12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum au trecut prin criză rezidenţialele din Craiova

Cum au trecut prin criză rezidenţialele din Craiova

Dezvoltatorii imobiliari din Craiova au făcut cu greu faţă crizei. În timp ce unele firme au reuşit să termine proiectele şi sunt în faza de comercializare a caselor, altele s-au împotmolit în faza de construcţie. Citiţi în cele de mai jos despre cine mai construieşte şi vinde în Bănie.

Sectorul construcţiilor rezidenţiale din Craiova luptă din greu cu criza financiară. Puţini sunt dezvoltatorii care se încumetă să mai construiască în aceste zile tulburi. Una dintre firmele care declară că vor continua proiectele începute este Novara T Impex. Societatea a demarat acum câţiva ani un proiect rezidenţial de şase blocuri pe strada Brestei nr. 257 A şi un ansamblu de 52 de case în zona magazinului Selgros, la fosta căpşunărie. Trei din cele şase blocuri proiectate din strada Brestei sunt deja în picioare. „Un bloc a fost deja dat în folosinţă, iar alte două sunt aproape de finalizare. În blocul finalizat deja locuiesc trei-patru familii. În ceea ce priveşte casele din zona Selgros, 15 sunt aproape de finalizare. Au fost oameni care s-au interesat, dar ştiţi cum sunt oamenii, vor să le vadă mai întâi în picioare“, ne spune o angajată a firmei, care afirmă că proiectul se derulează în continuare. Ca măsură la cererea scăzută de apartamente, firma Novara a anunţat la sfârşitul anului trecut că este dispusă să şi închirieze locuinţele.
Astfel, o garsonieră poate fi închiriată cu 250 euro/lună, iar un apartament cu trei camere ajunge la 300 euro/lună, în timp ce apartamentele cu două şi trei camere considerate de lux pot fi închiriate cu 400 euro/lună. Ca puncte tari ale minicartierului dezvoltat în strada Brestei sunt spaţiile verzi amenajate, iluminatul stradal, serviciile de pază şi sistemul de alarmă etc. Ca punct slab este zona în care este amplasat. Potenţialii clienţi trebuie să facă faţă gunoaielor, străzilor execrabile şi haitelor de câini vagabonzi, care pot fi întâlnite în afara minicartierului. Potrivit angajaţilor de la Novara, preţurile variază de la 42.900 de euro – pentru o garsoniară de 42,5 mp şi 44.700 de euro – pentru o garsonieră de 45,7 mp, la 54.000 de euro – pentru un apartament cu două camere. Pentru cei care doresc să cumpere, apartamentele pot fi achitate integral sau în rate cu dobândă anuală fixă pe întreaga durată de creditare. Dobânda fixă anuală poate fi în funcţie de durata creditării: pentru cinci ani – dobândă anuală fixă de 7%, pentru 10 ani – de 8%, pentru 15 ani – de 9%, pentru 20 de ani – dobândă de 10%. Pentru plata integrală, se oferă o reducere de 10% din preţul de achiziţie, în timp ce pentru un avans de 50% se oferă o reducere de 5% din preţul de achiziţie. Alt proiect al Novara este „Satul German“ – construit în zona Selgros. Cele 52 de case din proiect au suprafeţe cuprinse între 107 şi 202 mp. Preţul caselor variază între 140.000 şi 200.000 de euro. Punctul tare este apropierea de oraş (5-6 km) şi faptul că în zonă s-a făcut o extindere a reţelei de iluminat public. Punctul slab este că lipseşte infrastructura rutieră sau de utilităţi.
Alt proiect este cel derulat de agenţia Patria Imobiliare. Potenţialii clienţi se pot informa suplimentar la biroul agenţiei din incinta fostei case de bilete a cinematografului „Patria“. Potrivit reprezentanţilor firmei, societatea lucrează mai mult la comandă. „Noi dezvoltăm un proiect rezidenţial pe raza localităţii Malu Mare, dar putem derula orice fel de proiect dacă sunt solicitări. Casele realizate de noi se încadrează între 110 mp – 45.000 de euro şi 135 mp – 63.000 de euro“, spune un reprezentant al firmei.

Criza a lovit Mara Residence

O poveste aparte o are proiectul Mara Residence, derulat de firma Minteger Impex SRL Craiova. Proiectul includea iniţial 90 de case, cu suprafeţe cuprinse între 128 mp şi 200 mp, pe teritoriul comunei Cârcea. Termenul de finalizare a întregului cartier era 2010. De la sfârşitul anului 2008 însă, firma a început să aibă dificultăţi financiare. „Aveam antecontracte de vânzare-cumpărare pentru câteva case. Ulterior, a izbucnit criza financiară şi nu am mai avut potenţiali clienţi. În decembrie 2008, trebuia să încasez circa 300.000 de euro, banii pe primele două locuinţe, dar s-a blocat creditarea şi am nimerit într-un cerc vicios. Programul de dezvoltare era gândit în felul următor: reinvesteam profitul şi avansuri de 10-20% de la clienţi pentru construirea altor locuinţe. Dar băncile nu m-au susţinut. Valoarea caselor a scăzut, iar clienţii nu mai voiau să achite sumele angajate prin antecontracte“, spune un reprezentant al Minteger. Potrivit acestuia, nouă dintre case sunt construite până la stadiul de 80%. Clienţii care au achitat unele avansuri şi acum sunt înscrişi la masa credală au intentat şi o acţiune în instanţă. Ei cer reevaluarea caselor, la preţurile crizei. În acest moment, firma are un plan de reorganizare. „Încercăm să renegociem cu clienţii şi să terminăm acest proiect“, spune reprezentantul firmei. Varianta pesimistă ar fi declanşarea falimentului. Casele sunt puse ipoteci pentru creditele luate de la CEC, aşa încât falimentul nu este o soluţie pentru cei implicaţi.

Au ieşit din criză

Alt proiect, care pare să fi ieşit cel mai bine din criză, este cel al firmei Ferval. Societatea a ridicat două blocuri de locuinţe P+3+M vizavi de fabrica Ford. Fiecare bloc are şapte scări a câte zece apartamente cu una, două sau trei camere. Preţul iniţial al unei garsoniere de aproximativ 60 mp era de 58.000-60.000 de euro, al unui apartament cu două camere (80 mp), de 75.000 de euro, în timp ce un apartament cu trei camere (160-190 mp) costa între 110.000 şi 150.000 de euro. Firma a anunţat că aceste valori sunt negociabile, oferindu-se posibilităţi de rate, fără comisioane şi dobândă. Atât locaţia, cât şi dotările sunt puncte tari ale acestui proiect. Are ieşire la DN 6, staţie de tramvai şi distanţă mică faţă de centrul oraşului. Datorită acestor facilităţi, vânzările par să meargă cel mai bine. „Vânzările merg bine, în special pe Programul «Prima Casă». Cele mai căutate sunt garsonierele şi apartamentele de două camere, din cauza posibilităţilor reduse de accesare a creditelor de către tineri. O garsonieră la noi de 61 mp construiţi costă 45.000 de euro, iar apartamentele de două camere costă 50.000 – 55.000 de euro, în funcţie de suprafaţă. Apartamentele de trei camere, care se vând cu 75.000 de euro, au 98 mp utili. 75% din cele 138 de locuinţe sunt deja vândute“, spune Gabi Fertu, administratorul firmei.
Şi proiectul Magnolia Residence pare să fi ieşit din criză. Complexul rezidenţial cuprinde 77 de case de cinci tipuri, construite la 7 kilometri de centrul Craiovei şi la un kilometru de DE 70, pe raza comunei Pieleşti. Potrivit reprezentanţilor firmei, preţurile caselor sunt cuprinse între 55.000 de euro (80 mp construiţi şi 250 mp de teren) şi 180.000 de euro – 110 mp la parter etaj şi mansardă şi 800 mp de teren.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII