11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriConsiliul Europei dezbate normele privind timpul de lucru

Consiliul Europei dezbate normele privind timpul de lucru

CE consultă partenerii sociali despre o posibilă revizuire a normelor privind timpul de lucru din UE.

Comisia Europeană a cerut părerea reprezentanţilor lucrătorilor şi angajatorilor din Uniunea Europeană referitoare la opţiunile de revizuire a normelor europene privind timpul de lucru. Aceştia vor avea la dispoziţie şase săptămâni pentru a-şi prezenta observaţiile, potrivit unui comunicat. Prima etapă a consultărilor cere partenerilor sociali europeni să se pronunţe asupra necesităţii unei acţiuni la nivel UE în legătură cu Directiva privind timpul de lucru şi asupra domeniului de aplicare al acesteia şi reprezintă primul pas către o revizuire cuprinzătoare a directivei. Încercările de reexaminare a legislaţiei existente au intrat în impas în aprilie 2009. „Dacă nu am reuşit să ajungem anul trecut la un acord privind revizuirea legislaţiei privind timpul de lucru nu înseamnă că problemele normelor actuale au dispărut. Trebuie să găsim o soluţie echilibrată la necesităţile reale ale lucrătorilor, întreprinderilor şi consumatorilor din secolul 21“, a declarat comisarul UE pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor.
În 2004, Comisia a prezentat, în urma unor consultări extinse, o propunere de modificare a Directivei 2003/88/CE, ce avea avea drept obiectiv clarificarea modului de aplicare al acesteia la timpul de gardă în anumite sectoare de activitate, acordarea unei flexibilităţi mai mari la calcularea timpului de lucru săptămânal şi revizuirea excluderii voluntare individuale de la limita de 48 de ore.
Revizuirea ar urma să fie încadrată de un set de obiective politice, inclusiv protejarea sănătăţii şi securităţii lucrătorilor, îmbunătăţirea echilibrului între muncă şi viaţa personală, acordarea de flexibilitate întreprinderilor şi lucrătorilor fără să se adauge sarcini administrative inutile pentru întreprinderi, în special pentru IMM-uri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU