22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriO alunecare de teren a izolat patru localităţi mehedinţene

O alunecare de teren a izolat patru localităţi mehedinţene

1.000 de oameni din patru localităţi din Mehedinţi sunt izolaţi de ieri-dimineaţă, din cauza unei alunecări de teren, între Dubova şi Şviniţa, care a blocat traficul rutier între Orşova şi Moldova Nouă. În urmă cu aproape trei săptămâni, pământul a alunecat între Dubova şi Eşelniţa.

Aproximativ 1.000 de oameni din Dubova, Şviniţa, Eibenthal şi Baia Nouă sunt izolaţi de ieri-dimineaţă, de la ora 8.00, din cauza unei alunecări de teren între localităţile Şviniţa şi Dubova. Potrivit Serviciului Poliţiei Rutiere Mehedinţi, traficul între Orşova şi Moldova Nouă este blocat la kilometrul 34 de pe DN 57.
„S-a întâmplat în această dimineaţă (ieri-dimineaţă – n.r.). Avem o comună şi alte trei sate izolate. Situaţia este destul de gravă. Nu se poate ajunge cu maşina“, a spus primarul comunei Dubova, Victor Droscocil.
Cei mai afectaţi sunt navetiştii din Dubova. Oamenii au două variante: fie se strecoară printre stânci, fie îi roagă pe poliţiştii de frontieră să îi transporte cu şalupa armatei pe Dunăre, la fel cum a făcut şi primarul localităţii Dubova. „Mergem foarte mult pe jos în fiecare zi. Dacă nu se face drumul, mergem cu şalupa pe Dunăre“, a spus o localnică din Dubova.
Din cauza alunecărilor de teren, alţi 1.500 de oameni sunt nevoiţi să ocolească aproape 200 de kilometri prin Moldova Nouă şi Caransebeş, ca să ajungă la Orşova sau la Drobeta Turnu Severin.
Lucrătorii de la Drumuri acţionează pentru degajarea părţii carosabile. Prefectul judeţului Mehedinţi, Ion Mîţu, împreună cu o echipă mixtă de la ISU „Drobeta“ şi reprezentanţi de la Drumurile Naţionale căutau soluţii pentru deblocarea şoselei pe un fir.

Fără bani pentru consolidări

Reprezentanţii Direcţiei Drumuri Naţionale susţin că nu au primit nici un leu pentru lucrările de consolidare. „Este vorba despre o investiţie foarte mare. Alunecarea este activă, lucrarea poate dura foarte mult, trebuie consolidat. Iarna a fost foarte lungă şi grea, au fost infiltraţii. Bani nu sunt, trebuie să identificăm cât ar costa pentru că la această oră nu poate fi vorba de nici o investiţie“, a spus Ioan Paşca, de la Direcţia Drumuri Naţionale Timişoara.
Reprezentanţii Primăriei Dubova au concesionat pe 49 de ani luciul de apă şi pământul de sub taluzul DN 57, operaţiuni care au determinat alunecările de teren.
„Este un proces, pentru că noi i-am dat amendă celui care a cumpărat terenul de sub stradă şi el ne-a acţionat în judecată“, a spus directorul de la Drumuri Naţionale, Ion Cunicel.
Ion Mîţu, prefectul de Mehedinţi, nu ştia despre situaţia terenului de la Dubova. „Asta ne lipseşte acum, ca să cumpere drumul şi să construiască. Drumul cade şi alţii primesc autorizaţii de construire“, a spus prefectul.
Primarul localităţii Du-bova susţine că nu este el de vină, ci alţi angajaţi ai primăriei. „Situaţia este veche, din 2007. Atunci a fost dată autorizaţie de construire pentru cineva din Severin, dar eu nu ştiu despre ce este vorba“, a spus Victor Droscocil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS