3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFermierii doljeni ignoră sprijinul pe suprafaţă

Fermierii doljeni ignoră sprijinul pe suprafaţă

Deşi au trecut deja cinci săptămâni de la demararea campaniei de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă, doar aproximativ 43% dintre fermierii programaţi s-au prezentat la APIA în acest sens. Acest lucru ar putea atrage după sine o aglomerare a centrelor APIA.

Fermierii doljeni au putut solicita sprijinul pe suprafaţă aferent anului 2010 încă de la 1 martie. Cu toate acestea, numărul celor care s-au prezentat să depună cererile pentru a beneficia de această măsură de sprijin rămâne scăzut. „Până în acest moment, la centrele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) s-au prezent 14.195 de fermieri, adică 43,12% dintre cei 32.918 programaţi“, a declarat Sergiu Drăgancea, directorul coordonator al APIA Dolj. Din experienţa anilor trecuţi, se ştie că nu este vorba de un dezinteres pentru această formă de sprijin, ci de delăsare, mulţi dintre fermierii doljeni preferând să lase depunerea cererilor pe ultima sută de metri, ceea ce atrage după sine aglomerarea centrelor APIA în perioada respectivă. „Sfatul nostru este ca fermierii să-şi depună solicitările când sunt programaţi, pentru a evita aglomeraţia de la sfârşitul perioadei de depunere“, a adăugat Sergiu Drăgancea, care a explicat că, în paralel cu depunerea cererilor de sprijin pentru anul 2010, se fac autorizările la plată pentru anul 2009.

Penalităţi pentru cererile depuse în intervalul 18 mai – 11 iunie

De altfel, este important ca programările să fie respectate atât pentru eficientizarea campaniei, cât şi pentru evitarea de către fermieri a penalităţilor. Asta deoarece fermierii care vor depune cererile de plată în intervalul 18 mai – 11 iunie 2010 vor primi penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. În plus, cererile de sprijin care vor fi depuse după 11 iunie 2010 nu vor fi admise la calculul plăţii pentru anul în curs.

Cine beneficiază de sprijinul pe suprafaţă

Beneficiarii măsurilor de sprijin pe suprafaţă pot fi persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. La plată sunt eligibile exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de 0,1 hectare. În plus, solicitantul trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) pe toată suprafaţa fermei.
Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul.

Au primit banii pentru 2009
Pentru anul 2009, APIA a plătit deja banii aferenţi sprijinului pentru 27.058 de fermieri doljeni. În plus, au fost autorizaţi la plată încă 23.667 de fermieri. „Aceştia uîşi vor primi banii în următoarea perioadă“, a precizat Sergiu Drăgancea, care a explicat că restul de aproximativ 10.000 de fermieri sunt cei care au fost selectaţi la teledetecţie şi vor fi autorizaţi la plată, cel mai probabil, în aproximativ două săptămâni. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII