22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOrdonanţă contra taximetriştilor-pirat

Ordonanţă contra taximetriştilor-pirat

Şoferii care le cer bani autostopiştilor pe care îi transportă, dar şi taximetriştii-pirat riscă să fie traşi pe dreapta şase luni şi să plătească 15.000 de lei amendă, în baza unei noi ordonanţe de urgenţă, pe care o pregăteşte Guvernul României.

Guvernul Boc pregăteşte o ordonanţă de urgenţă împotriva piraţilor din transportul rutier, fie el de persoane sau de marfă. Actul normativ a fost întocmit de specialişti din Ministerul Transporturilor şi din Ministerul Administraţiei şi Internelor, urmând să fie supus atenţiei executivului probabil după Paşte.
„Dacă transporturile rutiere de persoane cu microbuze sau autobuze, sau cele de marfă cu autovehicule de peste 3,5 tone aveau deja o reglementare, există însă un vid legislativ în domeniul transportului de persoane cu maşini de până la nouă locuri sau cu vehicule de marfă de până la 3,5 tone. Ordonanţa va avea menirea de a acoperi acest vid de reglementare, modificând şi completând trei acte normative: Legea nr. 92/2007 privind serviciile de transport public local de călători, Legea nr. 38/2003 a taximetriei şi OUG nr. 109/2005 privind transporturile rutiere“, a declarat Iancu Crăciunoiu, directorul general al Autorităţii Rutiere Române.

Amendă pentru „ia-mă nene“

În baza viitorului act normativ, orice autovehicul cu până la cinci locuri are voie să facă transport public de persoane numai în regim de taxi sau rent-a-car (închirierea unui autovehicul cu sau fără şofer), iar orice vehicul cu şase-nouă locuri (inclusiv şoferul) poate să transporte persoane doar în regim de rent-a-car. Dacă vreun astfel de autovehicul este depistat în trafic făcând transport de persoane fără să aibă autorizaţia corespunzătoare de taxi sau rent-a-car, se vor reţine plăcuţele de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare al maşinii pentru o perioadă de şase luni, iar şoferului i se va aplica în plus şi o amendă contravenţională de 15.000 de lei. Sunt vizaţi de această reglementare nu doar taximetriştii-pirat, ci şi şoferii care percep bani autostopiştilor. Contravenienţii care se vor dovedi conştiincioşi şi îşi vor achita integral amenda într-un termen de 90 de zile vor primi înapoi numerele şi certificatul de înmatriculare după doar trei luni.
Reglementări similare se vor aplica şi transportatorilor rutieri cu maşini de marfă până în 3,5 tone. Aceştia va trebui şi ei să se autorizeze la autorităţile locale, iar dacă vor fi prinşi făcând transporturi fără autorizaţie, riscă aceleaşi sancţiuni ca mai sus: o amendă usturătoare şi suspendarea pentru şase luni a dreptului de circulaţie pentru vehicul.
Vor fi abilitaţi să constate contravenţiile prevăzute de viitoarea ordonanţă de urgenţă atât ofiţerii şi agenţii de poliţie rutieră, cât şi reprezentanţii autorităţilor locale abilitate să emită autorizaţii – consiliile locale, prin primar şi împuterniciţi ai acestuia, precum poliţiştii comunitari, dar şi consiliile judeţene, prin autorităţile judeţene de transport.

Noutăţi pentru şcolile de şoferi

Viitoarea ordonanţă de urgenţă aduce noutăţi şi în domeniul reglementării activităţii şcolilor de şoferi.
„De această dată se va prevedea clar, fără echivoc, că instructorii auto care vor să activeze ca independenţi trebuie să fi avut o activitate de cel puţin trei ani cu normă întreagă, sau cel puţin şase ani cu mai puţin de o normă, în cadrul unei şcoli de şoferi, ori să fi avut timp de trei ani atestat în baza ordinului Ministerului Transporturilor nr. 146/1999 “, a precizat Iancu Crăciunoiu.
O altă modificare vizează interdicţia impusă şcolilor de şoferi de a-şi desfăşura activitatea în alte spaţii decât cele pentru care au primit autorizaţie. Măsura vizează desfiinţarea aşa-numitelor „puncte de racolare“ înfiinţate de şcolile de şoferi în diferite zone din aceeaşi localitate în care-şi desfăşoară activitatea sau din alte localităţi, cu scopul de a-şi atrage clienţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII