10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele se scufundă în insolvenţă

Firmele se scufundă în insolvenţă

1.201 firme doljene au intrat în insolvenţă anul trecut. În 2010, alte câteva sute au ales această cale. În medie, 100 de companii intră lunar în procedura insolvenţei. Cele mai multe societăţi au fost aduse sub linia de plutire de către creditori, din cauza condiţiilor economice precare, dar au existat şi mulţi patroni care şi-au cerut singuri insolvenţa, să scape de bănci şi de Fisc. Cifrele arată că economia locală suferă în continuare.

Anul trecut a fost critic pentru mediul de afaceri, iar pe plan local nici debutul lui 2010 nu aduce lucruri spectaculoase, în sensul că dificultăţile mediului de afaceri se menţin. Tribunalul Dolj informează că, în 2009, au intrat în insolvenţă 1.201 firme, dublu faţă de 2008, când se înregistraseră doar 585 de societăţi în această procedură. Valul depunerii cererilor de insolvenţă nu a trecut până acum, ceea ce arată că economia Doljului încă se află sub presiunea crizei. În primele două luni ale anului, alte 235 de companii au ales calea insolvenţei. Deopotrivă mediul de afaceri şi autorităţile speră ca numărul societăţilor care intră în insolvenţă să înceapă să scadă.
Potrivit Tribunalului Dolj, cele mai multe societăţi intrate în insolvenţă provin din domeniul construcţiilor, urmate de cele din domeniul alimentar şi de cele din industria mobilei. Din totatul cererilor depuse, doar 3% dintre societăţi se găsesc în procedură de reorganizare, restul de 97% fiind în insolvenţă.

Creditorii au pus pe butuci aproape 1.000 de firme

Dintre cele 1.201 societăţi intrate în insolvenţă anul trecut, 975 au fost aduse în situaţia respectivă de către creditori: furnizori, bănci, Finanţe şi alţii. Cel mai adesea blocajele financiare şi lipsa pieţei de desfacere au atras insolvenţa companiilor. Legea le permite furnizorilor ca la datorii mai mari de 30 de zile să ceară insolvenţa clienţilor care nu le-au plătit la timp. Or, anul trecut, termenele de plată erau de 90-120 de zile. Situaţia insolvenţei pe judeţ s-a menţinut şi la începutul anului 2010, când din totalul de 235 de dosare de insolvenţă aflate pe rolul Tribunalului Dolj, 199 de firme au intrat în această procedură la cererea creditorilor.
„Multe firme sunt în procedură de insolvenţă. Băncile le-au băgat în această situaţie, pentru că ele au triplat dobânzile. Firmele îşi luaseră în calcul anumite costuri cu dobânzile şi nu unele de trei ori mai mari. În plus, şi cererea pe piaţă a scăzut, iar firmele nu au mai putut să-şi plătească dările la termen. Să vedeţi câte firme vor intra şi în 2010 în insolvenţă“, a spus recent vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Valentin Cristea.

Şocul a fost creat. Piaţa s-a pierdut

Aflând de la GdS care sunt cifrele insolvenţei, Cristea a spus în urmă cu câteva zile: „Media insolvenţei pe 2009 a fost de 100 de firme pe lună. În 2010, până acum, tot 100 de firme pe lună intră în insolvenţă. Nu s-a oprit descreşterea. Şocul a fost creat. Piaţa s-a pierdut, astfel că firmele îşi continuă scăderea. Odată perturbat echilibrul, este greu să-ţi revii“.
Vicepreşedintele CNIPMMR a menţionat că piaţa ar putea să-şi revină atunci când se vor vedea măsurile pe care statul le ia în legătură cu propriii angajaţi. „Când vor reduce numărul angajaţilor din sectorul bugetar şi când le vor scădea salariile, atunci vor vedea şi privaţii semnale că se face ceva să ne revenim, la fel cum au făcut Polonia şi Cehia. Noi, cei din mediul privat, am dat afară chiar şi 30% din personal, pentru că nu aveam cum să-i ţinem, dar la stat nu se vede nici o mişcare de acest fel“, a arătat Cristea.  

Firme care îşi cer singure insolvenţa

Nu este de neglijat nici faptul că anul trecut 226 de societăţi şi-au cerut singure insolvenţa şi încă 36 în primele două luni care s-au scurs din 2010. Debitorii fie nu mai pot face faţă situaţiei, fie vor să forţeze mâna creditorilor, să le dea o lecţie acestora din urmă, ameninţându-i cu insolvenţa.
„Nu mai putem să mai recuperăm creanţele de la unii creditori, pentru că ne ameninţă că vor intra în insolvenţă şi nu avem ce să le mai facem“, a spus un bancher craiovean. „Este posibil ca firmele să-şi ceară intrarea în insolvenţă doar pentru a scăpa de plata unor datorii. Este un mijloc de a controla creditorii, pentru că Legea nr. 85/2006 este permisivă. Se lucrează la un proiect de modificare a acestei legi, în sensul de a fi un control strict al activităţii firmelor“, a arătat Eugen Călinoiu, directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj.
Şeful Fiscului consideră că 1.201 firme intrate anul trecut în procedura insolvenţei „nu înseamnă foarte mult, pentru că şi Doljul este un judeţ mare, cu foarte multe societăţi. Să sperăm că numărul firmelor care intră în insolvenţă nu va mai creşte în perioada următoare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII