18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSelecţia pentru UE, simplificată

Selecţia pentru UE, simplificată

Se schimbă metodele de selecţie a funcţionarilor UE: procesul va fi mai rapid, cunoştinţele despre UE nu mai sunt eliminatorii.

Oficiul European pentru Selecţia Personalului (EPSO) a lansat, pe 16 martie, o procedură simplificată de selecţie a funcţionarilor UE, odată cu primul concurs pentru administratori, informează CE. Noul sistem de recrutare european se vrea mai bun, mai rapid şi mai relevant. El va avea mai puţine etape de selecţie, va pune accentul pe evaluarea competenţelor şi nu a cunoştinţelor, ca până acum, iar recrutarea se va face anual. EPSO a introdus un plan ciclic de trei ani, în cadrul căruia instituţiile îşi evaluează în mod regulat necesarul de personal. Vor exista concursuri de recrutare anuale, în trei cicluri, pentru administratori, asistenţi şi lingvişti, completate de concursuri individuale pentru specialişti. Majoritatea candidaţilor de pe listele de rezervă vor fi invitaţi la interviu. Participanţii vor avea posibilitatea să fie informaţi în legătură cu evoluţia lor în cadrul concursului, evitându-se, astfel, procedurile îndelungate de soluţionare a contestaţiilor.

Procedura de selecţie, în două etape

Un principiu esenţial în noua procedură este trecerea de la evaluarea candidaţilor în funcţie de cunoştinţe, la evaluarea acestora în funcţie de competenţe. Procedura va cuprinde doar două etape: un test de preselecţie pe calculator, care se va organiza în fiecare ţară membră a UE, şi o etapă de evaluare, care va avea loc la Bruxelles. Noul ciclu va dura între cinci şi nouă luni, şi nu până la doi ani, cum era cazul în cadrul sistemului precedent. Etapa de evaluare va permite testarea corectă şi responsabilă a tuturor competenţelor-cheie, punându-se accentul pe abilităţile corespunzătoare postului, mai degrabă decât pe cunoştinţele teoretice. Exerciţiile vor fi alese astfel încât să permită evaluarea, cel puţin de două ori, a competenţelor căutate. În funcţie de tipul de concurs, această etapă va cuprinde o jumătate de zi sau o zi întreagă de teste. Evaluarea se va face în a doua limbă a candidatului (engleză, franceză sau germană), cu excepţia profilurilor care necesită demonstrarea unor competenţe lingvistice specifice. Aceasta va înlocui procesul îndelungat al testării în două etape, scrisă şi orală.
Candidaţii înscrişi pe lista de rezervă vor primi un „paşaport de competenţe“ cu rezultatele obţinute în centrul de evaluare. Acesta va putea fi folosit pentru găsirea unui post în cadrul instituţiilor europene, dar şi în afara acestora.

Sursa. www.euractiv.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII