15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimăria Târgu Jiu scoate la mezat 200 de locuinţe ANL

Primăria Târgu Jiu scoate la mezat 200 de locuinţe ANL

Locatarii blocurilor ANL din Târgu Jiu au posibilitatea să cumpere garsonierele sau apartamentele în care stau cu chirie în prezent.   

Primăria Târgu Jiu s-a decis să scoată la vânzare către chiriaşi peste 200 de locuinţe ANL, atât apartamente, cât şi garsoniere. Cele mai multe sunt însă blocuri ANL de garsoniere, preţul unei unităţi locative urmând să fie calculat în funcţie de anul în care a fost construit blocul. Oricum, din estimările autorităţilor, un apartament cu două camere va avea un preţ aproape la jumătate faţă de cel al pieţei, cu toate că este vorba de locuinţe noi. În maximum 60 de zile, garsonierele vor fi scoase la vânzare la preţul de 407 lei metrul pătrat, TVA inclus, la care se va adăuga o sumă plătită şi pentru cota parte din spaţiile administrate în comun de locatarii blocului. Gabriel Sanda, viceprimarul din Târgu Jiu, a declarat că nu toate unităţile locative vor fi vândute la acelaşi preţ, chiar dacă vor avea aceeaşi suprafaţă, ci se va ţine cont de anul construcţiei.

Creşte chiria

Conducerea Primăriei Târgu Jiu estimează că, în condiţiile actualei crize economice, chiriaşii nu se vor înghesui să se împrumute în bănci să îşi cumpere locuinţele, mai ales dacă au deja credite de plătit. „Sunt mai multe condiţii pe care trebuie să le îndeplinească aceia care vor să devină proprietari cu acte în regulă. În primul rând, să stea de cel puţin un an în chirie la blocul ANL şi să nu mai deţină în proprietate altă locuinţă, inclusiv casă de vacanţă. După ce devin proprietari, nu pot să vândă timp de cinci ani sau să închirieze. Există şi posibilitatea de a achita integral suma şi preţul unei garsoniere poate ajunge la câteva zeci de mii de lei. Pot să fie şi până în 10.000 de lei. Chiriaşii care nu cumpără trebuie să achite o chirie la nivelul pieţei, care urmează să fie stabilită de consiliul local. Eu mă gândesc undeva la minimum o sută de euro pentru o unitate locativă. Este clar că nu se va mai poate sta cu acele chirii mici. Locuinţele ANL pot fi cumpărate şi prin programul «Prima casă», cu condiţia să se achite un avans de 5%“, a declarat viceprimarul Gabriel Sanda.

Nu s-a interesat nimeni  
 
Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu, a declarat că până în prezent nici un chiriaş ANL nu s-a prezentat la instituţie pentru a depune o cerere ca să-şi cumpere locuinţa. Există însă suficient timp pentru ca aceia care locuiesc în apartamentele şi garsonierele construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe să se hotărască dacă devin sau nu proprietari. În prezent, chiria la blocurile ANL este avantajoasă, fiind cea mai mică din oraş. Cuantumul acesteia variază între 40 şi 100 de lei. În total, în municipiul Târgu Jiu există 275 de locuinţe ANL, însă numai 200 dintre acestea îndeplinesc condiţiile pentru a fi scoase la vânzare către chiriaşi. Primăriile din Rovinari şi Târgu Cărbuneşti au scos, de asemenea, la vânzare locuinţele construite în ultimii ani, dar preţul foarte mare îi ţine la distanţă pe doritori, mai ales că oferta pe piaţa muncii în cele două oraşe este ca şi inexistentă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU