5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIsraelian, şef de fermă la Târgu Cărbuneşti

Israelian, şef de fermă la Târgu Cărbuneşti

Are 35 de ani, este din Israel şi este considerat cel mai bun specialist străin din România în genetică şi reproducere animalieră. De patru luni este şeful celei mai mari ferme de vaci din Gorj şi spune că „România este ţara hârtiei, unde fermierii şi întreprinzătorii nu sunt sprijiniţi de stat“.

A venit din Nazaret şi se ocupă de cea mai mare fermă de vaci din judeţul Gorj. Ferma are peste 250 de capete, inclusiv viţei. Ali Maran are 35 de ani şi este licenţiat în genetică şi reproducere animalieră, iar la ferma din Târgu Cărbuneşti este manager. El este cel care se ocupă de starea de sănătate, de înmulţirea şi de nutriţia celor 150 de vaci de lapte. Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj spun că este cel mai bun specialist străin din România, la portofoliul său fiind joburi în ţări precum Australia şi SUA.
„Mă ocup de partea de management a fermei şi de genetică, în asta sunt specialist. Inseminarea vacilor se face cu material genetic importat, se cheltuiesc aproximativ 30 de euro pentru fiecare vacă. Sunt specializat în nutriţie, sănătate şi genetică, facultatea am făcut-o în Israel şi am lucrat în mai multe ţări din lume. Sunt venit aici de patru luni şi locuiesc în Târgu Jiu“, a spus Ali Maran. La fermă sunt angajaţi patru muncitori, având carte de muncă şi un salariu mulţumitor, oamenii îşi fac treaba conştiincios, mai ales că sunt atent supravegheaţi de israelian.

Omul sfinţeşte locul

Înaintea specialistului israelian, la ferma din Târgu Cărbuneşti a fost angajată altă persoană care nu a reuşit să-şi ducă la bun sfârşit misiunea: „Înaintea lui Ali a fost angajat un român şi din cele 50 de vaci inseminate artificial, numai două sau trei au fătat. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun despre Ali Maran că este cel mai bun specialist străin din România. Se poate spune că omul sfinţeşte locul“, a afirmat Aurel Tomescu, şeful DADR Gorj. Ali Maran a venit în Gorj pentru că îl cunoaşte de mai mulţi ani pe principalul acţionar al fermei de vaci. Israelianul spune că face din pasiune meseria, iar salariul este bun: „Fac din pasiune munca. Am venit aici dintr-o ţară în care economia este puternică şi statul îi ajută pe cei care vor să investească. România este ţara hârtiei, ţara birocraţiei unde fermierii şi întreprinzătorii nu sunt sprijiniţi de stat. Aici este prea multă birocraţie, ne-au tăiat subvenţiile pe care le primeam pentru lapte, subvenţii care ne ajutau. Specialiştii din România nu sunt bine plătiţi. Oamenii angajaţi aici, patru la număr, îşi fac treaba bine, fiecare ştie ce are de făcut şi aşa treaba merge“, a povestit Ali Maran.

Partea de muls, automatizată

Ferma are o suprafaţă totală de 250 de hectare, teren pe care sunt amplasate clădirile unde sunt ţinute vacile, furajele, utilajele folosite în grajduri, păşunile etc. Vacile sunt mulse cu ajutorul unor aparate performante, întreg procesul fiind automatizat. Fiecare vacă dă aproximativ 30 de litri de lapte pe zi şi de două ori pe săptămână laptele produs la ferma din Cărbuneşti este achiziţionat de o firmă din Piteşti.
„Vindem laptele la preţul de un leu per litru unei firme din Piteşti. Maşina firmei vine cam de două ori pe săptămână după lapte, între timp ceea ce mulgem păstrăm în recipiente sterilizate. Zilnic avem peste două mii de litri de lapte de la peste o sută de vaci. Viţeii de sex masculin sunt crescuţi şi după şapte luni îi vindem, iar viţelele sunt păstrate la fermă“, a spus Ali Maran. Israelianul spune că în ţara lui dobânzile la bănci sunt mult mai mici decât în România. „La noi nu sunt dobânzile aşa de mari, te poţi împrumuta şi poţi realiza ceva. Aici dobânzile sunt foarte mari şi un credit costă extrem. Este greu. În România există potenţial agricol, dar pentru cine ştie să lucreze“, a spus israelianul. Ferma a fost înfiinţată în 2008, graţie unui credit de la Uniunea Europeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII