10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCampanie de informare privind solicitarea vizei

Campanie de informare privind solicitarea vizei

Ministerul de Externe şi Ambasada SUA la Bucureşti lansează astăzi o campanie comună pentru informarea cetăţenilor români care doresc să obţină o viză temporară pentru a vizita Statele Unite, eveniment la care vor fi prezenţi ministrul Teodor Baconschi şi ambasadorul Mark Gitenstein.

Potrivit MAE, campania se alătură celorlalte acţiuni desfăşurate de instituţiile din România pentru a îndeplini criteriile de intrare în programul Visa Waiver, urmărind să contribuie la scăderea ratei de refuz a solicitărilor de viză pentru SUA.
În cadrul campaniei, MAE şi Ambasada SUA vor prezenta informaţii relevante şi sfaturi utile privind procedura de solicitare a vizei americane temporare (turistică, de studii, de afaceri etc.) şi criteriile de evaluare a eligibilităţii pentru acordarea vizei SUA.
Informaţiile le completează pe cele deja făcute publice de Ambasada SUA la Bucureşti. MAE a creat o secţiune specială pe pagina proprie de internet, care, suplimentar, îl direcţionează pe cel care se informează către pagina de internet a Ambasadei SUA, ce conţine date despre noua procedură on line de solicitare a unei vize pentru Statele Unite.
La 22 ianuarie, ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a reiterat, în cursul unei întâlniri cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, interesul deosebit al României faţă de includerea în programul Visa Waiver, subliniind importanţa colaborării strânse cu Ambasada Statelor Unite pe această temă, inclusiv prin lansarea unei campanii comune de informare publică. Ambasadorul a exprimat întreaga deschidere şi disponibilitate de sprijin în acest sens din partea misiunii diplomatice americane.

România are rata cea mai mare de respingere a vizelor

Prin programul Visa Waiver, cetăţenii unei ţări pot călători în Statele Unite fără a avea nevoie în prealabil de obţinerea de la Ambasada SUA a unei vize pentru intrarea pe teritoriul american, dacă şederea se desfăşoară pe o perioadă mai mică de 90 de zile.
Bulgaria, Polonia, Cipru şi România sunt cele patru ţări din UE care nu sunt încă incluse în Visa Waiver. Autorităţile de la Washington au anunţat pe 10 martie că cetăţenii din Grecia, una dintre ţările care nu era inclusă în programul Visa Waiver, nu vor mai avea nevoie de vize pentru a merge în Statele Unite, dacă şederea lor pe teritoriul american va avea o durată de până în trei luni.
Introducerea Greciei în programul Visa Waiver intervine după doi ani de negocieri în cursul cărora autorităţile elene au fost nevoite să-şi îmbunătăţească securitatea curselor aeriene, colectarea de informaţii despre pasageri şi comunicarea acestor informaţii către autorităţile americane.
Dintre cele patru ţări UE ai căror cetăţeni încă au nevoie de vize pentru a intra în SUA, România are rata cea mai mare de respingere a vizelor (26,3% la 1 octombrie 2009, în condiţiile în care pragul maxim admis este de 3%). Polonia a înregistrat în 2009 o rată de refuz de 13,5%, iar Bulgaria, de 17,8%.
Potrivit legislaţiei SUA, o ţară poate fi scutită de obligativitatea vizelor de călătorie, dacă au fost respinşi mai puţin de 3% dintre cetăţenii respectivei ţări care au solicitat o viză pentru Statele Unite. În afara acestui criteriu esenţial, admiterea în Visa Waiver ţine şi de îndeplinirea anumitor criterii tehnice, precum implementarea paşapoartelor electronice, schimbul de informaţii cu privire la persoanele suspecte de activităţi teroriste, raportarea paşapoartelor furate/pierdute şi implementarea programului Air Marshals pe cursele aeriene directe cu SUA.
Ministerul român de externe a precizat în mai multe rânduri că „rata de refuz nu intră în marja controlului direct al autorităţilor române, aceasta depinzând, în mod semnificativ, de atitudinea şi nivelul de informare ale aplicanţilor în ceea ce priveşte exigenţele procesului consular american de analizare a solicitărilor de viză, precum şi de prevederile legislaţiei SUA în materie“.
Ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, afirma anul trecut că procesul de includere a României în Visa Waiver este întârziat şi de unele „controverse“ interne americane. „Evident, ar fi fost mai uşor pentru România să ajungă la 10% decât la 3% (rată de refuz – n.r.). E o problemă ce ţine de politica americană. Congresul SUA a adoptat o lege care spune că rata refuzurilor poate rămâne de 10% dacă Departamentul de Securitate Internă poate implementa un sistem biometric prin care să se poată stabili când părăsesc SUA deţinătorii de viză. Controversa a fost: cine plăteşte? Departamentul de Securitate Internă sau companiile de zbor?“, a declarat ambasadorul american.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII