13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFermierii vor beneficia de sprijin pentru lapte

Fermierii vor beneficia de sprijin pentru lapte

Veşti bune pentru fermierii din Oltenia. Începând din acest an, ei vor beneficia de două noi scheme de sprijin pentru lapte şi agricultura ecologică. Suma totală alocată în acest sens la nivel naţional, în 2010, este de zeci de milioane de euro.

Fermierii români vor putea accesa în acest an peste 25 de milioane de euro pentru lapte şi agricultura ecologică. „Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va lansa în perioada următoare schema de sprijin specific pentru calitatea produselor agricole din sectorul agriculturii ecologice şi schema de sprijin în sectorul laptelui din zonele defavorizate. Suma totală alocată pentru aceste scheme în 2010 este de 25.545.205 euro, din care 22.447.205 euro pentru sectorul laptelui, iar restul pentru agricultura ecologică“, a declarat Dumitru Meilă, directorul coordonator al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj.

Fermierii vor primi 65 euro/cap de vacă lapte

Acesta a explicat că schema de sprijin în sectorul laptelui din zonele defavorizate se aplică pentru fermierii cu cotă individuală de lapte, situaţi în zonele defavorizate (în Anexa 4A din PNDR sunt incluse localităţi din toate judeţele din Regiunea Oltenia). „Ajutorul specific se acordă o dată pe an tuturor exploataţiilor eligibile cu un efectiv de  2 – 15 capete vaci lapte (inclusiv pentru exploataţiile care depăşesc efectivul de 15 capete vaci lapte)“, a adăugat Dumitru Meilă, care a precizat că se estimează că fermierii vor primi 65 euro/cap de vacă lapte.

Sprijin pentru producţia vegetală şi animalieră ecologică

Cel de-al doilea sprijin de care pot beneficia fermierii este pentru calitatea produselor agricole din sectorul agriculturii ecologice şi constă în acordarea unor plăţi anuale suplimentare. Acesta se aplică producătorilor din sectorul de producţie vegetală şi animalieră, care, în anul 2010, sunt în perioada de conversie (anul 1, 2 sau 3), în care se face trecerea la agricultura ecologică. „Ajutorul specific pentru sectorul de producţie vegetală este între 1.500 şi 4.500 de euro pe exploataţie, în funcţie de suprafaţa fermei“, a spus directorul coordonator al DADR Dolj.
Pentru creşterea animalelor, sprijinul financiar se va acorda în funcţie de dimensiunea exploataţiei. Astfel, pentru păsări, fermierii ar putea primi între 1.500 de euro (sub 500 de capete) şi 3.000 de euro (peste 500 de capete), pentru bovine – între 800 de euro (sub 20 de capete) şi 2.000 de euro (peste 20 de capete), pentru ovine – între 500 (sub 20 de capete) – 1.500 de euro (21 – 100 de capete) – 3.500 de euro (peste 100 de capete) şi pentru apicultură – între 750 de euro (între 0 – 50 de familii) – 850 de euro ( între 51 – 100 de familii) – 950 de euro (peste 100 de familii). Una dintre condiţiile principale pentru a primi acest tip de sprijin este ca fermierii să semneze un angajament prin care se obligă ca pe o perioadă de cinci ani să aplice în exploataţiile lor regulile şi principiile agriculturii ecologice. „În situaţia în care ies din acest sistem, fermierii trebuie să înapoieze contravaloarea plăţii anuale suplimentare primite“, a adăugat Dumitru Meilă, care a explicat că principalul obiectiv al acestei scheme de sprijin vizează menţinerea nivelului şi calităţii produselor agricole şi evitarea ieşirii din sistemul de agricultură ecologică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU