16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPuşcărie pentru evazionişti

Puşcărie pentru evazionişti

Şefii Fiscului doljean cer ANAF să reintroducă pedeapsa cu închisoarea pentru evazionişti. În acelaşi timp, liderul sindical din DGFP Dolj spune că lupta cu evaziunea este încurajată chiar de guvern, prin noile măsuri, şi că de acolo de sus nu se doreşte scăderea evaziunii fiscale. Mediul de afaceri susţine că, dacă se vrea prinderea celor care fură statul „cu miliardul“, acest lucru este posibil.

Evaziunea este prezentă aproape în orice domeniu al economiei, dar pârghiile de combatere şi chiar forţa oamenilor legii sunt foarte slabe. Finanţele descoperă câteva cazuri pe lună, şi acelea vechi de doi-trei ani. Între timp, din cauza crizei, oricine are o activitate economică vrea să nu plătească taxe.
Patronatele cer guvernanţilor să nu se grăbească să crească taxele, ci mai bine să reducă evaziunea fiscală, iar sindicatele, mai ales cele bugetare, vor tot reducerea evaziunii. Până şi direcţiile judeţene ale finanţelor publice – adică exact organele care ar trebui să descopere evazioniştii – se plâng că nu au pârghii legale suficiente pentru a „combate“ evaziunea fiscală şi că nici justiţia nu îi condamnă pe cei care înşală statul. Şefii Finanţelor doljene cer închisoare pentru evazionişti, mai exact, anumite fapte să fie considerate infracţiuni şi să fie tratate ca atare de justiţie. Propunerile celor de la Dolj vor fi trimise forurilor superioare, respectiv atât Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cât şi Ministerului Finanţelor. Directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu, susţine că pentru reducerea fenomenului evazionist „propunem încadrarea ca infracţiuni de evaziune fiscală a următoarelor fapte: sustragerea de la plata obligaţiilor prin cesionarea părţilor sociale ale unei societăţi comerciale în scopul de a nu plăti obligaţiile. Este o practică peste tot, nu numai în Dolj. În al doilea rând, transferarea sediului social al unei societăţi comerciale în alt judeţ dacă acea societate înregistrează obligaţii fiscale restante. Neplata cu rea-credinţă a obligaţiilor fiscale declarate de contribuabil, precum şi a obligaţiilor suplimentare stabilite de organele de inspecţie fiscală pe modelul legislaţiei aplicabile în prezent pentru obligaţii fiscale reţinute prin stopaj la sursă“. El a mai enumerat şi alte modalităţi prin care evazioniştii profită de scăpările legii şi care ar trebui încadrate ca infracţiuni: sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale prin nedeclararea veniturilor impozabile, a sursei impozabile sau diminuarea acestora prin înregistrarea de operaţiuni fictive în contabilitate. „Menţionăm că majoritatea faptelor de mai sus au fost încadrate ca infracţiune în Legea nr. 87/1994, republicată, adică fosta lege a evaziunii fiscale, dar acest act normativ a fost abrogat prin Legea nr. 241/2005, care este actuala lege a evaziunii fiscale“, a precizat Călinoiu.

Veniturile persoanelor fizice, la control!

Finanţiştii afirmă că la foarte multe societăţi comerciale se găsesc, într-un anumit cont, sume cu care terţe persoane au creditat firma, adică au împrumutat-o. Fiscul vrea să aibă posibilitatea legală să vadă de unde provin acei bani. Adică o verificare încrucişată a persoanei fizice şi a firmei. „Sunt sume foarte mari, sunt bani scoşi pe diverse căi din firmă, iar persoanele fizice respective nu intră sub incidenţa impozitului pe venit pentru sumele respective“, a arătat Călinoiu. Fiscul doljean vrea ca toate tranzacţiile comerciale să se desfăşoare prin operaţiuni bancare şi să existe totuşi o derogare, în limita unei sume pentru cash: „Nu o să te duci să îţi iei doi covrigi sau doi morcovi din piaţă plătind cu cardul, dar nu te vei mai putea duce să plăteşti ţigări de contrabandă cu cardul, pentru că aşa ar ieşi la vedere economia la negru“, a spus şeful DGFP Dolj.

„Se încurajează evaziunea!“

Liderul sindical din cadrul DGFP Dolj, Tudor Mitiţă, a precizat că legiuitorii actuali încurajează evaziunea fiscală. „În Legea nr. 76/2010, dată zilele trecute şi care modifică iar Codul Fiscal, se încurajează evaziunea. Dacă până acum puteau fi produşi în afara unui antrepozit fiscal doar 200 de hectolitri de vin, acum a crescut cantitatea la 1.000 de hectolitri. Adică producătorii pot să vândă şi mai mult fără acte, fără să îi întrebe cineva ceva“, a explicat Tudor. Acesta mai are exemple de evaziune fiscală, care „domneşte“ chiar în Dolj, unde statul este eludat de sume mari în diverse domenii. „Toată lumea vorbeşte de evaziunea din domeniul cerealelor, al făinii, dar nu a pus nimeni câte doi supraveghetori fiscali la poarta morilor şi a fabricilor de pâine, să verifice tot ce intră şi tot ce iese, ca pe modelul alcoolului şi tutunului. Dacă s-ar dori cu adevărat, s-ar eradica evaziunea, dar ei reduc salariile şi pensiile“, a spus răspicat Tudor Mitiţă.

„Fiscul a băgat în sperieţi mediul de afaceri“

Mediul de afaceri consideră că în ultima perioadă a fost sufocat de Fisc. Incidenţa controalelor, actele întocmite, amenzile aplicate nu sunt deloc pe placul firmelor, multe contestând amenzile şi penalităţile aplicate. „Nu ştiu ce măsuri de combatere a evaziunii fiscale propun ei, dar ştiu că Fiscul nu procedează corect. Finanţiştii sunt mai exigenţi acum decât în perioada bună a firmelor, când toată lumea avea de unde să plătească. Acum, în loc să manifeste înţelegere pentru firmele care trec prin momente foarte grele din cauza crizei, ei fac popriri pe conturi, trimit tot felul de somaţii. Au băgat în sperieţi mediul de afaceri! Nu este o atitudine corectă faţă de economie“, a spus Ioan Vigaru, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj. Oamenii de afaceri corecţi se plâng şi ei de amploarea evaziunii şi de faptul că Fiscul are „ochii închişi pentru unii şi îi controlează doar pe alţii. Aşa că ei descoperă câte un caz de evaziune la trei ani după ce s-a produs. Păi între timp evazionistul şi-a plimbat banii prin conturi în străinătate, şi-a schimbat maşina de două ori, şi-a mai ridicat o vilă. Dar pe noi, cei mici, ne controlează de câte ori apucă şi ne amendează şi dacă avem un document puţin mai strâmb decât altele“, a declarat un om de afaceri local. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

37 COMENTARII