11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMicii producători pot vinde în pieţe

Micii producători pot vinde în pieţe

Micii fermieri vor putea vinde în continuare produsele agricole în pieţe, în baza carnetului de producător. Obligativitatea  înregistrării la Registrul Comerţului se aplică doar persoanelor fizice autorizate anterior la primării.

Micii producători agricoli îşi pot vinde în continuare marfa în pieţe ca şi până acum, numai pe baza carnetului de producător valabil, fără a se înregistra la Registrul Comerţului. „Micii producători agricoli, care doresc să-şi valorifice producţia în pieţe, oboare sau târguri, trebuie să aibă certificat de producător eliberat în baza HG nr. 661/2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producător – act normativ ÎN VIGOARE“, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care precizează că, potrivit acestui act normativ, „certificatul de producător constituie actul doveditor al provenienţei produselor agroalimentare pe baza căruia acestea pot fi comercializate în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri stabilite de consiliile locale“. Pe lângă faptul că nu sunt nevoiţi să se înregistreze la Registrul Comerţului, micii producători agricoli sunt exceptaţi şi de la obligativitatea utilizării caselor de marcat. „Conform OUG nr. 28/1999 republicată, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, se exceptează de la obligativitatea deţinerii aparatelor de marcat electronice fiscale: comerţul ocazional cu produse agricole efectuat de producătorii agricoli individuali în pieţe, târguri, oboare sau alte locuri publice autorizate, […]“.

„Persoanele fizice care erau deja autorizate de primării trebuie să se înregistreze la Registrul Comerţului“

Reglementarea nu se aplică însă şi în cazul persoanelor fizice care încă îşi desfăşoară activitatea în baza unei autorizaţii de persoane fizice (PF) emise anterior de primării. „Actul normativ elaborat în 2008 (OUG nr. 44/2008) nu se referă la micii producători agricoli, ci la persoanele fizice care erau deja autorizate de primării şi care au obligativitatea de a se înregistra acum la Registrul Comerţului. Micii producători pot vinde în continuare în pieţe, târguri şi oboare pe baza certificatului de producător“, a explicat Mihail Dumitru, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.
Persoanele fizice autorizate de primării au avut la dispoziţie o perioadă de doi ani, care s-a încheiat la 25 aprilie 2010, până la care puteau opta să-şi desfăşoare activitatea economică sub formele de organizare prevăzute de actuala legislaţie (persoană fizică autorizată -PFA-, întreprindere individuală şi întreprindere familială). „Trecerea trebuia făcută de către toate persoanele autorizate ca PF-uri, indiferent de domeniul de activitate pe care-l aveau“, a atras atenţia Oana Dincă, directorul coordonator al Oficiului Registrului Comerţului Dolj. Asta deoarece OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, reglementează accesul la activitatea economică în toate domeniile şi nu vizează în mod special activitatea agricolă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU