12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIMM-urile oltene se înghesuie la fonduri guvernamentale

IMM-urile oltene se înghesuie la fonduri guvernamentale

Numărul aplicanţilor este cu 30% mai mare faţă de 2009. Patru dintre cele şase programe de finanţare pentru întreprinderile mici şi mijlocii sunt în derulare în această perioadă.

Fondurile guvernamentale pentru finanţarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM) sunt la mare căutare în acest an. Gradul de interes a crescut cu 30% faţă de 2009, a precizat Izabela Ştefănescu, directorul Oficiului Teritorial pentru IMM-uri (OTIMMC) Craiova. „Este mult mai bine ca anul trecut, deoarece avem cu 30% mai mulţi aplicanţi. Se vede că lumea a început să înţeleagă ce înseamnă aceste fonduri şi să facă demersuri pentru a le obţine“, a afirmat aceasta.
Pentru „Programul naţional multianual pe perioada 2005-2012 pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii“, unul dintre programele finanţate, au fost 79 de persoane la seminarul organizat în prima etapă. La etapa a doua, cea privind cursul pentru dezvoltarea antreprenorială, toate cele 30 de locuri disponibile au fost ocupate. „Programul naţional multianual pe perioada 2002 – 2012 pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului“ s-a bucurat şi el de succes. Astfel, 17 participanţi s-au înscris on line, iar cinci dintre ei au intrat la evaluare în prima etapă a programului.
În ce priveşte „Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă“, au aplicat 154 de IMM-uri. Până la această dată, şapte au depus deja documentaţiile, trei fiind respinşi, iar patru – admişi.
Numai în prima etapă a „Programului pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START“ au aplicat 60 de participanţi. Din păcate, numai trei dintre ei au mai avut loc pentru cursul la care vor participa numai 100 de aplicanţi din toată ţara.
Din acest an, două dintre cele mai populare programe, cel privind sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii prin fonduri în limita sumelor plătite pentru profitul brut reinvestit, precum şi cel pentru susţinerea accesului întreprinderilor mici şi mijlocii la servicii de instruire şi consultanţă, în limita a 15.000 lei/societate, nu mai sunt disponibile. În primul caz, a dispărut sursa de finanţare – profitul reinvestit, care nu mai este impozitat, ca măsură anticriză. În cel de-al doilea caz, s-a considerat că se pot obţine mai mulţi bani din fonduri europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU