21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCreşte suprafaţa împădurită din Dolj

Creşte suprafaţa împădurită din Dolj

Doljul îşi va mări anul acesta suprafaţa forestieră cu 1.500 de hectare. Numai în următoarea lună vor fi plantaţi puieţi pe o suprafaţă de 400 de hectare, în cadrul manifestărilor prilejuite de „Luna plantării arborilor“.

În luna aprilie, Doljul îşi va mări suprafaţa forestieră cu cel puţin 400 de hectare de pădure. Asta deoarece, în perioada 15 martie – 15 aprilie, Direcţia Silvică (DS) derulează acţiunea „Luna plantării arborilor“, un eveniment care în curând va împlini un secol de la înfiinţare. Activitatea a debutat joi cu plantarea de pomi pe un şantier de împăduriri de pe raza Ocolului Silvic Craiova şi va continua cu acţiuni de plantare a arborilor, organizate de diverse societăţi comerciale, cu participarea personalului silvic. La acestea se vor adăuga acţiuni de împădurire cu pensionari silvici („La plantat de puieţi cu arbori bătrâni“), instituţii şcolare, ONG-uri şi reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj. „În judeţul Dolj s-a ajuns la o diminuare a respectului faţă de păduri. Am asistat la tăieri care au devenit sistematice şi, cu cât au apărut reglementări mai multe şi mai drastice, cu atât oamenii s-au adaptat să depăşească aceste bariere. Este necesar să păstrăm tradiţia sărbătoririi «Lunii plantării arborilor» pentru că pădurea este cel mai mare stabilizator al mediului în condiţiile schimbărilor climatice şi ale alunecărilor de teren“, a declarat Eugen Georgescu, prefectul judeţului Dolj.

Vor fi sădiţi aproximativ 1,5 milioane de puieţi

De altfel, potrivit informaţiilor primite de la DS Craiova, un procent de 62% din suprafaţa pădurilor administrate de aceştia au, în principal, funcţii de protecţie şi în secundar funcţii de producţie de masă lemnoasă. „Concret, în aceste suprafeţe trebuie urmărit permanent să nu se reducă efectul protector al pădurii pentru zona şi funcţia respectivă, pentru aceasta având obligaţia de a aplica măsuri complementare, care să garanteze exercitarea în continuare a funcţiei respective“, a declarat Daniel Drâgnei, directorul coordonator al Direcţiei Silvice Dolj. Acesta a explicat că, până la sfârşitul anului, în Dolj va fi plantată cu copaci o suprafaţă de aproximativ 1.500 de hectare (adică aproximativ 1,5 milioane de puieţi, care vor fi asiguraţi din producţia pepinierelor proprii). „Suprafeţele de fond forestier care se vor împăduri în această primăvară se prezintă astfel: specii de cvernicee (stejar, cer, gârniţă, stejar roşu) – 28 de hectare, plopi euroamericani – 122 ha, plop alb şi negru – 48 ha, salcâm – 66 ha, alte specii – 166 ha“, a declarat Daniel Drâgnei, directorul coordonator al Direcţiei Silvice Dolj. Acesta a explicat că suprafaţa totală a pădurilor Doljului este de circa 87.000 de hectare (aproximativ 62.000 ha sunt în proprietatea şi administrarea Direcţiei Silvice Dolj, restul de 25.000 ha fiind păduri proprietate particulară, retrocedate în baza legilor fondului funciar), ceea ce înseamnă că 11,6% din suprafaţa judeţului este împădurită (media pe ţară este de 27%). „În ultimii 20 de ani, în Dolj, suprafaţa împădurită a crescut cu aproximativ 10.000 de hectare“, a adăugat Daniel Drâgnei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU