5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFinanţiştii şi-au împărţit stimulente de 13,6 milioane de lei

Finanţiştii şi-au împărţit stimulente de 13,6 milioane de lei

Fiecare angajat al DGFP Dolj ar fi primit, în medie, pe lună 1.469 de lei numai din stimulente. Şeful Fiscului a încasat chiar şi 3.870 de lei pe lună. Cu cât încasează mai mult de la firme şi cu cât le amendează mai intens, cu atât le cresc inspectorilor fiscali veniturile asimilate salariilor. Acordarea de stimulente îi poate tenta pe controlorii fiscali să scoată amenzi şi impozite şi din piatră seacă. În lipsa acestor venituri suplimentare, inspectorii fiscali sau comisarii Gărzii Financiare pot fi tentaţi să primească diverse „atenţii“ de la firmele controlate.

În plină recesiune economică, finanţiştii doljeni şi-au împărţit anul trecut un fond de stimulente de 13.553.492 lei. Având în vedere că instituţia are 768 de angajaţi, în medie, fiecare ar fi primit lunar 1.469 de lei, informează oficial Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Numai că unii au încasat mai mult, alţii mai puţin, în funcţie de „performanţe“. De exemplu, DGFP Dolj informează că suma cea mai mare provenind din stimulente care a ajuns într-o lună la un singur om a fost de 3.870 de lei, bani încasaţi anul trecut de conducătorul instituţiei, Eugen Călinoiu. Stimulentele sunt un fel de bonusuri care se adaugă salariului şi provin din sumele atrase de finanţişti suplimentar la buget de la firmele doljene. Potrivit Codului de procedură fiscală (OG nr. 92/2003), fondul de stimulente se constituie prin reţinerea unei cote de 15% din sumele reţinute prin executare silită, din banii încasaţi în cadrul procedurilor de insolvenţă, din impozitele, taxele şi contribuţiile stabilite suplimentar în cadrul inspecţiilor fiscale la entităţile economice doljene, precum şi din amenzile încasate de la mediul de afaceri sau chiar cele confiscate şi altele.
Reprezentanţii DGFP Dolj susţin că potrivit Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 272/2010, 30% din fondul de stimulente constituit la DGFP Dolj este folosit pentru investiţii, iar ceea ce rămâne se împarte personalului, în funcţie de performanţele fiecărui angajat.   

Sindicatele recunosc: „Merge greu economia!“

Liderul sindical din cadrul DGFP Dolj, Tudor Mitiţă, nu consideră că fondul de stimulente a fost prea mare anul trecut, mai ales că unii au primit sume infime din acel fond. „Un inspector fiscal cu cea mai mare gradaţie are un salariu de 2.400 de lei brut după Legea unică a salarizării, cu tot cu sporul de vechime. Avem 350 de salariaţi în DGFP Dolj, care au salariul brut sub 1.200 de lei. Se iau stimulente mari atunci când se încasează suplimentar sume mari. Dar dacă economia nu merge şi este slabă, nici stimulente nu mai sunt. Anii anteriori a fost altceva. Acum, multe firme şi-au cerut amânări la plată şi nu mai pot fi executate“, a precizat Tudor Mitiţă.

Stimulentele Gărzii Financiare, la secret

Dacă DGFP Dolj şi-a făcut publice stimulentele fără nici o problemă, Garda Financiară Dolj le ţine „la secret“, deşi activează sub aceeaşi instituţie centrală ca şi Fiscul, în speţă ANAF. Directorul Gărzii Financiare Dolj, Cornel Corcoveanu, susţine că „fondul de stimulente este confidenţial. Fiind un venit asimilat salariilor, este confidenţial şi nu poate fi dat publicităţii“. Şeful Gărzii susţine că toţi comisarii au salarii foarte mici şi că fără stimulentele care nu s-au mai achitat de o lună nu va mai fi nimeni dornic să lucreze la o instituţie cu o asemenea răspundere. „De luna trecută nu s-a mai primit nici un stimulent, iar pe salarii de 900 de lei brut nu se ştie cine va mai sta la Garda Financiară“, a spus Cornel Corcoveanu. GdS a solicitat marţi oficial ANAF să comunice fondul de stimulente acordat Gărzii Financiare Dolj. Potrivit legislaţiei în vigoare, doar secretele de serviciu nu sunt supuse legii liberului acces la informaţiile publice, iar fondul de stimulente nu este un secret de serviciu, din moment ce vorbim despre bani publici. Aşteptăm un răspuns de la ANAF.

Predispuşi la „şpagă“

Tăierea stimulentelor de la organele de control este cu dus şi întors. În primul rând, se fac economii bugetare, pentru că fondul anual de stimulente a ajuns, cum am văzut, la peste 13 milioane de lei numai la DGFP Dolj. Pe de altă parte, în lipsa acestor bani, atât inspectorii fiscali, cât şi comisarii Gărzii Financiare ar putea fi tentaţi să primească sau să ceară „bonificaţii“ direct de la firmele private pe care le controlează. În schimb, chiar şi existenţa stimulentelor pentru controlorii statului îi poate tenta pe aceştia să amendeze firmele pentru orice nimicuri, pentru orice mici abateri de la norme, care pot fi remediate uşor de către agenţii economici.

Cine primeşte stimulente la ANAF
Ordinul nr. 272/2010 spune că fondul de stimulente care se acordă personalului se repartizează în funcţie de anumite criterii, cum ar fi: contribuţia finanţiştilor în domeniul administrării creanţelor fiscale, reprezentării statului în instanţă, în valorificarea bunurilor confiscate. Salariaţii primesc stimulente în funcţie de cum îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu, de competenţa profesională, dar şi în funcţie de gradul de periculozitate şi dificultate a acţiunilor desfăşurate. Prevederile legale se aplică atât inspectorilor fiscali din cadrul DGFP Dolj, cât şi comisarilor Gărzii Financiare Dolj. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII