Voluntar pentru o săptămână

Autori


Mii de români marchează, prin diverse acţiuni, a IX-a ediţie a Săptămânii Naţionale a Voluntariatului, sub sloganul „Fii un star, fii voluntar!“.

Peste 500 de acţiuni de voluntariat care abordează în mod creativ probleme ale comunităţilor urbane şi rurale au fost şi vor fi derulate săptămâna aceasta de peste 80 de organizaţii – centre de voluntariat, organizaţii care implică voluntari, şcoli şi grădiniţe, autorităţi locale, instituţii şi firme – din 33 de judeţe şi din Capitală. Acestea s-au alăturat voluntarilor entuziaşti din întreaga ţară pentru a da viaţă celui mai mare eveniment anual de promovare a voluntariatului şi de mobilizare a voluntarilor – Săptămâna Naţională a Voluntariatului (SNV) 2010. În Craiova, organizatorii au pus la punct un set de activităţi diverse, care să aducă în prim-plan beneficiile voluntariatului în comunitate, dar şi efortul susţinut al organizaţiilor şi instituţiilor de a-şi respecta misiunea propusă în faţa beneficiarilor. Lansarea SNV 2010 a avut loc prin alcătuirea unui lanţ uman în Piaţa „Mihai Viteazul“, când 28 de tineri şi zece voluntari vârstnici au transmis mesaje trecătorilor şi i-au încurajat să-şi expună gândurile pe „panouri umane“. Principalii promotori la nivel local sunt: Centrul de Voluntariat VOLUNTARIS, Asociaţia Noi Oameni Împreună, Grupul şcolar ICM2, Asociaţia Studenţilor din Facultatea de Fizică, Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, Habitat pentru Umanitate Craiova, CERT Dolj, Centrul Cetăţenesc de Dezvoltare Democratică, Asociaţia Părinţilor Români Voluntari – APROV  Craiova şi Cercetaşii RIBON. Manifestările dedicate săptămânii voluntariatului se vor încheia duminică, 25 aprilie. „Săptămâna Naţională a voluntariatului a luat amploare cu fiecare ediţie, iar acest fapt ne demonstrează că potenţialul pentru implicare în comunitate al cetăţenilor este mai mare decât se crede. El trebuie doar fructificat şi stimulat corespunzător“, a menţionat Corina Pintea, director executiv al Pro Vobis – Centrul Naţional de Voluntariat.

Conştientizarea tinerilor privind voluntariatul

 

Din cele menţionate de organizatorii manifestărilor dedicate voluntariatului din Craiova, săptămâna aceasta este un prilej de a aduce la cunoştinţa tuturor contribuţia esenţială a voluntarilor activi din România la bunăstarea comunităţilor lor. „Fie că este vorba de activităţi de voluntariat public, activităţi de socializare cu copii, vârstnici sau persoane cu dizabilităţi, de igienizare sau reamenajare, punerea în scenă a unor piese de teatru social, reciclare, activităţi nonformale pentru integrarea tinerilor în activităţi de voluntariat, colecte de jucării sau alimente, sau de campanii de informare şi promovare a voluntariatului, prezentări ale oportunităţilor programului Tineret în Acţiune, inclusiv Serviciul European de Voluntariat, târguri de oportunităţi de voluntariat, marşuri, ateliere sau dezbateri pe tema voluntariatului, SNV reuneşte un număr din ce în ce mai mare de participanţi în fiecare an“, a menţionat Cristina Catană Bucă, membră a Centrului de Voluntariat Craiova.


Calendarul manifestărilor

În Craiova, manifestările vor continua. Astăzi, Asociaţia N.O.I. – Asociaţia Studenţilor din Facultatea de Fizică – va desfăşura acţiunea „Nepot pentru o zi“. Tinerii, membri ai asociaţiei studenţeşti, vor petrece o zi la Azilul de Bătrâni din Craiova. Vineri, 23 aprilie 2010, Centrul de Voluntariat Craiova, Asociaţia N.O.I. va organiza o acţiune în Penitenciarul de Minori şi Tineri, iar începând cu ora 14.00, Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ va găzdui seminarul „Tineret în Acţiune“. Sâmbătă, 24 aprilie 2010, membrii Fundaţiei Habitat pentru Umanitate Craiova îşi vor petrece o zi pe şantierul habitat din Bechet. Membrii Centrului Cetăţenesc de Dezvoltare Democratică vor desfăşura acţiuni în localitatea doljeană Câmpeni, pentru conştientizarea cetăţenilor privind drepturile omului. Asociaţia Părinţilor Români Voluntari – APROV  Craiova, Cercetaşii RIBON, Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ vor desfăşura acţiuni de informare, ateliere ad-hoc sub sloganul „Educaţia dincolo de poarta şcolii“.

Patru din zece americani fac voluntariat

În timp ce în România, voluntariatul s-a dezvoltat în ultimii ani, în alte ţări numărul celor implicaţi în acţiuni de voluntariat este foarte mare. În timp ce patru din zece americani desfăşurau activităţi de voluntariat la sfârşitul anului trecut, mai mult de o treime susţin că networkingul reprezintă principalul motiv pentru care efectuează activităţi de voluntariat, potrivit unui studiu realizat de Fidelity Charitable Gift Fund şi publicat de săptămânalul economic BusinessWeek. Conform studiului, voluntariatul oferă astfel nenumărate posibilităţi de relaţionare între şomeri şi cei care au reuşit să rămână angajaţi în recesiune. În plus, activităţile neplătite efectuate ca şi practică în bănci sau companii cresc şansele de angajare. „Din moment ce oamenii sunt şomeri sau neangajaţi de o bună perioadă de timp, nu e de mirare că numărul voluntarilor creşte în fiecare zi. Mulţi se tem că îşi pierd abilităţile de a efectua corect şi rapid o sarcină de serviciu şi de aceea încearcă sub orice formă să îşi exerseze aceste abilităţi“, afirmă coordonatorul unui grup de voluntari, Jennifer Wescott. Voluntarii sunt încurajaţi să socializeze şi să îşi creeze astfel o reţea de cunoştinţe utile în momentul în care numărul ofertelor de joburi va creşte. „Nu ştii niciodată cu cine te vei împrieteni şi ce rol va juca acea persoană în viaţa ta. Recomand abordarea oricărei ocazii de socializare“, afirma Wescott. O treime dintre respondenţii la studiu afirmă că au dorit să crească numărul de interacţiuni, încercând să afle unde îşi pot plasa CV-ul. Unii voluntari trec în CV şi perioada de muncă voluntară, evitând să menţioneze însă că această activitate nu a fost plătită. „Cei mai mulţi dintre voluntari scriu că au efectuat activităţi de consiliere sau consultanţă, în loc să denumească acea activitate voluntariat. Nu este greşit, atunci când nu încerci să faci din munca de voluntar un pseudojob“, afirmă recruiterii.Comenteaza acum

2 Comentarii

  1. ssss said:

    cam greu cu treaba asta la noi,romanul are pretentia ca sa fie platit pt orice face,nu prea cred ca o sa fie multi interesati de treburi din astea,mai bine stau in fata blocului si toaca seminte pe banca,sau belesc ochii la emisiuni tampite gen nora pt mama,acces direct sau telenovele…..sunte m foarte inapoiati….

  2. Adrian said:

    e faina chestia cu voluntariatul…dar romanul mai are mult de recuperat…eu fac voluntariat de mai mult de 3 ani deja…imi place sa ajut si mai ales imi place knd sunt de folos si prin munca mea aduc un zambet pe buzele celor nevoiasi sau stiu k munca mea nu a fost facuta in van…si poate prin noi tinerii voluntari si altii vor dori sa se implice…

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 22 aprilie 2010

Actualitate

» Fabrica de şomeri
» Magistraţii din Galaţi cer arestarea consilierului Gubandru
» Suntem pe locul cinci în lume la atacuri de phishing
» Adopţia, un angajament pe viaţă
» Baschet (m): SCM-U Craiova a învins CSM Oradea, scor 76-69
» Craiova: Încătuşaţi de judecătorie, eliberaţi de tribunal
» „Dulăii“ lui Blaga, în control la IPJ Dolj
» Cum au trecut prin criză rezidenţialele din Craiova
» Profesorii doljeni au semnat că vor grevă, apoi au boicotat-o
» Craiova: Acord româno-american pentru medicină
» Constelaţia Hamlet străluceşte la Craiova
» Concurenţa va investiga participanţii la licitaţiile trucate

Local

» Românii au mers mai puţin la film anul trecut
» Fără disponibilizări în sănătate
» Azi rămânem fără apă
» Incendiu în Parcul petrolier Slăvuţa
» Recurs pentru arestarea lui Roşianu
» Scurte ştiri

Dolj

» Continuă vaccinarea copiilor
» Greva profesorilor dă peste cap bacalaureatul
» Craiovenii nu renunţă la uleiul comestibil uzat

Gorj

» Criminalul şi iubita sa minoră, trimişi în judecată
» Tată acuzat că şi-a violat fiicele de 3 şi 11 ani

Sport

» Armata Craiova s-a retras
» Investiţiile la stadionul „Municipal“, în pericol
» Pentru cine tragi sforile, Mircică?
» Lung senior: Silviu a fost vânat!
» Inter i-a liniştit pe extratereştri
» Atletico Madrid vrea în finală
» Larouche e mândru de Lucian Bute
» Spadasinii craioveni, opt medalii
» Rossi se reprofilează
» Să vină vacanţa!
» Încă o şansă de supravieţuire

Bani & Afaceri

» Infractorii, trimişi mai repede în judecată
» Codul de procedură fiscală, armă cu două tăişuri
» 1.600 de locuri de muncă la Târgul Angajatori de TOP
» Noi condiţii pentru producătorii agricoli
» Proiectul de lege de revizuire a Constituţiei, la Consiliul Legislativ
» Taxe pentru drumuri de piatră şi pământ
» 480 de joburi la Bursa Generală a Locurilor de Muncă
» Elevii doljeni oferă soluţii tinerilor cu dizabilităţi intelectuale
» Student la Automatică, pasionat de artă
» Voluntar pentru o săptămână

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia

Opinii

» Regenerarea capitalismului şi demnitatea umană – o relaţie imposibilă?

Top