15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiova are una dintre cele mai mari saline din ţară

Craiova are una dintre cele mai mari saline din ţară

Craiovenii care vor să se trateze de afecţiuni respiratorii nu mai trebuie să meargă la Praid sau la Slănic Moldova. În Bănie s-a deschis ieri una dintre cele mai mari saline de suprafaţă din ţară.

O cameră mare, cu pereţi şi mobilier de lemn şi coloane late de sare, cu televizoare şi loc de joacă special amenajat pentru copii (groapă de nisip/sare şi o serie de jucării). Aşa arată prima salină de suprafaţă deschisă în Craiova, un loc care te duce cu gândul mai degrabă la o încăpere de recreere dintr-o cabană montană, decât la un spaţiu cu scop terapeutic. „Am încercat să facem o salină terpeutică, dar să oferim oamenilor condiţii astfel încât să se simtă bine (muzică ambientală de relaxare, reviste, ziare, integrame, internet wireless)“, a declarat Nina Colceriu, unul dintre cei doi asociaţi ai „Salinei de acasă“.
Pentru construirea acesteia a fost nevoie de peste 30 de tone de sare naturală (sub formă de bulgăraşi), adusă de la Praid, care acoperă pereţii şi podeaua, şi de o investiţie de aproximativ 100.000 de euro. În „Salina de acasă“ totul este computerizat, iar salinitatea, umiditatea şi temperatura sunt mereu monitorizate şi menţinute în limitele terapeutice. „Singura salină care ne depăşeşte ca şi concentraţie este cea de la Ocne“, a precizat Cosmin Budulan, cel de-al doilea asociat al firmei, care a explicat că în „Salina de acasă“ salinitatea variază între 12 şi 19 mg/m3, fiind de aproximativ trei ori mai mare decât în majoritatea salinelor de adâncime, unde variază între 4 şi 6 mg/m3.

„Camera salină are o suprafaţă de 70 mp şi este a doua ca suprafaţă din ţară“

Salina din Craiova este şi una dintre cele mai mari saline de suprafaţă din ţară. „Camera salină (halo-camera) are o suprafaţă de 70 mp (fără vestiar, sală de aşteptare, toaletă etc.) şi este a doua ca suprafaţă din ţară (după salina de la hotelul Aluniş din Sovata, care are 100 mp). Capacitatea maximă este de 50 de persoane, dar am limitat-o la 30 de persoane pentru păstrarea confortului. În funcţie de cum vor răspunde craiovenii la acest tip de serviciu, intenţia ar fi să mai înfiinţăm o salină de suprafaţă special pentru cei mici“, a adăugat Cosmin Budulan.
Potrivit spuselor acestuia, ideea unei astfel de afaceri a derivat în primul rând din faptul că, fiind medic, ştia că procentul de populaţie care suferă de afecţiuni respiratorii este ridicat, iar cea mai apropiată salină de Bănie este la o distanţă de 100 km. Iniţiativa de a investi în această afacere într-o perioadă în care nu mulţi întreprinzători o fac se datorează în primul rând unicităţii sale. „Suntem primii şi singurii din Craiova“, a spus Nina Colceriu, care a menţionat şi nevoia terapeutică a unui astfel de loc.

Craiovenii pot testa gratuit efectele salinei

În perioada 25-27 martie, între orele 10.00 – 18.00, persoanele interesate pot să testeze gratuit efectele expunerii la aerosoli la adresa bulevardul Carol I (Gării) nr. 84, Craiova.
În salină se pot trata o serie de afecţiuni printre care astm bronşic, infecţii respiratorii, bronşită astmatiformă, traheobronşită cronică, rinită cronică, sinuzită, silicoză (grad I şi II), amigdalită cronică, insuficienţă respiratorie restrictivă, diverse tipuri de alergii, nevroză, starea de oboseală cronică. Există însă şi boli pentru care şedinţele în salină sunt contraindicate (tuberculoză pulmonară, micoze pulmonare, cancer bronho-pulmonar, boli infecto-contagioase, hipertensiune arterială stadiul II, infarct miocardic recent, epilepsie). De aceea, cei care vin la salină trebuie fie să aibă trimitere medicală, fie accesul se face pe propria răspundere, după ce li s-au adus la cunoştinţă indicaţiile şi contraindicaţiile în cazul folosirii salinei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

35 COMENTARII