10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAtenţie, Finanţele în control!

Atenţie, Finanţele în control!

Fiscul continuă controalele de criză, în ciuda faptului că multe firme stau foarte prost cu piaţa de desfacere. Inspectorii trebuie să scoată bani din piatră seacă. Majoritatea patronilor nemulţumiţi care contestă actul de control reclamă că finanţiştii i-au taxat mai mult decât ar fi trebuit. Sute de firme s-au adresat instanţei anul trecut.

În ciuda condiţiilor economice precare, finanţiştii trebuie să aducă bani către bugetul consolidat al statului, astfel că ei continuă controalele la firmele private, la intensitate maximă. Sunt vizaţi cei care se ocupă de comerţul cu cereale, de achiziţii intracomunitare şi, în general, firmele din domenii de activitate care au un grad mare de risc, respectiv o înclinaţie către evaziunea fiscală. Atât Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, cât şi mediul local de afaceri au o imensă foame de bani, fapt pentru care firmele încearcă să conteste actele de control şi, de multe ori, aceste acte de control ale Fiscului se tranşează în instanţă.

Ce contestă firmele

Firmele nu sunt de acord cu sumele stabilite în plus de către Fisc, fapt pentru care se ajunge la neînţelegeri. Companiile reclamă faptul că statul vrea să ia şi pielea de pe ele în plină criză. În replică, Fiscul spune că, dacă ar fi fost corecte şi ar fi plătit la timp impozitele cuvenite, nu li s-ar mai fi stabilit acum sume în plus. „Firmele cărora noi le stabilim sume în plus de plată care datează de un an sau doi au încasat banii din operaţiunile economice de la acea vreme şi nu au plătit. Acum este timpul să plătească. Este greu pentru firme, din cauză că acele sume vin cu accesorii din urmă şi rezultă că au foarte mult de plată. De aceea, trebuie ca firmele să aibă grijă şi să-şi calculeze exact sumele de plată“, a spus directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Ioan Filipescu. La nivelul DGFP Dolj, numărul contestaţiilor diferă de la o lună la alta. Filipescu susţine că, în luna mai, de exemplu, „din 104 decizii de impunere, au fost contestate doar patru“. Pe primele patru luni ale anului, 9,86 dintre firmele controlate au depus contestaţii administrative la DGFP Dolj, cărora Fiscul le stabilise sume în plus. În urma contestaţiilor, firmele au câştigat 135.000 de lei, ceea ce înseamnă că Fiscul le greşise calculele şi urma să le încaseze în plus suma respectivă. „Mai greşim şi noi, dar sumele admise la contestaţii în favoarea firmelor sunt nesemnificative“, susţine Filipescu. În plus, firmele nemulţumite de rezultatele controlului fiscal se pot adresa şi instanţei, după ce au primit răspuns la contestaţia pe cale administrativă.

În instanţă, jale mare!

Firmele nemulţumite de deciziile Fiscului s-au adresat instanţelor. Potrivit directorului executiv adjunct al DGFP, Mihai Antonescu, în 2009 au contestat actele de control în instanţă 230 de firme, dintre care au avut câştig de cauză în totalitate 16 firme, au fost admise parţial contestaţiile a încă 15 societăţi, 12 au fost respinse total, iar restul sunt încă pe rol. Doar 13,4% dintre contestaţiile adresate instanţei au fost admise anul trecut. Pe primele cinci luni ale anului în curs firmele s-au mai domolit în ceea ce priveşte contestarea în instanţă. Doar 60 de firme au ales această cale, din care şase au fost respinse deja, iar restul se judecă în continuare. „Dar degeaba contestă actul de control în instanţă dacă nu suspendă executarea creanţei. Executarea merge înainte. Sunt cazuri în care am încasat deja banii din executare, chiar dacă firma a contestat în instanţă“, susţine Antonescu.

Contestaţiile mari se întorc tot la Fisc

Până luna aceasta, în cazul în care Fiscul stabilea la controale sume de plată mai mari de un milion de lei, atunci contestaţiile ar fi trebuit adresate la Bucureşti, la Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Acum, pentru valori sub trei milioane de lei, contestaţiile se rezolvă la Fiscul doljean, adică tot la instituţia care a şi efectuat controlul. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII