10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEuropenii sunt sceptici să accepte români la muncă

Europenii sunt sceptici să accepte români la muncă

Dacă vă gândiţi din ce în ce mai des să alegeţi o ţară europeană în care să încercaţi să vă faceţi o carieră de succes trebuie să ştiţi că nu este simplu. Multe ţări europene rămân sceptice atunci când este vorba de posibilitatea de a angaja un român, altele au impus deja restricţii peste care sunt hotărâte să nu treacă.

Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Marea Britanie şi Olanda impun în continuare restricţii pe piaţa forţei de muncă pentru cetăţenii români, deşi au trecut mai mult de trei ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, măsuri similare fiind aplicate şi de alte patru state europene din afara Uniunii, potrivit EURES. Cetăţenii români care doresc să lucreze în Austria au în continuare nevoie de un permis de muncă, care trebuie solicitat de către angajator. În urmă cu doi ani, Austria şi-a deschis piaţa muncii pentru cetăţenii noilor state membre ale UE, inclusiv România şi Bulgaria, pentru 50 de grupe de meserii. Potrivit noilor reglementări, se pot elibera permise de muncă în domeniul construcţiilor, industriei auto sau pentru bucătari şi ospătari. Pentru ca un cetăţean român să obţină permisul de muncă în Belgia este necesar ca un angajator din această ţară să înainteze autorităţilor competente o cerere pentru a obţine autorizaţia de muncă pentru cetăţeanul în cauză. O dată ce autorizaţia de ocupare este obţinută de angajator, lucrătorul va obţine şi el permisul de muncă. „Românii vor beneficia de o «procedură accelerată şi simplificată» de obţinere a permisului de muncă (cinci zile) în cazul în care vor să ocupe un loc de muncă într-una dintre funcţiile declarate «critice», respectiv pentru care piaţa belgiană a muncii este în imposibilitatea de a satisface oferta de locuri de muncă. Meseriile considerate «critice», pentru care se caută forţă de muncă străină, sunt oferite în patru mari regiuni: Valonia (90 de meserii), Flandra (113), Comunitatea germanofonă (53) şi Bruxelles (52)“, anunţă reţeaua serviciilor publice de ocupare europene.

150 de profesii lansate de Franţa pentru români  

Şi cetăţenii români care doresc să lucreze în Franţa trebuie să obţină în prealabil o autorizaţie de muncă. Franţa a întins o mână românilor, liberalizând, chiar şi în cazul României, încă 150 de profesii şi meserii, în domenii precum construcţii, comerţ, agricultură, electricitate şi electronică, transporturi, logistică şi turism, industrie uşoară, industria de prelucrare a lemnului, cercetare, informatică, sistemul bancar şi al asigurărilor, comerţ, servicii casnice şi sănătate. Franţa pare deschisă pentru atragerea muncitorilor calificaţi din restul UE. Tocmai de aceea, a şi lansat un proiect de lege care vizează atragerea pe piaţa muncii a lucrătorilor foarte bine calificaţi din alte state membre ale Uniunii Europene, după ce anul trecut numărul certificatelor de sejur pentru motive profesionale a scăzut cu 15,3%, mai ales din cauza crizei, scrie Les Echos. Proiectul de lege lansat de Franţa include cartea albastră europeană, un permis de muncă valabil în UE ce poate fi acordat pentru trei ani, iar ulterior poate fi reînnoit lucrătorilor străini care au diplomă de bacalaureat şi trei ani de studii superioare sau o experienţă profesională de cel puţin cinci ani. Asta nu este însă tot, românii trebuie să dispună de un contract de muncă la o firmă franceză sau europeană, salariul trebuind să fie de 1,5 ori mai mare decât salariul mediu brut al ţării în care munceşte. Pentru Franţa, salariul ar trebui să fie de cel puţin 3.900 de euro. Cartea albastră europeană oferă condiţii favorabile de regrupare familială, nefiind impusă nici o condiţie de durată minimă de sejur înainte de chemarea familiei în ţara unde persoana lucrează. Permisul obţinut este valabil şi pentru membrii familiei, care pot accede direct la piaţa muncii. În caz de şomaj involuntar, cartea albastră rămâne valabilă până la finalul perioadei de trei ani pentru care a fost acordată.

În Germania, locuri de muncă doar pe baza acordurilor bilaterale

În ceea ce priveşte posibilitatea de a munci pe teritoriul german, românii pot beneficia de locuri de muncă doar pe baza acordurilor bilaterale. Între Germania şi România există trei înţelegeri bilaterale privind schimbul de forţă de muncă: pentru lucrătorii sezonieri şi cei care optează pentru ajutor casnic, pentru lucrători oaspeţi şi pentru lucrători detaşaţi în baza contractelor de prestări servicii reglementate prin acte normative.

Irlanda menţine restricţiile pentru încă trei ani

Dacă sunteţi tentat să alegeţi Irlanda ca ţară în care să munciţi, trebuie să ştiţi că guvernul irlandez va menţine restricţiile pentru încă trei ani cel puţin, din cauza creşterii numărului de şomeri cu care se confruntă. Trebuie să ştiţi însă că pentru a lucra în Irlanda permisul de muncă nu este suficient, ci trebuie să obţineţi un număr PPS (echivalentul unei înregistrări în reţeaua de asistenţă socială naţională) care se eliberează de Biroul local de asistenţă socială.
Statele amintite nu sunt însă singurele care menţin restricţii de muncă pentru angajaţii români. Şi în Liechtenstein, Islanda sau Elveţia, de exemplu, este foarte greu să te angajezi fiind cetăţean român.
Nu poţi ajunge oricum să lucrezi dacă alegi Norvegia. Pentru a avea permis de muncă aici este necesară existenţa unui contract sau a unei oferte de muncă. Permisul de muncă în Norvegia se obţine în urma unei aplicaţii. Pentru a-l solicita trebuie să depuneţi un dosar, care să conţină: paşaport, contract de muncă/oferta de muncă, formular de aplicaţie, două fotografii, copie legalizată după diploma de absolvire.

Elveţia ne primeşte la muncă din 2016

Elveţia a instituit măsuri drastice pentru români şi bulgari până în anul 2016, cu posibilitatea prelungirii până în 2019. Un angajator elveţian poate angaja un lucrător din România numai dacă pentru locul de muncă respectiv nu a găsit să angajeze un cetăţean elveţian sau un cetăţean din celelalte state membre ale UE. Aproape două milioane de români lucrează în străinătate, dintre care cei mai mulţi muncesc cu forme legale în Italia, respectiv 968.000 potrivit celui mai recent raport al institutului italian ISMU, iar aproape 770.000 locuiesc cu forme legale în Spania, potrivit unor date recente publicate de Ministerul Muncii de la Madrid. Numărul şomerilor înregistraţi în Spania a crescut în martie pentru a opta lună la rând, până la 4,16 milioane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII