22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriConcurenţa va investiga participanţii la licitaţiile trucate

Concurenţa va investiga participanţii la licitaţiile trucate

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a anunţat ieri că a înfiinţat un departament specializat în investigarea licitaţiilor trucate, în special a firmelor participante la aceste proceduri.
„Am format un departament pentru licitaţii trucate. Nu am angajat oameni în plus, ci am făcut o reorganizare a Consiliului. Nu vrem să creăm o structură birocratică sau să ne suprapunem pe structuri deja existente. Guvernul deja este atent la licitaţii, la întocmirea caietelor de sarcini, la modalitatea de organizare a licitaţiilor, dar nu există o structură care să se uite la înţelegerile dintre participanţii la licitaţii“, a spus Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă, amintind că dezvoltarea capacităţii de investigare a licitaţiilor trucate este una dintre priorităţile Consiliului Concurenţei, domeniu în care autoritatea nu a fost prea activă.
„Există trei instituţii ale statului care se ocupă de regulile licitaţiilor, nu există însă o preocupare pentru înţelegerile dintre firme pentru că ştim de cazuri în care firmele se rotesc la licitaţii, fac aranjamente de genul te las pe tine să câştigi de data asta, câştig eu la cealaltă, sau te las să câştigi, dar mă iei ca subcontractor. Aceste aranjamente reduc concurenţa şi sunt păgubitoare pentru stat“, a afirmat Chiriţoiu.
Pe de altă parte, şeful Consiliului a precizat că proiectul de modificare a Legii concurenţei prevede scurtarea termenelor de investigare, având în vedere că instituţia are de soluţionat unele cazuri cu o vechime de peste trei ani.

Media de soluţionare a cazurilor este de doi ani

Subliniind că media de soluţionare a cazurilor de către Consiliul Concurenţei este de aproximativ doi ani şi că prioritatea Autorităţii din acest an este finalizarea cazurilor vechi de mai mulţi ani, Chiriţoiu a cerut sprijinul Guvernului pentru a promova proiectul de modificare a Legii concurenţei. „Vrem să finalizăm cazurile care tergiversează şi, de asemenea, vrem să finalizăm investigaţiile pe pieţele mari“, a spus Chiriţoiu. El a menţionat faptul că autoritatea pe care o conduce şi-a propus creşterea numărului de investigaţii privind posibila încălcare a Legii concurenţei, corelată cu finalizarea unor investigaţii mai vechi de doi ani.
Anul trecut, Consiliul a declanşat cinci investigaţii sectoriale, faţă de două în 2008, şi a deschis 27 de cercetări, faţă de 13 în anul anterior. Alte priorităţi ale autorităţii de concurenţă pentru acest an sunt declanşarea unor anchete sectoriale care vor analiza structura pieţelor şi a mecanismelor de funcţionare a acestora, precum şi dezvoltarea capacităţii de investigare a licitaţiilor trucate.

Boc: Elita economică nu trebuie să-şi facă singură dreptate

Aflat ieri la conferinţa de prezentare a raportului de activitate a Consiliului Concurenţei, şeful executivului, Emil Boc, a declarat că guvernul cere instituţiei să continue investigaţiile pentru identificarea practicilor anticoncurenţiale, astfel încât elita economică şi cetăţenii să nu-şi piardă încrederea în autorităţi şi să-şi facă singuri dreptate.
„Practicile neconcurenţiale nu fac decât să tragă în jos un stat, resursele care ar trebui să vină la bugetul de stat şi în altă parte nu fac altceva decât să adâncească neîncrederea cetăţenilor şi aici mă refer la elita economică, elită care nu ar găsi în stat un partener şi care să ştie că asigură egalitate de tratament. Atunci evident că vor încerca să-şi caute singuri dreptate. Nimic nu este mai periculos pentru funcţionarea unui stat ca elita economică, cetăţenii în ansamblu să îşi caute fiecare dreptate şi să nu aibă încredere în autorităţile statului“, a afirmat Boc, apreciind că instituţia este un garant al statului de drept capitalist, în lipsa căreia România ar reveni la practicile comuniste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII