10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBugetarii cu credite bancare, pe jar

Bugetarii cu credite bancare, pe jar

Mulţi lucrători din sistemul bugetar se interesează la unităţile bancare în ce condiţii pot restructura împrumuturile pe care le au, având în vedere că le vor scădea salariile cu 25%. Şi băncile sunt mai prudente şi iau în calcul o eventuală scădere a veniturilor bugetarilor care solicită credite noi.
Reducerile salariale anunţate pentru funcţionari îi determină pe aceştia să se pună la adăpost de bănci şi să solicite informaţii despre cum pot să-şi restructureze împrumuturile deja contractate. La grevele şi mitingurile de zilele trecute, bugetarii invocau faptul că s-au împrumutat sume mari în bănci anii anteriori şi acum nu mai au cu ce plăti. Unii funcţionari de la stat cer deja reeşalonarea creditelor, în timp ce alţii doar se interesează în ce condiţii le-ar reduce banca ratele lunare de plată. Dacă la unele bănci se constată un aflux de persoane din rândul bugetarilor care cer să plătească rate mai mici, la alte instituţii de credit funcţionarii statului care cer astfel de informaţii sunt mai puţini. Majoritatea bugetarilor au credite. Acolo unde şi soţul, şi soţia lucrează în sistemul de stat, veniturile le vor scădea după aplicarea reducerilor salariale anunţate de guvern, astfel că puterea lor financiară se răsfrânge şi asupra creditelor.
„Zilnic vin persoane care lucrează în sistemul bugetar să ne întrebe cum îşi pot restructura împrumuturile. Ei consideră că nu vor putea să mai facă faţă ratelor după ce le vor scădea salariile şi de aceea doresc să se pună la adăpost“, a declarat, pentru GdS, un bancher craiovean.
„Au venit şi bugetari să se intereseze de scăderea ratelor bancare, dar nu este un fenomen de masă. Chiar zilele trecute o doamnă a spus că i-au scăzut stimulentele la o treime şi a solicitat o restructurare a creditului. Probabil oamenii aşteaptă să vadă ce se întâmplă cu salariile. Avem destul de mulţi bugetari cu credite“, a spus reprezentantul altei bănci.
„Întreabă atât bugetarii, cât şi alte categorii de debitori cum să-şi refinanţeze creditele. Dar nu prea am avut credite neperformante din partea bugetarilor. De la începutul anului sunt prudenţi mai mulţi clienţi de-ai noştri. Sunt mult mai atenţi când îşi calculează valoarea creditelor“, a menţionat alt bancher local.

Eşti bugetar? Adio credite!

În rândul instituţiilor de credit, bugetarii au fost trecuţi în categoria „meseriilor volatile“, astfel că pentru eventualele credite care li se acordă banca va reduce preventiv veniturile clientului cu 25%.
„Evident că luăm în calcul o eventuală scădere a veniturilor funcţionarilor de la stat. Este un lucru absolut normal să fim prudenţi“, a spus unul dintre bancherii citaţi. Cele mai multe bănci nu mai iau în calcul gradul maxim de îndatorare al doljenilor care lucrează la stat, ci limitează calculele la venituri mai mici ale oamenilor. „Scoringul se acordă pe baza salariilor actuale, dar noi sfătuim clienţii să nu se îndatoreze la maximum, ci să-şi lase o marjă pentru eventuale scăderi ale salariilor. În general, prudenţa vine şi de la bancă, dar şi de la client“, a afirmat reprezentantul unei bănci de top. La altă bancă, aceeaşi politică: „Nu-i defavorizăm pe bugetari. Le acordăm credite ca şi până acum, dar facem previziuni şi ţinem cont de faptul că le vor scădea veniturile. Astfel îi avertizăm să nu se îndatoreze prea mult“. Cu alte cuvinte, chiar dacă vor solicita credite noi, bugetarilor le atârnă de gât tinicheaua reducerilor salariale, iar băncile sunt atente. „Practic, fie că este vorba despre bugetari, fie despre alţi debitori, cu toţii au aflat de anul trecut ce înseamnă să te întinzi mai mult decât îţi este pătura. Ei au lăsat garda jos şi nu mai iau credite la gradul maxim de îndatorare“, a spus directorul altei bănci de top.

Ei cer reeşalonarea, dar cine le-o oferă?

Bugetarii pot cere băncilor să le scadă ratele ca urmare a reducerii veniturilor familiale, dar asta nu înseamnă că banca le şi acceptă. Reducerea ratelor pentru creditele deja acordate depinde de la caz la caz la majoritatea instituţiilor de credit.
„Se evaluează individual dosarul. Nu este simplu să restructurezi un credit. Trebuie aduse documente doveditoare că ţi-a scăzut venitul etc. În plus, BNR limitează dreptul unei bănci de a restructura toate creditele din portofoliu“, a precizat, pentru GdS, managerul unei bănci locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII