Agricultorii nu mai primesc subvenţii

Autori


Începând din acest an, agricultorii nu mai primesc subvenţii considerate ajutor de la stat. Totuşi, din luna mai, aceştia ar putea beneficia de unele stimulente financiare care să-i ajute să-şi diminueze cheltuielile.

Comisia Europeană (CE) a respins anul trecut solicitarea României de a prelungi acordarea ajutoarelor de stat în agricultură. Autorităţile încearcă să găsească soluţii alternative pentru salvarea sectorului agricol, care să prevadă inclusiv stimulente financiare.

„Guvernul ar putea să acorde o serie de facilităţi printre care şi reducerea accizelor la motorina pentru agricultură, plata calamităţilor naturale altele decât cele înscrise în poliţa de asigurare, stimulente pentru creşterea păsărilor şi animalelor“, a declarat Dumitru Meilă, directorul coordonator al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj. Acesta a precizat că, potrivit legislaţiei în vigoarea, statul poate acorda sprijin pentru încurajarea producerii şi comercializării produselor agricole de calitate, furnizarea de asistenţă tehnică în sectorul agricol, remedierea daunelor provocate de catastrofe naturale sau evenimente excepţionale, compensarea producătorilor agricoli pentru pierderile cauzate de condiţii climatice nefavorabile sau combaterea bolilor la animale şi plante. La acestea se adaugă diverse forme de sprijin pentru promovarea produselor agricole sau pentru dezvoltare rurală.

„Astfel de stimulente ar putea fi acordate începând cu luna mai“, a explicat Dumitru Meilă. În aşteptarea unor forme concrete de sprijin, fermierii ar trebui să se gândească serios şi la accesarea de fonduri europene prin  Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR).

Fermierii au pichetat ieri sediul Ministerului Agriculturii

Aproximativ 150 de fermieri, membri ai Federaţiei AGROSTAR, au pichetat ieri Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cerând plata subvenţiilor restante pe 2009 şi ieftinirea cu 50% a motorinei pentru agricultură, la pompă.


„Vor să ne dea motorină cu 4,4 lei/litru şi să ne deconteze o parte din aceasta la şase luni. Ei (Ministerul Agriculturii – n.r.) au încă restanţe pe 2008-2009 către Petrom, aşa că noi vrem să cumpărăm motorina mai ieftin, direct, fără să fie nevoie de decont, cu circa 3 lei/litru“, a precizat un producător agricol din judeţul Teleorman, prezent la pichetul organizat de Agrostar şi citat de NewsIn.

Agricultorii mai cer reducerea TVA pentru produsele agricole la 5%, precum şi obţinerea unei derogări de la Comisia Europeană pentru menţinerea ajutoarelor de stat şi în 2010, (motorină, irigaţii, calitatea laptelui, pasăre, ovine, bovine, caprine etc.), având în vedere că nici până acum legislaţia privind noile forme de sprijin financiar nu a fost aprobată de guvern şi de către Comisia Europeană.

Revendicările membrilor AGROSTAR vizează şi  notificarea de urgenţă a ajutorului de minimis de până la 15.000 de euro, pentru susţinerea sectorului legume-fructe, conform recomandărilor Comisiei Europene pentru 2010.

„Am stabilit calendarul protestelor şi, dacă problemele noastre nu îşi vor găsi rezolvare, la începutul lunii mai vom organiza un miting în Capitală la care vor participa circa 8.000 de membri ai AGROSTAR şi vom aduce şi utilaje şi animale. Până acum ministerul nu a dat nici o dovadă că ar avea o strategie coerentă care să scoată agricultura din criză. Importurile cresc, evaziunea fiscală creşte, agricultorii români dau faliment şi nu se face nimic“, a declarat Niculae Ştefan, preşedintele Federaţiei AGROSTAR.Comenteaza acum

Alte stiri

12 martie 2019

Gorj: I-au sustras motorina din rezervorul maşinii

Un bărbat, de 47 de ani, din Brăneşti, Gorj, nu a mai putut ieri să plece la serviciu, pentru că hoţii îi furaseră motorina din rezervorul maşinii şi acumulatorul auto. Prejudiciul a fost stabilit la 700 de lei. Din cercetările

Sumarul ediției de miercuri, 24 martie 2010

Actualitate

» Poliţist din Olt, reţinut de procurorii DIICOT
» Pensionar în România
» Craiova: Parcul Tineretului a luat apă
» Craiova: Au dispărut pavelele din trotuar
» Craiova: S-a deschis Punctul de Recoltare Synevo
» Craiova: A început audierea romilor săltaţi din Băileşti
» Olt: 125 de transportatori de mărfuri, amendaţi într-o zi
» Gorjeancă reţinută pentru şantaj
» Gorj: Poliţiştii, la film de ziua lor
» Morţii fac dializă la Spitalul Judeţean
» Proiectul noii Constituţii a Republicii Moldova a fost definitivat
» Batjocură de drum pe bani publici
» Craiova: Cine încarcă factura?
» SIF Oltenia riscă o decapitalizare de 40 de milioane de euro

Local

» Coco şi-a dezamăgit antrenorul
» Solomon, în celulă cu opt paturi
» A murit în piaţă
» Vineri se opreşte apa
» Luna Pădurii, marcată prin diverse activităţi de ecologizare
» Scurte ştiri
» Milioane de hectare au nevoie de custozi şi finanţare

Dolj

» Tavanul grădiniţei din Cârcea s-a prăbuşit

Gorj

» Prefectura Gorj va fi pichetată de cei de la Energoconstrucţia

Sport

» „Briliantul“, rupt pentru opt luni!
» Ribery, pe banca de rezerve
» Meciuri regizate în Serie A
» Avocatul lui Mutu, în aşteptarea deciziei
» Radu Voina strigă catalogul
» Maike Cioacă revine la Baku
» Gallovits, eliminată în calificări la Miami
» Două victorii pentru tenismenii craioveni
» Oltenii atacă Ardealul
» „Dacă aş da timpul înapoi, nu aş mai pleca“

Bani & Afaceri

» O alunecare de teren a izolat patru localităţi mehedinţene
» „Pastorala Floriilor“, la Stăneşti
» Bani de la guvern pentru regularizarea unui râu
» Senator bun de arestat
» Agricultorii nu mai primesc subvenţii

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Scurte ştiri
» Horoscop
» Lecţii de stil de la persoanele de vârsta a treia
» Idei pentru o ţinută de primăvară
» Borş cu perişoare din dovlecei
» Monodactylus Argenteus, un peşte de acvariu

Top