10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎncrederea consumatorilor europeni a scăzut în mai

Încrederea consumatorilor europeni a scăzut în mai

Încrederea consumatorilor europeni a scăzut neaşteptat în luna mai, în timp ce ritmul de creştere a inflaţiei din Zona euro a încetinit, pe fondul evoluţiei crizei datoriilor de stat, informează un raport de ieri al Comisiei Europene (CE). Deşi percepţia investitorilor din sectorul financiar asupra evoluţiei cererilor din ultimele luni s-a îmbunătăţit, aceştia s-au declarat pesimişti în legătură cu viitorul sectorului de afaceri din Uniune, se menţionează în raport. În acest context, un raport preliminar publicat tot ieri de Biroul European de Statistică, informează că rata inflaţiei din Zona euro ar putea fi de 1,6% în luna mai 2010.
Moneda unică a continuat să se aprecieze ieri în faţa dolarului american, după publicarea raportului Comisiei, crescând cu 0,3%, la valoarea de 1,2306 dolari la ora 10.21, la Londra, informează Bloomberg.
În timp ce încrederea investitorilor din sectorul industrial a continuat să se îmbunătăţească, toate celelalte sectoare ale economiei au înregistrat o scădere a încrederii investitorilor, atât în Zona euro, cât şi în întregul bloc comunitar.
Încrederea consumatorilor a scăzut până la -18% în luna mai, faţă de -15% în aprilie, atât în Zona euro, cât şi pe ansamblul UE. Încrederea investitorilor din sectoarele de comerţ cu amănuntul, construcţii şi servicii industriale a scăzut şi ea, în timp ce încrederea investitorilor din sectorul industrial a crescut uşor, de la -7% în aprilie, la -6% în luna mai a acestui an, conform raportului CE.
  Cele mai mari scăderi ale încrederii consumatorilor s-au înregistrat în sudul Europei şi în Marea Britanie, dar încrederea a scăzut şi în rândul consumatorilor germani şi francezi. Singurii mai optimişti în privinţa viitorului preţurilor şi a economiei în general, au fost consumatorii olandezi, mai specifică raportul CE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII