9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPodgoriile, pe cale de dispariţie

Podgoriile, pe cale de dispariţie

Deşi pentru investiţiile făcute în plantaţiile viticole pot primi până la 14.000 euro/ha, fermierii mai mult defrişează decât plantează. De la începutul anului, doljenii şi-au manifestat intenţia de a defrişa aproximativ 78 de hectare.
Începând din 2007, doljenii pot primi de la UE sume considerabile pentru investiţiile făcute în plantaţiile viticole (reconversia soiurilor prin plantare pe acelaşi amplasament ori pe altă parcelă echivalentă ca suprafaţă de viţă-de-vie pentru struguri de vin din anumite soiuri, reamplasarea parcelelor situate în condiţii nefavorabile şi modernizarea formei de conducere a sistemului de susţinere şi palisaj în plantaţiile viticole). „Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru reconversia soiurilor, solicitanţii pot obţine sprijin financiar cuprins între 12.650 şi 13.950 euro/ha. Suma este forfetară şi asigură 65-70% din cheltuielile efectuate pentru înfiinţarea plantaţiei de struguri de vin“, a declarat Cristina Vladu, inspector vitivinicol în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj, care a explicat că, potrivit legislaţiei în vigoare privind aprobarea Normelor de aplicare a programelor de restructurare/reconversie a plantaţiilor viticole derulate cu sprijin comunitar pentru campaniile 2008/2009 – 2013/2014, perioada pentru depunerea planurilor individuale la DADR este 1 martie – 10 iunie.

Doljenii nu sunt interesaţi de subvenţii

Oamenii nu se înghesuie să depună proiectele în baza cărora pot obţine acest sprijin. „De la 1 martie şi până în prezent, a fost depus un singur plan individual pentru înfiinţarea unei suprafeţe de aproximativ 40 ha de viţă-de-vie, în zona Breasta. În 2009, doljenii au depus tot un singur plan individual care a vizat înfiinţarea unei suprafeţe de 18,40 ha în Drănic“, a declarat Cristina Vladu, care a explicat că staţiunile de cercetare din judeţ ar dori să primească astfel de sprijin, dar pentru acest lucru trebuie să depună la dosar şi un certificat care să ateste lipsa datoriilor fiscale şi sociale. În perioada 2007-2008, doljenii au depus la DADR patru planuri individuale pentru înfiinţarea unei suprafeţe de 130,64 ha la Segarcea, Cetate şi Galicea Mare.

Defrişările continuă

Pe lângă faptul că nu sunt interesaţi de subvenţiile pentru înfiinţarea de suprafeţe cu viţă-de-vie, foarte mulţi doljeni şi-au manifestat intenţia de defrişa suprafeţele deja plantate. „De la începutul anului şi până în prezent, au fost depuse 161 de cereri de defrişare a unei suprafeţe de 78,23 ha (din care aproximativ 80% soiuri nobile) de viţă-de-vie“, a precizat Cristina Vladu. În aceeaşi perioadă a anului trecut, fuseseră depuse 283 de cereri pentru o suprafaţă de 71,01 ha.
Oamenii consideră că plantaţiile de viţă-de-vie nu sunt rentabile, mai ales că multe au îmbătrânit, iar tratamentele fitosanitare sunt costisitoare (aproximativ 1.400 lei/an/ha). „Oamenii îşi motivează această decizie prin costuri foarte mari de întreţinere a plantaţiilor, furturi la sistemele de susţinere (sârme, spalieri) şi la struguri, dificultatea de a-şi valorifica strugurii şi vinul şi lipsa centrelor de colectare. De altfel, ceea ce reuşesc să vândă pe piaţă e prea puţin faţă de ce pot produce“, a precizat Cristina Vladu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII