10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGreva de la Pensii Dolj merge la Tribunal

Greva de la Pensii Dolj merge la Tribunal

Angajaţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj, care au ieşit luni în faţa instituţiei, s-au ales cu reclamaţii în instanţă. Conducerea instituţiei a cerut Tribunalului Dolj să decidă dacă greva a fost legală. În plină criză, şefii CJP au câştigat între 5.000 şi 10.000 de lei pe lună, mai mult decât managerii de firme private.  

Zeci de angajaţi ai Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj care au decis luni dimineaţă să protesteze în curtea interioară a instituţiei se pot alege cu ziua de muncă tăiată. Conducerea CJP a făcut apel la instanţă să decidă legalitatea grevei. Deşi sindicaliştii au avut semnături pentru o grevă de solidaritate, ei nu îşi suspendaseră contractul individual de muncă pe parcursul protestului, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, motiv pentru care s-a ajuns în instanţă, susţine conducerea. „Ei trebuia să-şi suspende contractele de muncă pe perioada grevei, conform Legii nr. 188/1999, dar nu au făcut aşa ceva. I-am chemat la mine pe sindicalişti şi le-am spus ca toţi salariaţii care au participat la grevă să îşi suspende contractul de muncă“, a spus directorul coordonator al CJP Dolj, Daniel Baciu, la rândul lui fost lider sindical în instituţie. El a luat decizii împotriva foştilor sindicalişti pe care i-a apărat odată. „Am înaintat documentele la Tribunalul Dolj, să decidă instanţa dacă greva a fost legală sau nelegală“, a precizat ulterior Daniel Baciu. Actuala lideră de sindicat, Cătălina Surcel, precizase că s-au îndeplinit condiţiile legale pentru greva de solidaritate de luni şi că oamenii au ieşit în curtea instituţiei. În plus, Cătălina Surcel a menţionat că nu a fost informată de decizia conducerii de a se adresa Tribunalului Dolj. Ea mai spune că salariile celor de la CJP Dolj sunt similare celorlalţi bugetari şi pornesc de la 900 de lei, până la maximum 1.920 de lei, pentru cel mai înalt grad şi funcţie.

Şefii CJP au avut salarii uriaşe, pe timp de criză

În timp ce micii funcţionari primesc şi sub 1.000 de lei pe lună, şefii CJP care s-au perindat în ultimii doi ani la conducerea instituţiei au încasat sume frumuşele de la stat, în ciuda crizei.  Fostul director executiv Marin Forţan a fost cel mai bine plătit şef al instituţiei. El a câştigat într-un an de la CJP un venit de 118.933 de lei, adică 9.911 lei pe lună. Actualul director Daniel Baciu a trecut în declaraţia de avere (completată în noiembrie 2009) că a încasat un salariu anual de 76.686 de lei. Adică, în medie, actualul şef al CJP Dolj a câştigat exact 6.390 de lei pe lună. Directoarea adjunctă, Anca Giugea, a trecut în declaraţia de avere un venit anual de 60.000 de lei, adică, în medie, 5.000 de lei pe lună. Ciudat este că fosta directoare economică, Eugenia Filimon, nu şi-a trecut câştigul salarial în declaraţia de avere completată în 2009 – deşi era funcţionar public la acea dată -, ci a preferat să scrie: „conform fişei fiscale“. Deşi rubrica din declaraţia de avere este cât se poate de clară „venit anual încasat“, adică salariul net cu sporuri cu tot, actualul director, Daniel Baciu, susţine că a trecut în document sumele brute provenite din salariu: „Sunt sumele brute pe 2008. Nu-mi amintesc să fi luat în mână 63.000 de lei pe lună. Vă spun sigur, după ce se scade impozitul şi toate dările mai rămâne net în jur de 4.000 de lei“. Însă ieri Baciu a venit cu clarificări privind suma fabuloasă din declaraţia sa de avere: a încasat 76.685 de lei în 2009, nu în 2008, cum declarase iniţial, nu era suma brută, ci suma netă cuvenită pe anul trecut, banii nu erau numai din salariu, ci erau incluse şi sporuri câştigate în instanţă. „Anul trecut am câştigat în instanţă nişte sporuri, pe care le-am încasat prin octombrie mai mulţi bugetari şi aşa se explică faptul că am ajuns la 76.686 de lei net, într-adevăr. Sporurile au fost de 27.000 de lei, cuvenite pe trei ani în urmă“, a dorit să lămurească lucrurile actualul director al Casei Judeţene de Pensii Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

32 COMENTARII