8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCarieră în ritm de dans

Carieră în ritm de dans

Practică dansul de peste zece ani, este profesoară de dans modern, mămică şi laureată a nenumărate concursuri cu trupele de copii pe care le conduce. Are aproximativ 300 de elevi cărora le împărtăşeşte teorie, tehnică şi stil în ale dansului, dar şi eleganţă, simplitate şi ritm.

Ana Maria Traşcă este o tânără plină de viaţă, despre care se poate spune că are deja o carieră, deşi are doar 29 de ani. I-a plăcut dansul de când se ştie, însă părinţii nu au avut timpul necesar să o ducă la cursuri specializate. A învăţat singură, cu multă pasiune, convinsă că într-o zi va obţine performanţă. A urmat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova, specializarea Gimnastică. Din anul doi de facultate a început să muncească, iniţial, la Casa Armatei, ca profesoară de dans modern. În paralel era şi profesoară în comuna Predeşti. „Anul 2006 a fost hotărâtor pentru mine. Câteva fetiţe, dornice de muncă şi aspirând spre performanţă, au hotărât să înlocuiască păpuşile cu sala de antrenament şi timpul liber cu asamblarea dansurilor, realizându-se astfel primii paşi spre ceea ce este azi trupa de dans «Freaks» de la Palatul Copiilor din Craiova. Vremea a trecut, transformând, parcă, pe zi ce trece, fetiţele în micuţe domnişoare, iar sutele de ore de antrenament au început să prindă contur. Crescând, stilurile de dans le-am diversificat, încercând să pun în valoare talentul fiecăruia. Din anul 2007, «Freaks» a început să îşi modeleze primul dans hip hop, învăţând puţin câte puţin primii paşi de crump sau c’walk“, a povestit Ana Maria Traşcă. Lucrează în prezent cu aproximativ 300 de copii înscrişi de părinţi la Palatul Copiilor, dintre care 60 formează trupa de performanţă.

Festivaluri, concursuri, premii nenumărate

A pus cap la cap intervenţiile şi ideile tuturor, părerile copiilor pe care îi pregătea, şi a format paşi de dans ce au ridicat în picioare săli. Aprecierile, dorinţa de performanţă şi idealurile ţintite de la început au determinat ca însuşi anul debutului să fie unul al concursurilor. „Trupa a participat la o varietate de concursuri de-a lungul anilor de existenţă, în care respectul faţă de colegi, perseverenţa în muncă şi emoţiile maturizării primilor paşi de dans şi-au spus cuvântul. Premiile au început să curgă, fiecare concurs reprezentând o modalitate de exprimare a dragostei faţă de arta dansului. Am muncit alături de copiii şi adolescenţii din trupă dispuşi să accepte provocarea şi să concureze cot la cot cu fiecare dintre trupele adversare. Au încercat mereu să înveţe din greşeli, să persevereze în dorinţa de a-şi depăşi propriile limite“, a adăugat profesoara de dans. A trecut apoi la abordarea altor dansuri: ţigăneşti, dansuri tematice etc., dar şi la participarea la festivaluri de dans sau concursuri naţionale şi internaţionale (la „Generaţia mileniului III“ – Bucureşti, în anul 2008, au obţinut premiul I cu dansul hip hop, iar în 2009 au câştigat premiul I atât la categoria dans hip hop, cât şi la dans tematic; la „Festivalul naţional al artelor“ – Caracal, în anul 2008 au obţinut premiul I cu dansul hip hop, iar în anul 2009 au luat premiul I cu dansul de caracter ţigănesc şi premiul II cu dansul hip hop; „Să dansăm împreună“ – Adjud; „Oltenia dansează“; Festivalul naţional de dans „Batca“ – Drăgăşani; „Floare de castan“ – Costeşti;  la Festivalul „Coloana infinitului“ – Târgu Jiu, 2009, au obţinut premiul I la categoriile dans hip hop şi dans de caracter). Pe lângă toate aceste concursuri, trupa «Freaks» a avut onoarea să participe la emisiunea „Dansez pentru tine“.

Dansul transformă trupul şi sufletul

Pe lângă paşii de dans pe care copiii îi învaţă la cursuri, aceştia primesc adevărate lecţii despre ţinută, atitudine, eleganţă. Sunt părinţi care doresc să îşi înscrie copiii la dans modern încă de la doi ani, însă vârsta ideală din punctul de vedere al profesoarei este patru ani. „Sunt fericită să văd că am la cursuri şi copii din mediul rural, pentru care părinţii fac eforturi considerabile să-i aducă la dans! Dansul formează un trup armonios, o ţinută estetică deosebită, conduce la dezvoltarea ritmului muzical şi la disciplinarea copiilor. Doar prin dans putem atinge fiinţa umană aşa cum este, cu gândurile şi sentimentele ei“, a adăugat tânăra profesoară de dans.
Ana Maria îşi petrece timpul liber cu fetiţa ei, Maria Karina, pe care visează să o transforme într-o campioană de dans sportiv.

Concursuri internaţionale
„Stele şi steluţe“ – Arad (în 2008 au obţinut premiul I cu dansul hip hop, iar în 2009 au câştigat premiul I cu dansul hip hop şi premiul II cu dansul tematic „Nu, drogurilor“; concursul internaţional de dans modern – Ploieşti; „Dialogul artelor“ – Alexandria (în anul 2008 au obţinut premiul I cu dansul hip hop); „Nymphea dance“ – Oradea ( în 2007 şi 2008). 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII