10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDemiterile directorilor plesnesc guvernul la buget

Demiterile directorilor plesnesc guvernul la buget

Demiterile haotice la vârful instituţiilor păgubesc bugetul statului. Directorii daţi afară pe criterii politice şi-au câştigat posturile în instanţă şi s-au întors cu buzunarele pline, deoarece justiţia a obligat statul să le plătească salariile restante. În unele cazuri, instituţiile au şi câte trei directori, unul în funcţie şi alţi doi care aşteaptă pe tuşă să-şi ia fotoliile în primire.

Inspectoratele şcolare judeţene sunt unul dintre câmpurile de bătălie căruia i-a căzut victimă bugetul statului. În Dolj, toţi inspectorii şcolari care au fost demişi abuziv de către Lelioara Nicola, fostul inspector-şef, au dat în judecată ISJ şi au câştigat procesul. Cu directorii însă situaţia este alta: cei care au primit calificative nesatisfăcătoare şi au fost demişi au dat în judecată ISJ Dolj, însă doar unii dintre ei au câştigat procesele. Alţii au făcut recurs la Curtea de Apel Craiova, iar în această lună vor avea loc procesele. Dintre cei care au pierdut procesele i-am putea aminti pe: Dumitru Zuică, Şcoala nr. 25, Emilia Sârbu, Şcoala nr. 2 Poiana Mare, Marian Cătălin Lupu, Şcoala Unirea, Gheorghe Marica, Dăbuleni. Aurelia Cioară, Coşoveni, Marioara Ilie şi Sorin Drăgoi, Greceşti. Doar ultimii doi menţionaţi însă au făcut recurs!!!
„Directorii demişi sau cei care au pierdut procesul pot fi menţinuţi în funcţie prin detaşare în interesul învăţământului până la organizarea concursului. Există şi posibilitatea ca aceşti oameni să fie schimbaţi din funcţie. Aşteptăm însă decizia finală a instanţei“, a spus Diana Buşoi, inspector general la ISJ Dolj.
Când a venit la conducerea ISJ Dolj, Lelioara Nicola a luat hotărârea de a reduce veniturile salariale şi a început chiar cu angajaţii din ISJ. A trimis astfel la minister statele de plată, în care menţiona că un inspector trebuie remunerat ca şi profesor, la care se adaugă doar sporul de conducere. Actualii inspectori generali primesc în prezent aproximativ 2.300, 2.600 de lei (cu tot cu gradaţia de merit şi sporul de doctorat), iar un director de şcoală, fie că este manager la o unitate cu 200 de elevi, fie că este la un colegiu naţional primeşte peste 4.000 de lei (diferenţa dintre ei este de maximum 15%)…

Directori în concediu medical

La Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, toată echipa executivă este în concediu medical. Este vorba despre Alina Elena Tănăsescu – preşedinte-director general, Barbu Calotă – director economic, şi Florin-Gabriel Bonciog – director relaţii contractuale. În prezent, conducerea este asigurată de interimari: dr. Cristian Popescu, numit cu delegaţie din 16 decembrie 2009 în locul Alinei Tănăsescu, Liliana Ionescu – director economic şi Veronica Noaje – director relaţii contractuale. Surpriza vine studiind componenţa Consiliului de Administraţie al CAS Dolj. Dintre cele 11 persoane, trei sunt din partea sindicatelor, două din partea pensionarilor, trei din partea patronatelor, una de la Consiliul Judeţean Dolj şi una de la prefectură. Potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul instituţiei, fiecare membru al CA a primit o remuneraţie de la CAS Dolj de 400-450 de lei pe lună. Un adevărat mizilic pentru unul dintre membrii CA, Gheorghe Grecu, pensionar MApN şi reprezentant al Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice Dolj, care a încasat din pensie 180.000 de lei (potrivit declaraţiei de avere din 2009), adică, aviz muritorilor de rând, 15.000 de lei pe lună (150.000.000 de lei vechi). Nici nu se poate compara venitul din pensie al pensionarului MApN cu al altui membru al CA, dr. Ionuţ Vasile, de 11.000 de lei, ca asistent universitar la UMF Craiova.

De nouă luni în concediu medical

Alt director aflat în concediu medical, deci căruia statul îi plăteşte salariul, este directorul coordonator dr. Dolores Tătar. Ea este în concediu medical din august 2009, postul fiind ocupat cu delegaţie de Ludmila Prunariu, directorul coordonator adjunct sănătate publică şi programe la DSP Dolj.   
De precizat că salariile directorilor din DSP Dolj au scăzut anul trecut în urma eliminării sporurilor. Salariul de bază era atunci de 1.900 de lei. La DSP Dolj mai există un post de director coordonator adjunct medical care este însă neocupat de mai bine de un an (nu l-a vrut nimeni, probabil din cauza salariului).

Procese şi la Vamă

Foştii directori ai Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale şi-au cerut în instanţă funcţiile înapoi. Atât fostul director executiv Benoni Dimulescu (actualmente şef Birou Resurse Umane), cât şi fostul director adjunct, Ştefan Zaharia (actual şef Birou Inspecţie Fiscală), au câştigat, în primă fază, la Curtea de Apel. Însă, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a atacat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Directorul Vămii avea salariul în jur de 2.800 de lei, cu tot cu indemnizaţia de conducere, iar salariul adjunctului era de aproximativ 2.300 de lei.

Sentinţă fără aplicare la Garda de Mediu Dolj

Manu Costache, fostul şef al Gărzii de Mediu Dolj, a câştigat procesul în instanţă după ce a fost eliberat din funcţie atunci când guvernul a emis prima ordonanţă privind deconcentratele, faimoasa OG nr. 37, urmată de Ordonanţa 105. Judecătorii Curţii Constituţionale au concluzionate că ambele norme încalcă prevederile legii fundamentale. Manu Costache, contactat telefonic, a declarat că are în favoarea sa o sentinţă definitivă şi irevocabilă de la Înalta Curte, dar, săptămâna trecută, reprezentanţii Ministerului Mediului i-au dat de înţeles în mod politicos să îşi ia gândul de la şefia instituţiei deoarece sentinţa nu va fi pusă în aplicare. Fostul şef al Gărzii de Mediu nu a făcut alte comentarii. La conducerea comisarilor de mediu doljeni este în continuare Ileana Şerban. Prefectul Eugen Georgescu, printre atribuţiile căruia se numără şi coordonarea instituţiilor deconcentrate din judeţ, a declarat că situaţia din Dolj este neclară în ultimele privinţe şi pentru instituţia pe care o conduce. Prefectul a adăugat că a cerut subalternilor săi să întocmească o situaţie la zi cu problemele de la instituţiile deconcentrate din judeţ.

Gorj: În instanţe după posturile de la deconcentrate

Mai mulţi foşti directori de deconcentrate din Gorj au apelat la instanţele de judecată pentru a fi repuşi în funcţie. În timp ce unii au reuşit, alţii aşteaptă ca magistraţii să se pronunţe în legătură cu legalitatea desfacerii contractelor de muncă sau a retrogradării pe alte posturi. Majoritatea au de primit între 8.000 şi 10.000 de lei, salarii pe care ar fi trebuit să le încaseze dacă şi-ar fi păstrat funcţiile. Un caz interesant este cel al Olimpiei Bratu, care a fost schimbată anul trecut din fruntea Direcţiei pentru Cultură Gorj. Locul acesteia a fost luat de Pompiliu Ciolacu junior, susţinut de PDL. Recent, Pompiliu Ciolacu şi-a pierdut funcţia, iar Olimpia Bratu şi-a câştigat postul în instanţă şi a revenit la locul de muncă, de unde fusese dată afară.

Drăguşin, reinstalat director economic la DADR Gorj

Liberalul Virgil Drăguşin a primit ieri ordinul de numire pe postul de director economic în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj. Drăguşin fusese eliberat din funcţie în urmă cu un an, când i s-a oferit în cadrul aceleiaşi instituţii postul de consilier pe probleme economice. Atunci, liberalul a apelat la instanţele judecătoreşti, unde a şi obţinut câştig de cauză. Magistraţii au decis în urmă cu o lună că schimbarea lui Drăguşin a fost abuzivă şi au dispus reîncadrarea pe aceeaşi funcţie. „Ministerul Agriculturii a luat act de acea hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. A fost emis ordinul şi din data de 25 mai sunt din nou director economic. Aştept să primesc şi salariile neîncasate timp de un an. Dacă nu se vor sesiza să le achite, mă voi adresa din nou instanţei de judecată“, a declarat Virgil Drăguşin.
Nici la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, directorul nu a rămas mult timp în funcţie. Radu Socolovschi a fost numit şef al APM la sfârşitul anului 2009, fiind schimbat din funcţie la începutul lunii mai a acestui an. Fostul director Gheorghe Fometescu a dat în judecată instituţia pentru a reveni pe postul de director al APM Gorj, procesul fiind deocamdată pe rolul Curţii de Apel Craiova. Fometescu a declarat că se va gândi de două ori dacă va reveni pe funcţia de pe care a fost dat afară, în cazul în care instanţa îi da câştig de cauză. Tot patru luni director a fost şi Traian Crăc, fost şef al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), recent rămas fără scaun. Ex-directorul APIA, Mihai Versin, a apelat şi el la instanţa de judecată pentru a-şi recâştiga funcţia şi drepturile băneşti.

Prunariu aşteaptă să fie reinstalat la CS Pandurii

Mihai Prunariu, fostul director al Clubului Sportiv Pandurii, aşteaptă şi el ca Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului să emită ordinul privitor la reîncadrarea sa pe post, în conformitate cu hotărârea judecătorească pe care a obţinut-o recent. Aceasta a fost pronunţată de Curtea de Apel Craiova, iar decizia magistraţilor este definitivă şi irevocabilă. Mihai Prunariu a solicitat şi plata drepturilor salariale aferente perioadei în care nu a mai fost director al Clubului Sportiv Pandurii. În urmă cu şase luni, în fruntea Clubului Sportiv Pandurii a fost instalat Sorin Vintilescu, fost atacant al Clubului de fotbal Pandurii Târgu Jiu şi preferat al lui Marin Condescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII