Cum au trecut prin criză rezidenţialele din Craiova

Autori


Dezvoltatorii imobiliari din Craiova au făcut cu greu faţă crizei. În timp ce unele firme au reuşit să termine proiectele şi sunt în faza de comercializare a caselor, altele s-au împotmolit în faza de construcţie. Citiţi în cele de mai jos despre cine mai construieşte şi vinde în Bănie.

Sectorul construcţiilor rezidenţiale din Craiova luptă din greu cu criza financiară. Puţini sunt dezvoltatorii care se încumetă să mai construiască în aceste zile tulburi. Una dintre firmele care declară că vor continua proiectele începute este Novara T Impex. Societatea a demarat acum câţiva ani un proiect rezidenţial de şase blocuri pe strada Brestei nr. 257 A şi un ansamblu de 52 de case în zona magazinului Selgros, la fosta căpşunărie. Trei din cele şase blocuri proiectate din strada Brestei sunt deja în picioare. „Un bloc a fost deja dat în folosinţă, iar alte două sunt aproape de finalizare. În blocul finalizat deja locuiesc trei-patru familii. În ceea ce priveşte casele din zona Selgros, 15 sunt aproape de finalizare. Au fost oameni care s-au interesat, dar ştiţi cum sunt oamenii, vor să le vadă mai întâi în picioare“, ne spune o angajată a firmei, care afirmă că proiectul se derulează în continuare. Ca măsură la cererea scăzută de apartamente, firma Novara a anunţat la sfârşitul anului trecut că este dispusă să şi închirieze locuinţele.

Astfel, o garsonieră poate fi închiriată cu 250 euro/lună, iar un apartament cu trei camere ajunge la 300 euro/lună, în timp ce apartamentele cu două şi trei camere considerate de lux pot fi închiriate cu 400 euro/lună. Ca puncte tari ale minicartierului dezvoltat în strada Brestei sunt spaţiile verzi amenajate, iluminatul stradal, serviciile de pază şi sistemul de alarmă etc. Ca punct slab este zona în care este amplasat. Potenţialii clienţi trebuie să facă faţă gunoaielor, străzilor execrabile şi haitelor de câini vagabonzi, care pot fi întâlnite în afara minicartierului. Potrivit angajaţilor de la Novara, preţurile variază de la 42.900 de euro – pentru o garsoniară de 42,5 mp şi 44.700 de euro – pentru o garsonieră de 45,7 mp, la 54.000 de euro – pentru un apartament cu două camere. Pentru cei care doresc să cumpere, apartamentele pot fi achitate integral sau în rate cu dobândă anuală fixă pe întreaga durată de creditare. Dobânda fixă anuală poate fi în funcţie de durata creditării: pentru cinci ani – dobândă anuală fixă de 7%, pentru 10 ani – de 8%, pentru 15 ani – de 9%, pentru 20 de ani – dobândă de 10%. Pentru plata integrală, se oferă o reducere de 10% din preţul de achiziţie, în timp ce pentru un avans de 50% se oferă o reducere de 5% din preţul de achiziţie. Alt proiect al Novara este „Satul German“ – construit în zona Selgros. Cele 52 de case din proiect au suprafeţe cuprinse între 107 şi 202 mp. Preţul caselor variază între 140.000 şi 200.000 de euro. Punctul tare este apropierea de oraş (5-6 km) şi faptul că în zonă s-a făcut o extindere a reţelei de iluminat public. Punctul slab este că lipseşte infrastructura rutieră sau de utilităţi.

Alt proiect este cel derulat de agenţia Patria Imobiliare. Potenţialii clienţi se pot informa suplimentar la biroul agenţiei din incinta fostei case de bilete a cinematografului „Patria“. Potrivit reprezentanţilor firmei, societatea lucrează mai mult la comandă. „Noi dezvoltăm un proiect rezidenţial pe raza localităţii Malu Mare, dar putem derula orice fel de proiect dacă sunt solicitări. Casele realizate de noi se încadrează între 110 mp – 45.000 de euro şi 135 mp – 63.000 de euro“, spune un reprezentant al firmei.

Criza a lovit Mara Residence


O poveste aparte o are proiectul Mara Residence, derulat de firma Minteger Impex SRL Craiova. Proiectul includea iniţial 90 de case, cu suprafeţe cuprinse între 128 mp şi 200 mp, pe teritoriul comunei Cârcea. Termenul de finalizare a întregului cartier era 2010. De la sfârşitul anului 2008 însă, firma a început să aibă dificultăţi financiare. „Aveam antecontracte de vânzare-cumpărare pentru câteva case. Ulterior, a izbucnit criza financiară şi nu am mai avut potenţiali clienţi. În decembrie 2008, trebuia să încasez circa 300.000 de euro, banii pe primele două locuinţe, dar s-a blocat creditarea şi am nimerit într-un cerc vicios. Programul de dezvoltare era gândit în felul următor: reinvesteam profitul şi avansuri de 10-20% de la clienţi pentru construirea altor locuinţe. Dar băncile nu m-au susţinut. Valoarea caselor a scăzut, iar clienţii nu mai voiau să achite sumele angajate prin antecontracte“, spune un reprezentant al Minteger. Potrivit acestuia, nouă dintre case sunt construite până la stadiul de 80%. Clienţii care au achitat unele avansuri şi acum sunt înscrişi la masa credală au intentat şi o acţiune în instanţă. Ei cer reevaluarea caselor, la preţurile crizei. În acest moment, firma are un plan de reorganizare. „Încercăm să renegociem cu clienţii şi să terminăm acest proiect“, spune reprezentantul firmei. Varianta pesimistă ar fi declanşarea falimentului. Casele sunt puse ipoteci pentru creditele luate de la CEC, aşa încât falimentul nu este o soluţie pentru cei implicaţi.

Au ieşit din criză

Alt proiect, care pare să fi ieşit cel mai bine din criză, este cel al firmei Ferval. Societatea a ridicat două blocuri de locuinţe P+3+M vizavi de fabrica Ford. Fiecare bloc are şapte scări a câte zece apartamente cu una, două sau trei camere. Preţul iniţial al unei garsoniere de aproximativ 60 mp era de 58.000-60.000 de euro, al unui apartament cu două camere (80 mp), de 75.000 de euro, în timp ce un apartament cu trei camere (160-190 mp) costa între 110.000 şi 150.000 de euro. Firma a anunţat că aceste valori sunt negociabile, oferindu-se posibilităţi de rate, fără comisioane şi dobândă. Atât locaţia, cât şi dotările sunt puncte tari ale acestui proiect. Are ieşire la DN 6, staţie de tramvai şi distanţă mică faţă de centrul oraşului. Datorită acestor facilităţi, vânzările par să meargă cel mai bine. „Vânzările merg bine, în special pe Programul «Prima Casă». Cele mai căutate sunt garsonierele şi apartamentele de două camere, din cauza posibilităţilor reduse de accesare a creditelor de către tineri. O garsonieră la noi de 61 mp construiţi costă 45.000 de euro, iar apartamentele de două camere costă 50.000 – 55.000 de euro, în funcţie de suprafaţă. Apartamentele de trei camere, care se vând cu 75.000 de euro, au 98 mp utili. 75% din cele 138 de locuinţe sunt deja vândute“, spune Gabi Fertu, administratorul firmei.

Şi proiectul Magnolia Residence pare să fi ieşit din criză. Complexul rezidenţial cuprinde 77 de case de cinci tipuri, construite la 7 kilometri de centrul Craiovei şi la un kilometru de DE 70, pe raza comunei Pieleşti. Potrivit reprezentanţilor firmei, preţurile caselor sunt cuprinse între 55.000 de euro (80 mp construiţi şi 250 mp de teren) şi 180.000 de euro – 110 mp la parter etaj şi mansardă şi 800 mp de teren.Comenteaza acum

29 Comentarii

 1. arknts7 said:

  iar vi s-au umplut buzunarele ca sa scrieti asa mizerii.Bai frate astea s preturi? pana si in Germania este mai ieftin, uitati-va in ce zona vreti, http://www.immo.de
  de unde sa plateasca oamenii atatia bani? iar vreti sa ii faceti sclavi pe viata?
  care o fi prostu de mai crede ca or sa revina timpurile de acum 2 ani ?
  asa ca,,, adio samsareala ,,, hahaha

 2. io care sunt said:

  raman uimit de preturile din craiova, mai bine din toata tara…cum fane sa vinzi un apartament cu 100-150 mii euro cand poti sa-ti iei in germania asa cum spunea colegu dar!!! poti sa iei si in londra. un apartament cu 2 camere plus living in oras zona 3,4,5 este la pretul cerut in craiova,.., ce aveti lacomilor, vreti sa traiti pe spinarea tineretuluiiiii. nu mai cumparati oameni buni apartamente sau case ca si asa le fac de 2 lei si la preturi exagerateeee… hai ca ma apuca rasuuuu!!!!!

 3. ioooo said:

  cautati fratilor la oameni in bariera case pe la 40-45 000 de peste 120 mp ,sa nu ma luati cu calitatea ca desi nu am vazut proiectele astea fac pariu ca sunt subtirele tipic era culmea sa difere asa sunt toate ,pretul unei loc ar trebui sa fie salariu mediu pe ec /mp ,adik la ora actuala 350E/mp ,garsoniera de 45 mp 15 000 de euro ala e pretul real ,asa e peste tot in tari normale ,doar zona centrala sa spunem are preturi halucinante care nu tin cont de raportul salar mediu/mp ,vina insa nu o au doar constructorii o are si statul care mentine tva-ul de 19% pe locuinte situatie jenanta din moment ce pe baza acestui impozit statul pierde cel putin un mld de euro pe an,pt ca nr loc construite e mult mai mic decat nr locuintelor tranzactionate pe firme ,firme care logic cer returnarea tva si nu mai vb de tepele cu returnari ilegale de tva facute cu imobiliare ,deci hai sa zicem din ~16 000 cu tva se ajunge la ~19 000 insa pana la 45 000 mai e muuult baieti restul unde se duce? pai e foarte simplu se lucreaza cu profit de peste 100% + aici e vb iar de stat spagile grase la gasca lui solomon pt autorizatii de constructie ,de fapt articolul spune clar planul unui astfel de afacerist fac primul lot platesc destui fraieri inainte si restul reinvestesc pentru lotul 2 logic nu ? tu cumperi unu inainte io iti iau banii si mai fac unu ,afacere simpla ,daca intervine si banca cu dobanda de 10% pe an e drept se reduce putin sub 100% profitul constructorului insa nu cred ca sub 80% ,deci asta e afacerea astea sunt datele ,asa ca sa nu le plangem de mila oamenii scot profit si daca taie nu 10 000 ,15 000 de euro din pretul garsonierei de 45 000 ,deci mai e de scazut baieti ce ma mira cum putem cere preturi ca in Iasi de ex unde somajul e 8% iar noi avem 13%,sau preturi nu cu peste 10-15% mai mici decat in Timisoara unde somajul e 4,5% e clar trendul o gramada de oameni o sa plece in urmatorii ani din orasul asta ,se termina somajul se termina economiile ce sa faca oamenii cei batrani pleaca spre tara sau orasele mici si oricum trebuie sa vanda ca sa traiasca din dif de pret pana la pensie ,iar cei tineri in nici un caz nu vor cumpara locuinte intr-un oras unde nu se pot dezvolta profesional si unde si mai rau din cauza infractionalitatii crescute ar putea sa-si puna in pericol viitorul lor si al copiilor ,deci nu inteleg cat se mai vantura preturile astea ireale dintr-un oras de unde trebuie sa plece oameni nu unde trebuie sa vina? inteleg sa se mentina pe scaderi moderate centre ca Bucuresti Timis Cluj Constanta ,dar noi fratilor ce treaba avem cu astfel de preturi? cum se explica ? pai prin 2008 inainte de bucla de final in care s-au blocat tranzactiile un ap vechi era 60 000 acum e 45 000 ,atunci euro era 3,5 acum e 4,1 adik in lei efectiv reducere de 10% ,pai astea sunt preturile de criza? de la un somaj de sub 6% la 13% si asta oficialul nu realul voi imi spuneti mie ca ar trebui sa ne inghesuim sa cumparam ? pt 10%?

 4. EU said:

  Bancile isi fac de cap in Romania …mai bine spus isi BAT JOC DE NOI!!!!!!!

 5. nu_conteaza said:

  in cluj napoca,la 5 km se situeaza com.floresti ,,,acolo se dezvolta un urias proiect imobiliar cu citeva mii de blocuri rezidentiale…ca o mica comparatie,o garsoniera 40mp costa 18.000 euro cu parcare….un apartament doua camere 27.000 euro…un apartament cu trei camere ,35.000.euro

 6. ????? said:

  daca e sa ne luam dupa titlu, intelegem ca s-a terminat criza ???? aoleoooo, inseamna ca incep sa se scumpeasca cotinetele alea din balarii …. oricum ma bucur ca ei au reusit sa iasa din criza…. pacat ca nu au iesit si cumparatorii… hahaha… “……..Au fost oameni care s-au interesat, dar ştiţi cum sunt oamenii, vor să le vadă mai întâi în picioare“, ne spune o angajată a firmei….” auzi ai dreacu cumparatori, ce nesimtiti sunt, nu vor sa cumpere pana nu le vad facute iar dupa ce sunt facute nu mai vor sa cumpere …………….. auzi preturi la ei bai frate si ce locatii…unii vizavi de FORD, altii prin nu stiu ce tarlale unde puneau taranii porumb si cartofi… exemplu de pret la magnolia : 180.000 de euro – 110 mp la parter etaj şi mansardă şi 800 mp de teren….. de banii astia gasesti oricand teren in zona centrala din craiova, iti faci casa la cheie si iti ramane si de o masina noua… sau 43.000e-45.000e pentru o garsoniară in bresteiiii !!!! oare cine ar fi nebun sa dea banii astia in loc sa isi cumpere un ap cu 2-3 camere in cartiere bunicele din craiova in blocuri facute dupa ’80 ???? ——— mie mi se pare un articol-reclama marca HORCO 100% :)))) lasa-neee lasa-neeee

 7. Alex said:

  Da .. superb articol …(suna putin a reclama) …Am fost si eu sa vad cateva case la capsunarie …Pai oameni buni ..mergi pe un drum de groaza 1/2km …si casele sunt imprastiate pe acolo fiecare unde a cumparat mai ieftin terenul ….Pai sunt case dragute (aproape de unitatea militara) … dar nu ai curent ,nu ai gaze , nu ai drum , nu ai nici cea mai elementara utilitate …Pai o fi frumoasa casa … dar ma intorc in sec 19 ? Domnii afaceristi ….vor sa vanda dar nu prea au investit in utilitati …(unii nu toti reconosc) ….Preturile nu sunt mici (acolo au cumparat teren mai pe degeaba) …asa ca ar trebui sa mai scada ..din pret si nu putin … destul de mult …sa te faca sa te muti de la bloc unde ai toate utilitatile … si sa te duci acolo la tara ….doar pentru ca ai o casa mare si frumoasa ….”Bune locatii “si-au ales …dar trebuia sa faca drumuri , sa traga curent ….etc ..criza le-a dat o palma … acelor investitori care credeau ca o casa se vinde singura …indiferent de locatie si de utilitati … Uite ca acum asteptam si noi de la o casa .. un minim confort …. nu doar camere si un pic de gradina … Asteptam in continuare scaderea preturilor … Nu ne grabim ca nu suntem asa prosti … cum credeau ei …

 8. luchians said:

  are iesire la DN6 aproape de centru? Astia sunt prosti nu stiu unde e centrul si in plus nu scriu ca nu sunt gaze (de nici un fel) asa ca ………………..

 9. gogu said:

  “stiti cum sunt oamenii, vor mai intai sa le vada in picioare” …. asa e domne, ce sa-i faci, n-ai cu cine…

 10. gogu said:

  Poate va plictisesc, dar inca ma mai socheaza cel care a scris articolul : “În blocul finalizat deja locuiesc trei-patru familii” – asa de multi sunt ca nici nu au putut sa-i numere cu prea multa exactitate :)))))))))))))))

 11. ... said:

  8.de nu_conteaza:

  in cluj napoca,la 5 km se situeaza com.floresti ,,,acolo se dezvolta un urias proiect imobiliar cu citeva mii de blocuri rezidentiale…ca o mica comparatie,o garsoniera 40mp costa 18.000 euro cu parcare….un apartament doua camere 27.000 euro…un apartament cu trei camere ,35.000.euro

  pai cluj nu e in oltenia 😉

 12. JJ said:

  Fratilor,
  daca vreti sa va luati ceva faceti un calcul: nu mai mult de 500 euro/mp la apartamente la cheie si nu mai mult de 700 euro/mp la case la cheie

 13. vio said:

  cum se face de obicei, moda la craiova vine intodeauna mai tarziu, asa ca baieti asteptati sa cumparati

 14. cititor said:

  150 mii euro o casa!!!!!!!!!!!! am cumparat casa an ITALIA 9 kl distanta de VERONA tot an oras VILLAFRANCA am platit 120 mii euro sufragerie ,trei dormitoare ,bae ,garaj pe toata suprafata casei plus gradina . si astea vor sa vanda am CRAIOVA cu sumele astea fabuloase!!!!!!!!!!! ! sa le tina acolo pana oi veni eu sa le cumpar . cum sa platesti an tara o rata la o casa cu 150 mii euro din salariile mizere pe care le au saraci oameni .MA MINUNEZ CAND VAD PRETURILE ASTEA MARI.

 15. cucu said:

  sa intelegem- reclama pt novara – niste ecscroci ,si un pret real pt o locuinta de 320 mp = 148.000 E la cheie lucrata cu firma care bineinteles ca a avut grija sa nu ramana in pierdere.

 16. Pretul corect said:

  Pretul real maxim pentru locuinte in Craiova:
  – garsoniera – max. 20000 Euro
  – 2 camere – max. 30000 Euro
  – 3 camere – max. 40000 Euro

 17. ana said:

  in spania nu apartament cu 3 camere sufragerie si toate celelante si o constructie de 190-210 mp2 nu costa mai mult de 130000e
  si se castiga bine nu ca in rom .castigi 200 e pe luna si platesti 500 e rata la un apartament de unde?

 18. Cristi said:

  Va sfatuiesc sa nu cumparati la SELGROS, adica pe raza comunei Malu Mare. Primarul e un agramat, habarnist, da autorizatii pe spaga si apoi nu pune o piatra pe drum, nu VREA sa faca cadastrul stradal, adica noi, aici nu avem adrese…suntem la mana unui taranoi incompetent. Veniti pe dealuri la la Selgros si vedeti cum sunt namoale, cum zboara pungile in vazduh….adica NU va intoarceti in secolul XVlll.

 19. calitate said:

  la asa preturi ar trebui calitate.Veniti la Cremona , acelasi pret sau chiar mai mic pentru calitate de 100 ori mai buna.Ca sa nu vorbim de conditiile de viata si de munca.Strazi cum nici nu visati, apa, gaze, energie elctrica care nu se intrerup nicicind, garantie in caz de cutremur de pina la 9 grade pe scara Richter(au invatat ceva dupa cutremurele din anii trec uti- nu ca in Romanica). Si multe altele.Vreti sa stati si sa supravietuiti, foarte bine, ingrosati-le buzunarele banditiilor; nu e vina lor e a vostra. Sa traiti bine!!!!!!!

 20. Brenac said:

  Jenant articol! Nu as cumpara ziarul pentru acest articol. O reclama ieftina de toata jena! Pacat.

 21. eu said:

  bravo domnule ,cititor, ai mare dreptate………… .si eu tot in it stau………….

 22. bai ce tampenie said:

  in Portugalia cumperi un apartament bun si la 65mii€.si platesti 300€ pe luna,ai toate conditiile din lume.am fost si eu in spate la parc si am vazut ce hartoape sunt pe acolo. lasa ca vin in toamna acasa si ma apuc si eu de constructii…ahahah a

 23. tot eu said:

  am uitat sa spun ca la pretul asta de 65mii€,ai bucataria total echipata,ai marmura la toate ferestrele si usa de la intrare,tocarie din lemn din Brazilia(pt cine cunoaste),geamuri termopan,esti langa scoli,transporturi,s upermercado…apa,ga ze,lumina,canalizare …..si multe altele

 24. emilia said:

  E normal sa se zbata cineva, daca are de vandut ceva ! ( v. interminabilele Reclame de la TV, in Ziare & Reviste etc.).
  Foarte bine ca s-au zbatut, ca – vorba ceea – , nu te insori “ca lumea” , daca nu te zbati?
  Deci, CARE E PROBLEMA ???
  Au uitat insa sa spuna, si de blocul-duplex, care s-a facut deja, in terenul plin de vile superbesime, fara picior de rrom in zona, cel vizavi de SELGROS, cu 4 apartamente doar(unul s-a vandut deja) , care au 3 camere si care este facut in stil german, modern, cu marfa din Germania, cu Carte de identitate supervizata de Primarie etc. ( http://www.cartierul german.ro) si cu Dressing-uri, Bai matrimoniale etc.!

  Managerii acestui bloc cochet n-au platit pe nimeni, la ziare, dar n-ar fi rau sa o faca, si ei !
  Ca om normal ce sunt eu cred ca e foarte normal sa te zbati – mai ales pe aceste vremuri nemernice de tot !
  Vorba ceea “nici Dumnezeu nu te aude , daca TACI ! “Cauta, cere, bate” – zice, si Biblia !
  Este doar o parere; n-am pretentia ca este…”PAREREA” !

  Sa le dea Domnul sanatate si succes in afaceri la toti cei care demonstreaza ca trudesc din greu si ” fac ceva in tara asta, prin forte proprii, nu furand din banci sau din buzunarul nostru ” !
  Ce usor si repede va repeziti “sa dati cu piatra”!

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 23 aprilie 2010

Actualitate

» Dolj: ACCIDENT LA IEŞIREA DIN CRAIOVA
» Craiova: Festivalul Internaţional Shakespeare s-a deschis oficial
» Baschet: SCM-U Craiova se va lupta cu Dinamo pentru evitarea retrogradării
» Târg de construcţii şi amenajări la Craiova
» Muzeul Olteniei are cel mai modern laborator de restaurare din ţară
» Golful Cerna, invadat de peturi
» Acord româno-american
» Constelaţia Hamlet străluceşte la Craiova
» SNLO a cotizat cu peste un milion de euro la clubul condus de Condescu
» 65 de gorjeni au fost angajaţi pe loc în cadrul Bursei Locurilor de Muncă

Local

» A fugit de frica părinţilor adoptivi
» Încătuşaţi de judecătorie, eliberaţi de tribunal
» Arestaţi după o bătaie cu parii în piaţă

Dolj

» Profesorii doljeni au semnat că vor grevă, apoi au boicotat-o
» „Dulăii“ lui Blaga, în control la IPJ Dolj

Gorj

» Situaţie explozivă la Direcţia de Asistenţă Socială Gorj
» Proba de competenţe digitale, reprogramată
» Scurte ştiri

Sport

» Ecclestone, scutul lui Schumacher
» Hănescu, out
» Energia, aproape de podium
» Gavrilescu: Vâlcenii au prioritate la bilete
» Bute îl poate pensiona pe Hopkins
» CSM Craiova are iar director
» Lecţia de baschet
» Bayern a învins, dar l-a pierdut pe Ribery
» Mourinho s-a luat de Ştefan Radu
» Pandurii, fără victorie în 2010!
» Fan-club Ştiinţa în Atena
» Trei mari absenţi
» „Regret că nu am jucat la Craiova“

Bani & Afaceri

» Cum au trecut prin criză rezidenţialele din Craiova
» Israelian, şef de fermă la Târgu Cărbuneşti
» Concurenţa va investiga participanţii la licitaţiile trucate

Sanatate

» Cine ne poartă de grijă?
» CNAS inspiră neîncredere populaţiei
» Năutul, un posibil tratament pentru vitiligo
» Cola provoacă infertilitate
» Protejează-ţi bebeluşul de tuberculoză!

Magazin

» Apariţii editoriale
» Agenda evenimentelor
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Horoscop
» Scurte ştiri
» Cu Mocăniţa pe Valea Vaserului

Opinii

» Nu-i călcaţi pe politicieni, că şi ei sunt şoferi!

Top