrat în a doua fază şi lucrările au fost continuate de firma turcă JV Sistem Yapi şi firma italiană EMIT. „Bugetul alocat pentru faza a doua a acestei lucrări se ridică la valoarea de 25.996.214,13 euro, din care suma de 9.041.929,48 euro este asigurată din bugetul ISPA conform schemei de cofinanţare de la Uniunea Europeană, 5.276.833,08 euro reprezintă contribuţia Consiliului Local Craiova prin împrumut de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), iar suma de 11.677.451,57 euro reprezintă finanţarea suplimentară alocată de la bugetul de stat în vederea finalizării contractului. Data estimată de finalizare a contractului de lucrări este 15 decembrie 2010“, a declarat Mihaela Chiriţescu, şef Birou relaţii cu publicul din cadrul CAO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS