10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCFR scapă de tăierile salariale

CFR scapă de tăierile salariale

Tăierile salariale din companiile de stat sunt subiect sensibil în guvern. Cele mai multe dintre companii se află la Transporturi şi Economie, adică în subordinea lui Radu Berceanu şi Adriean Videanu, doi dintre cei mai influenţi miniştri. Deocamdată, CFR scapă de reducerea salariilor cu 25%.

CFR este singura companie de stat care nu va fi afectată de tăierea salariilor, au anunţat ieri reprezentanţii guvernului. „Companiile de stat care au făcut deja restructurări nu vor fi afectate. CFR nu va intra în reevaluarea bugetelor companiilor de stat“, a explicat Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al executivului. Potrivit acesteia, toate bugetele companiilor de stat vor intra în perioada următoare într-un proces de reevaluare, cu excepţia CFR. Deocamdată, guvernul nu a stabilit modalitatea în care vor fi făcute reducerile la societăţile de stat. Aceste reduceri vor fi efectuate abia după finalizarea evaluării. „Probabil că ministerele vor veni cu propuneri. (…) Vom avea în câteva săptămâni un act normativ“, a spus Ioana Muntean. Compania CFR a intrat recent într-un proces de restructurare, fiind decisă disponibilizarea a 10.000 de angajaţi.
Reducerea salariilor la companiile de stat a fost subiect de controverse în ultimele zile. Iniţial, premierul Emil Boc a spus că reducerea de 25% a salariilor se va aplica şi în cazul companiilor de stat. În urmă cu câteva zile, ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a afirmat că, până la urmă, salariile angajaţilor din companiile de stat nu vor fi reduse cu 25%. „La companiile de stat vom veni cu un model care se va aplica. Singurul lucru pe care vi-l pot spune este că în prezent se lucrează la un proiect de lege. Această scădere de 25% nu va fi aplicată“, a afirmat Vlădescu. În ultima săptămână s-a discutat şi dacă statul are temeiul legal pentru reducerea salariilor în aceste companii.

Berceanu şi Videanu, miniştri influenţi

Interesant este că sindicaliştii din CFR primiseră înaintea şedinţei de guvern de ieri asigurări că nu se vor opera reduceri salariale. „Am vorbit cu domnul ministru Radu Berceanu, care ne-a asigurat că nu se vor face tăieri de salarii la CFR. În ultima perioadă s-a auzit că unii intenţionau asta. La noi, la CFR, s-a mai tăiat din salarii în ultimii ani. Am pierdut 35% din venituri, iar dacă mai pierdem acum 25% ajungem la tăieri de 60%. Păi pentru venituri de doar 40% nu mai are rost să plecăm de acasă. Noi nu facem nici grevă de solidarizare cu ceilalţi, dar dacă se umblă la salarii încetăm lucrul. Nici un tren nu va mai circula“, a declarat Gheorghe Frăţică, liderul Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial (FNFMC), înaintea şedinţei de guvern de ieri. Interesant este că preşedintele Traian Băsescu avertiza la anunţarea măsurilor de austeritate că s-ar putea să existe miniştri mai influenţi, care să ocolească aceste măsuri.
„În procesul restructurării, sper să nu fie aplicate standarde duble (…) Miniştrii influenţi rămân băieţi buni şi nu fac restructurări, iar miniştrii cu mai puţină influenţă fac restructurări“, a spus şeful statului.
Radu Berceanu, de la Transporturi, şi Adriean Videanu, de la Economie, sunt printre cei mai influenţi miniştri din guvernul Boc şi nu întâmplător în ograda lor se află cele mai multe companii de stat. Din câte se vede, Berceanu şi-a impus punctul de vedere în faţa premierului. Rămâne de văzut ce va face Videanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII