Acasă Bani & Afaceri „Prima Casă“ de peste 20 de milioane de euro

„Prima Casă“ de peste 20 de milioane de euro

Locuinţele cumpărate anul acesta de locuitorii Olteniei prin programul „Prima Casă“ (ambele variante) au totalizat garanţii de peste 20 de milioane de euro din partea Fondului de Garantare. Doljenii sunt în top, pentru că şi-au luat apartamente de peste zece milioane de euro. Totuşi, oamenii nu se mai înghesuie la „Prima Casă“ ca anul trecut.
Locuitorii Olteniei continuă să îşi ia locuinţe prin programul „Prima Casă“, dar nu în ritmul de anul trecut. Acest program prin care statul garantează 85% din împrumuturile bancare pentru achiziţia de locuinţe este net în avantajul creditorilor, dar şi al clienţilor care au posibilitatea să se împrumute la dobânzi mult mai mici decât la alte tipuri de credite. În 2010, 525 de familii din această regiune a ţării şi-au cumpărat o locuinţă prin programul guvernamental amintit. Jumătate dintre creditele astfel acordate şi garantate de Fondul de Garantare au ajuns la doljeni. „În 2010, în regiunea Oltenia au fost acordate prin programul «Prima Casă» 525 de garanţii cu o valoare totală de 20,3 milioane de euro. Pe judeţe, cea mai însemnată pondere valorică şi numerică o deţine Doljul, cu aproximativ 51% din solicitări, respectiv 47% (din valoare)“, a precizat, pentru GdS, directorul Fondului Local de Garantare Craiova, filială a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Gheorghe Lăpădat.

„Prima Casă 2“ merge mai greu la noi

Cele mai multe cereri de locuinţe s-au înregistrat pe prima variantă a programului (370 de solicitări, în valoare de 14,3 milioane de euro), în timp ce de la sfârşitul lunii martie, de când a devenit operabilă varianta a doua a programului, şi până acum au fost aprobate doar 155 de garanţii pentru credite de locuinţe, în valoare de şase milioane de euro. Totuşi, la nivel naţional, „Prima Casă 2“ a mers destul de bine. Totalul valoric al garanţiilor financiare aprobate în varianta a doua a programului depăşeşte 104 milioane euro pe ţară. În prima variantă, doritorii primei locuinţe se puteau împrumuta până la 47.000 de euro, iar în varianta a doua, până la maximum 60.000 de euro. Totuşi, oamenii s-au împrumutat de sume mici faţă de plafonul maxim.
Studiul realizat de FNGCIMM relevă faptul că locuitorii Olteniei au posibilităţi materiale limitate, ei împrumutându-se de sume destul de mici pentru a-şi cumpăra prima locuinţă. În continuare sunt preferate apartamentele cu două camere sau, mai bine spus, doar la două camere se încadrează veniturile solicitanţilor. „Ponderea valorică a tranzacţiilor imobiliare din Oltenia se regăseşte în intervalul cuprins între 30.000 şi 40.000 de euro (circa 30%), iar cele mai solicitate imobile sunt apartamentele cu două camere (aproximativ 59% din imobilele achiziţionate)“, a arătat Gheorghe Lăpădat. Media împrumuturilor pe regiunea de sud-vest a ţării este de 38.700 de euro, iar Vâlcea deţine recordul pe zonă, cu o medie de 44.000 de euro, anunţă FNGCIMM. Din punct de vedere al vechimii imobilelor achiziţionate prin acest program, se observă o uşoară creştere a ponderii locuinţelor noi în total, deşi predomină tot apartamentele vechi. Astfel, 71% din garanţiile Fondului au fost acordate pentru locuinţe construite înainte de 2008, iar 29% – pentru cele noi.
În anul 2009 au fost acordate 12.030 de garanţii la nivel naţional, în valoare totală de 504,7 milioane de euro.

Mană cerească pentru bănci

Băncile care spun că sunt afectate de criză au „respirat“ anul acesta datorită „Primei Case“. În special băncile mari s-au axat pe acordarea de împrumuturi pe programul guvernamental amintit, datorită faptului că garantează statul în numele clientului. „Merge destul de bine programul. Am acordat multe credite pe «Prima Casă». Este avantajos pentru bancă deoarece riscul este diminuat, întrucât există garanţia statului pentru creditele astfel acordate“, a spus un bancher craiovean.

Dosare aprobate cu întârziere

În ciuda faptului că băncile şi Fondul de Garantare se laudă cu operativitatea când vine vorba despre „Prima Casă“, clienţii sunt nemulţumiţi. Unii aşteaptă şi câteva luni până când le este aprobat dosarul. Fondul de Garantare susţine că băncile trimit, în continuare, dosare incomplete, care necesită completare: „Ritmul de avizare a documentaţiilor este de 100 de cereri pe zi, dar în continuare circa 20% dintre documentaţiile transmise de bănci către Fond sunt incomplete“.

Oamenii se încadrează la două camere

Din analiza Fondului reiese că oltenii se concentrează pe imobile cu dimensiuni reduse şi relativ ieftine. 59% dintre clienţii „Primei Case“ şi-au cumpărat apartamente cu două camere. De asemenea, în 30% din cazuri, locuinţele contractate au între 41 şi 50 de metri pătraţi. Puterea de cumpărare a celor din Oltenia este mică, astfel că oamenii îşi permit rate bancare mai mici decât cei din Timiş, Cluj sau Braşov.
 

Exit mobile version