Infractorii, trimişi mai repede în judecată

Autori


Ministerul Public propune modificarea articolului 250 din Codul de Procedură Penală, prin introducerea unui nou alineat, care să prevadă că, în situaţia în care un dosar este complex, prezentarea materialului de urmărire penală se poate desfăşura pe parcursul a cel mult trei zile consecutiv.

În propunerea trimisă de procurorul general Ministerului Justiţiei se solicită „modificarea art. 250 din Codul de Procedură Penală prin introducerea alineatului 2 cu conţinutul «În situaţia în care complexitatea cauzei nu permite prezentarea materialului de urmărire penală într-o singură zi, activitatea se poate desfăşura pe parcursul a cel mult trei zile consecutiv. În cazuri excepţionale, procurorul poate să aprobe prelungirea termenului»“.

În prezent, în Codul de Procedură Penală se menţionează doar că procurorii au obligaţia să le prezinte inculpaţilor materialul de urmărire penală, înainte de trimiterea în judecată, însă nu este prevăzut un termen în care să se întâmple acest lucru.

Motivul pentru care trebuie introdusă această prevedere în Codul de Procedură Penală este faptul că multe dosare au fost trimise în instanţă cu întârziere, la mult timp de la terminarea anchetei de către procurori, din cauză că persoanele învinuite nu veneau să ia la cunoştinţă materialul de urmărire penală, invocând diferite motive, sau citeau materialul într-o perioadă lungă de timp.

Dosare blocate

Totodată, alte dosare încă sunt blocate la Parchete, din cauza amânărilor cerute de părţi, au declarat surse oficiale. Conform surselor, un astfel de exemplu ar fi dosarul judecătoarei Elena Turcu, aflat la Parchetul General. Deşi ancheta este finalizată, iar materialul de urmărire penală – redactat, magistratul amână, din diverse motive, venirea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), pentru a lua la cunoştinţă acuzaţiile şi probele. Surse judiciare au declarat că judecătoarea va mai fi citată încă o dată, iar în cazul neprezentării se va dispune emiterea unui mandat de aducere pe numele său.

Alt dosar care a ajuns cu întârziere la instanţă este cel al judecătoarei Mărioara Dumitru, de la Curtea de Apel Piteşti, care a încercat să scape de dosarul penal în care era anchetată de Parchetul General pentru înscenarea unui accident, invocând presupuse motive medicale. Între timp, Mărioara Dumitru s-a pensionat şi, în concluzie, nici CSM nu a mai continuat cercetările în privinţa sa. La mai mult de un an de la începerea cercetărilor, procurorii au dispus trimiterea în judecată a magistratului.


Potrivit Parchetului General, întrucât Mărioara Dumitru a formulat cerere de suspendare a urmăririi penală pe motive medicale, în cauză s-a dispus administrarea de probe care să stabilească dacă bolile de care suferă aceasta o împiedică să participe la efectuarea de acte de urmărire penală şi se va aprecia dacă sunt îndeplinite condiţiile legale ce vizează suspendarea urmăririi penale.

Surse judiciare au explicat la acea dată că, de fapt, pentru a evita prezenţa în faţa procurorilor, care ar fi dus ulterior la trimiterea în judecată, judecătoarea „a luat la rând aproape toate spitalele din zonă, fără a avea motive întemeiate“.

PÎCCJ face propuneri

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis ministrului justiţiei, pe 11 martie, un set de propuneri ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală în vigoare.

Potrivit unui comunicat remis ieri de PÎCCJ, propunerile se întemeiază pe necesitatea modificării normelor de procedură care să permită scăderea numărului de dosare aflate pe rolul organelor judiciare.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 22 aprilie 2010

Actualitate

» Fabrica de şomeri
» Magistraţii din Galaţi cer arestarea consilierului Gubandru
» Suntem pe locul cinci în lume la atacuri de phishing
» Adopţia, un angajament pe viaţă
» Baschet (m): SCM-U Craiova a învins CSM Oradea, scor 76-69
» Craiova: Încătuşaţi de judecătorie, eliberaţi de tribunal
» „Dulăii“ lui Blaga, în control la IPJ Dolj
» Cum au trecut prin criză rezidenţialele din Craiova
» Profesorii doljeni au semnat că vor grevă, apoi au boicotat-o
» Craiova: Acord româno-american pentru medicină
» Constelaţia Hamlet străluceşte la Craiova
» Concurenţa va investiga participanţii la licitaţiile trucate

Local

» Românii au mers mai puţin la film anul trecut
» Fără disponibilizări în sănătate
» Azi rămânem fără apă
» Incendiu în Parcul petrolier Slăvuţa
» Recurs pentru arestarea lui Roşianu
» Scurte ştiri

Dolj

» Continuă vaccinarea copiilor
» Greva profesorilor dă peste cap bacalaureatul
» Craiovenii nu renunţă la uleiul comestibil uzat

Gorj

» Criminalul şi iubita sa minoră, trimişi în judecată
» Tată acuzat că şi-a violat fiicele de 3 şi 11 ani

Sport

» Armata Craiova s-a retras
» Investiţiile la stadionul „Municipal“, în pericol
» Pentru cine tragi sforile, Mircică?
» Lung senior: Silviu a fost vânat!
» Inter i-a liniştit pe extratereştri
» Atletico Madrid vrea în finală
» Larouche e mândru de Lucian Bute
» Spadasinii craioveni, opt medalii
» Rossi se reprofilează
» Să vină vacanţa!
» Încă o şansă de supravieţuire

Bani & Afaceri

» Infractorii, trimişi mai repede în judecată
» Codul de procedură fiscală, armă cu două tăişuri
» 1.600 de locuri de muncă la Târgul Angajatori de TOP
» Noi condiţii pentru producătorii agricoli
» Proiectul de lege de revizuire a Constituţiei, la Consiliul Legislativ
» Taxe pentru drumuri de piatră şi pământ
» 480 de joburi la Bursa Generală a Locurilor de Muncă
» Elevii doljeni oferă soluţii tinerilor cu dizabilităţi intelectuale
» Student la Automatică, pasionat de artă
» Voluntar pentru o săptămână

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia

Opinii

» Regenerarea capitalismului şi demnitatea umană – o relaţie imposibilă?

Top