12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiova şi Ecodolj, divorţ în instanţă

Craiova şi Ecodolj, divorţ în instanţă

Soarta rampei ecologice a Craiovei va fi decisă cel mai probabil în instanţă, după ce Prefectura Dolj a dat nelegală ieşirea municipalităţii din asociaţia pentru gestiunea deşeurilor Ecodolj.

Decizia prin care municipalitatea craioveană vrea să părăsească Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestiunea Deşeurilor Ecodolj este interpretată ca nelegală de către juriştii Prefecturii Dolj.
„Da, am dat-o nelegală“, a spus prefectul Eugen Georgescu. Punctul forte al funcţionarilor din prefectură a fost că municipalitatea a încălcat procedura stabilită prin actul constitutiv al Ecodolj, respectiv notificarea în prealabil a asociaţiei referitor la renunţarea la calitatea de membru.
„Se pare că hotărârea este nelegală, atâta vreme cât nu a fost notificată asociaţia de către asociatul care intenţionează să renunţe“, a spus juristul prefecturii, Ciurlin Paulon. Primăria Craiova consideră însă că acest argument nu stă în picioare. „Primăria nu a primit raportul de legalitate al Prefecturii Dolj privind hotărârea consiliului local de ieşire din asociaţia Ecodolj. În ceea ce priveşte notificarea la care faceţi referire, într-adevăr, trebuie făcută, însă numai prin mandatarea primarului Craiovei, care se poate face numai în urma hotărârii prin care consiliul local decide ieşirea din asociaţie. Este vorba deci de o notificare ulterioară hotărârii consiliului, şi nu anterioară“, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Carmen Licu.
Odată ce hotărârea Consiliului Local Municipal Craiova a fost considerată nelegală, prefectura urmează să solicite revocarea acesteia. Conform punctului de vedere deja arătat de municipalitate, hotărârea cu pricina nu poate fi teoretic revocată din temeiul menţionat, ceea ce îl obligă pe prefect să dea în judecată primăria după ce va fi notificat consiliul local asupra condiţiei de revocare.

Motive de adio

Ecodolj a fost înfiinţată cu scopul de a implementa un program de gestiune integrată a deşeurilor din Dolj, cu finanţare europeană de 40 de milioane de euro. Primăria Craiova a decis să iasă din asociaţia Ecodolj fiindcă studiile preliminare ale masterplanului dau ca soluţie utilizarea rampei ecologice de la Mofleni pentru depozitarea gunoiului din tot judeţul. Această soluţie contravine însă strategiei de dezvoltare pe termen lung a Craiovei, conform căreia rampa de gunoi de la Mofleni trebuie mutată, fiindcă se află prea aproape de oraş. În plus, Craiova are contract pe termen lung cu administratorul depozitului de la Mofleni, contract pe care nu-l va mai putea garanta în situaţia integrării rampei în masterplanul Ecodolj şi a licitării tuturor serviciilor conexe, adică şi a celui de depozitare.

Masterplanul, înaintea boilor

În situaţia unui litigiu între instituţiile primăriei şi prefecturii, masterplanul pentru gestiunea deşeurilor din Dolj are puţine şanse de reuşită. Deja studiile au fost întocmite fără bază reală, cum ar fi existenţa unei rampe ecologice care poate fi pusă la dispoziţia beneficiarului în vederea aplicării masterplanului. În cazul unui litigiu între instituţiile prefecturii şi primăriei, lucrurile s-ar putea complica şi mai mult.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS