11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFord a dat statul român în judecată

Ford a dat statul român în judecată

Compania de automobile din Craiova solicită ca statul să îi restituie taxe vamale de 3,5 milioane de dolari plătite deja de către Ford. Direcţia Vamală Craiova susţine că Ford nu are dreptate în acest caz, pentru că nu a cerut în termenul legal restituirea banilor. Procesul se judecă la Tribunalul Dolj.

Ford România a dat în judecată statul român pentru câteva milioane de dolari. Compania cere ca statul să îi restituie 3,5 milioane de dolari, fără TVA, sumă pe care Ford a plătit-o deja sub formă de taxe vamale. Pe rolul Tribunalului Dolj, la începutul lunii martie a fost introdusă o acţiune de către Ford România, în care Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), Direcţia Tehnici de Vămuire şi Control Vamal din cadrul ANV, precum şi Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova din cadrul ANV figurează în calitate de pârâţi. Ford solicită anularea unui act administrativ în acest caz.

Ford nu a cerut în termen schimbarea regimului vamal

Ford solicită restituirea unor taxe vamale pentru operaţiuni care s-au derulat în urmă cu trei ani. Pentru acele operaţiuni, Ford a plătit statului român taxe vamale. Directorul coordonator al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV), Mircea Matei, susţine că întreaga poveste reprezintă, de fapt, o greşeală a companiei Ford şi nu a instituţiei pe care el o reprezintă. El spune că în urmă cu trei ani, fosta Daewoo – care între timp a devenit Ford – a adus din import (Coreea) piese şi subansamble pentru cutii de viteze destinate modelului Matiz. Au fost asamblate în fabrica auto din Craiova, după care au fost reexportate în Coreea. „Ford a făcut o greşeală. Pentru aceste operaţiuni, compania a cerut import definitiv şi nu a cerut autorizare pentru import temporar cu perfecţionare activă. Dacă cereau acest lucru, atunci erau scutiţi de taxe vamale pentru acele operaţiuni“, a declarat pentru GdS, directorul DRAOV, Mircea Matei. El mai spune că Ford ar fi avut dreptul să schimbe tipul respectivelor operaţiuni din import definitiv în import temporar, dar nu a făcut-o în timp util. „Operaţiunile s-au făcut în perioada 13.12.2007- 13.12.2008, iar cererea drepturilor vamale a celor de la Ford a fost depusă pe 29.11.2009, iar ANV le-a dat un răspuns pe 4.02.2010. Potrivit Regulamentului de Aplicare a Codului Vamal European, Ford avea dreptul să ceară regim vamal de import temporar pentru perfecţionare activă în interval de un an. Dacă cereau la timp, li se acordau scutirile de taxe vamale fără nici un fel de probleme“, a spus Matei. Cei de la DRAOP spun că Ford era familiarizat cu solicitările de acest gen, deoarece instituţia a primit de-a lungul timpului 16 solicitări pentru un asemenea regim vamal înainte de 13.12.2007 şi în toate cazurile, Ford a fost scutit de taxe vamale, potrivit DRAOP Craiova. „Conform conduitei noastre nu avem cum să învăţăm agenţii economici cum să evite plata taxelor către stat, însă Ford a mai făcut anterior astfel de operaţiuni vamale şi nu ştim ce s-a întâmplat încât de data aceasta nu au mai depus cererea în timp util. În mod normal, regimul vamal se stabileşte înainte de a lua marfa. Doar în cazuri excepţionale, după maximum un an“, a mai spus Mircea Matei. Cu alte cuvinte, pentru operaţiunile vamale din decembrie 2007, Ford trebuia să ceară „import temporar…“ până în decembrie 2008, pentru cele din ianuarie 2008 – termenul era ianuarie 2009 şi tot aşa. Calculul pentru plata taxelor aparţine companiei Ford şi nu a fost reverificat de Direcţia Vamală.

Ford confirmă procesul cu statul

Contactaţi de GdS, reprezentanţii Ford au confirmat existenţa unui litigiu între companie şi autorităţile vamale din România. „Confirmăm existenţa unui litigiu între Ford România SA, pe de o parte, şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea Naţională a Vămilor, Direcţia Tehnici de Vămuire şi Control Vamal din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor şi Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, pe de altă parte“, a spus Nadia Crişan, reprezentant Ford România. Ford nu a putut preciza de ce au cerut restituirea taxelor vamale în afara termenului legal, spunând că este un proces pe rolul                      instanţelor doljene. „Fiind vorba despre un proces pe rol, politica Ford România SA este de a nu face nici un comentariu cu privire la acesta“, a adăugat Nadia Crişan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII