10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriO treime din IMM-urile din Gorj are conturile blocate

O treime din IMM-urile din Gorj are conturile blocate

Criza economică i-a adus pe mulţi întreprinzători din judeţul Gorj în situaţia de a nu avea cu ce să îşi mai achite dările către stat şi s-au trezit fie în situaţia de a avea conturile blocate, fie au fost nevoiţi să suspende temporar activitatea societăţilor comerciale pe care le patronează.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj a blocat conturile la aproape 2.000 de agenţi economici din judeţ pentru neplata datoriilor către bugetul de stat. Firmele cu popriri pe conturi reprezintă aproape o treime din numărul societăţilor comerciale din judeţ, care desfăşoară o activitate constantă şi au angajaţi. Lipsa lichidităţilor, dar şi faptul că afacerile merg foarte prost sunt doar două dintre cauzele care îi determină pe patroni să fie puşi în situaţia de a găsi soluţii pentru a achita măcar salariile, mai ales dacă au posibilitatea să facă încasări în afara conturilor. Conform datelor contabilizate la nivelul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, aproape că nu mai există societate comercială în judeţ care să nu fi primit măcar o somaţie de plată a datoriilor către bugetul de stat. Înştiinţarea transmisă către firmele cu datorii este primul pas făcut de inspectorii finanţelor publice înainte de a decide blocarea contului, să recupereze debitul.

Peste 1.600 de firme au activitatea suspendată

Conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj a precizat că în ultima lună au fost transmise 8.251 de somaţii către firmele din judeţ pentru recuperarea unei sume totale de 29 de milioane de lei. Blocarea celor aproape 2.000 de conturi s-a făcut pentru un debit  de 4,5 milioane de lei. Totodată, au mai fost dispuse popriri la terţi pentru suma de 1,1 milioane de lei.
„Am fost foarte atenţi în ceea ce priveşte sechestrele. Nu vrem să aplicăm sechestre pe bunuri mobile şi imobile cu care să nu putem face nimic, pentru că nu vrea nimeni să le cumpere. Să nu ajungem să cheltuim mai mult cu partea de procedură şi să nu obţinem mare lucru. Situaţia economică este destul de grea. Pe primele trei luni ale anului am înregistrat 69 de falimente şi şi-au suspendat activitatea 202 firme. Numai în martie sunt 48. Pentru a avea o imagine de ansamblu a firmelor care şi-au suspendat activitatea în 2009 am avut înregistrate 1.459 de societăţi comerciale care au anunţat că nu vor mai funcţiona şi nu au mai depus documentele prevăzute de lege. Ele au posibilitatea să îşi reia activitatea la un moment dat. Cele mai multe firme care şi-au suspendat activitatea sunt mici“, a declarat Gheorghe Paraschivu, directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU