10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljul acuză politizarea Măsurii 322

Doljul acuză politizarea Măsurii 322

Zeci de primării doljene care au depus proiecte pe Măsura 322 au rămas cu un maldăr de hârtii fără valoare, printre acestea fiind chiar şi unele cu punctaj maxim. Numai două proiecte din judeţ au fost aprobate, iar conducerea CJ Dolj acuză faptul că, la nivelul regiunilor ţării, proiectele s-au aprobat după criterii politice.

Din 62 de proiecte depuse în cadrul Măsurii 322 de finanţări europene pentru renovarea şi dezvoltarea satelor, numai două primării de comune doljene vor primi bani. Restul, deşi au cheltuit zeci sau sute de mii de lei pentru întocmirea studiilor de fezabilitate şi documentaţiilor necesare în speranţa că vor putea accesa fonduri europene, au rămas acum cu un braţ de hârţoage. Ghidici şi Negoi sunt singurele comune ale căror proiecte, având numărul maxim de puncte pe care îl putea avea un proiect din judeţul Dolj, vor primi finanţare în această a doua etapă a programului. Pe de altă parte, şi Primăria Urzicuţa a întocmit un proiect cu maximum de puncte, dar anul acesta nu vede nici un leu. Atât primarul comunei, cât şi conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Dolj acuză faptul că, în momentul în care mai-marii din administraţia centrală au decis ce proiecte să primească aprobare, au luat în calcul culorile regiunilor din ţară, date de rezultatele alegerilor din 2008. Cu alte cuvinte, cu cât regiunea este mai portocalie, cu atât sunt mai multe proiecte aprobate. „Semnalul de alarmă pe care l-am tras de-a lungul timpului se confirmă. Fiind vorba de bani mulţi, au fost şi interese mari. Gorjul nu are nici un proiect aprobat, Vâlcea are trei, Mehedinţiul – două, iar Oltul – patru. Pe de altă parte, Timişoara are 45, Satu Mare – 92, Constanţa – 22. Suprapuneţi datele peste harta rezultatelor alegerilor! Este o bătaie de joc. Atunci când s-a făcut evaluarea proiectelor s-a ţinut cont de criterii care nu erau trecute în Ghidul Solicitantului“, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.  

Cum se pierde cu punctaj maxim

Primarul comunei doljene Urzicuţa, Florea Grigorescu, al cărui proiect a întrunit numărul maxim de puncte, dar nu a fost aprobat, a declarat că este hotărât să depună contestaţie. „Ce aş putea să spun? Am luat 64 de puncte, adică maximum pentru un proiect din judeţul Dolj. În funcţie de gradul de sărăcie, nouă ne-au acordat cinci puncte la evaluare. Le-au calculat altfel decât pentru Ardeal, unde au acordat 15 puncte. Păi cum poate un judeţ cum este Bihor să aibă 35-40 de proiecte aprobate din 60, iar la noi să fie numai două?! Au ţinut cont de sumele raportate. Eu am făcut un proiect de 2,5 milioane de euro şi nu s-a aprobat, au aprobat proiectele de 2,6 milioane de euro, spre exemplu, dar nu au spus în Ghidul Solicitantului că vor ţine cont de valoarea proiectului. În ceea ce mă priveşte, mi-au raportat o valoare a proiectului mai mică. Nu ştiu dacă a fost o greşeală voită, dar cred că au făcut-o de la ei“, a declarat primarul Grigorescu. „Au spus că primarii nu fac proiecte. Uite că am făcut un proiect, am avut punctaj maxim, dar nu primesc nimic. Eu o să încerc să îi conving pe primarii cu proiecte peste 55 de puncte să facem un protest. Noi am consumat bani pentru studii şi documentaţii. Dacă ştiam că se aprobă după culoare politică, nu mai făceam nici un proiect. Mai are cineva acum tragere de inimă să consume bani pe vremurile acestea de criză?“, a mai spus primarul din Urzicuţa.
Şi conducerea CJ Dolj este hotărâtă să treacă la măsuri împotriva evaluărilor considerate părtinitoare. „Am avut o discuţie cu majoritatea preşedinţilor de consilii judeţene din Oltenia pentru că nu este vorba doar de judeţul Dolj, ci de toată regiunea. Vrem să trimitem o scrisoare către prim-ministru şi către reprezentanţii UE. Dorim să se revadă aceste evaluări“, a declarat Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS