Cariera în slujba copilului i-a împlinit viaţa

Autori


A fost dascăl şi director de şcoală. Chiar şi după pensionare, nu a putut sta departe de locul în care şi-a petrecut întreaga viaţă. După 27 de ani de la ieşirea din câmpul muncii, Nicolae Andrei, fost director al Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova, este prezent în fiecare dimineaţă la şcoală, în mijlocul colegilor de breaslă, cu un sfat, cu o povestioară…

„Viaţa mea se întinde pe un interval foarte mare de timp! Anul trecut, în august, am împlinit 85 de ani, o vârstă despre care se zice că este un dar biblic… După 80 de ani, se spune că viaţa este doar chin şi durere…“, şi-a început povestea Nicolae Andrei. L-am găsit, bineînţeles, la şcoală, însă într-un moment trist din viaţa sa, la doar câteva luni de la pierderea celei mai importante fiinţe din viaţă, soţia sa, „doamna mea“, cum îi place să spună. Se simte singur, deşi are alături doi copii, fiica – profesoară de matematică – şi fiul – inginer la Geneva, cinci nepoţi şi opt strănepoţi.

Istoria unui om

Nicolae Andrei este de loc din satul Livezile, comuna Podari. S-a născut într-o familie de muncitori ceferişti. La vârsta adolescenţei s-a aflat la cumpăna dorinţelor părinţilor: tata voia ca fiul să îi urmeze cariera, iar mamei i-ar fi plăcut ca băiatul ei să devină învăţător în satul natal. „Mama a avut o poveste de viaţă foarte tristă, ce mi-a marcat copilăria. Nu am avut şansa să îmi cunosc bunicii, să mă pot bucura de istorisirile bunicului meu… Mama a rămas orfană şi a fost dată în îngrijirea unui unchi infirm, care nu şi-a putut permite să o dea la şcoală. Mama mea a fost neştiutoare de carte, însă în meseria pe care a urmat-o s-a descurcat extraordinar. Din acest motiv, mama a stăruit să urmez Şcoala Normală. Aşa am şi făcut, am vrut să-i împlinesc dorinţa. Am urmat apoi Facultatea de Română-Istorie din Bucureşti. Am revenit în satul natal, unde în primii ani după absolvire am fost învăţătorul comunei“, a adăugat Nicolae Andrei. La scurt timp, chiar din primii ani de catedră, viaţa avea să ia o întorsătură radicală. Într-o zi, inspectorul general din acea vreme, Săvoiu, a venit în inspecţie la clasa învăţătorului. A zăbovit câteva ore. După câteva zile, Andrei a fost chemat la Craiova. A primit propunerea să devină şef de secţie în învăţământ, apoi inspector şcolar la judeţ, şeful Cabinetului Pedagogic Oltenia. Pe 1 septembrie 1961 a revenit la catedră şi i s-a încredinţat sarcina de a deveni director al Liceului „Nicolae Bălcescu“, a doua şcoală în limba română ca vechime din ţară. Din acel moment şi până în 1983 a fost directorul colegiului craiovean. Pe tot parcursul carierei sale, Nicolae Andrei a avut drept misiune atragerea copiilor de excepţie din şcolile din judeţ, dar şi a dascălilor care dovedeau calităţi deosebite. Nu i-a uitat nici o clipă pe cei care l-au ajutat pe tot parcursul carierei, îi păstrează în suflet şi le este recunoscător. Şi-a făcut meseria cu rigurozitate, însă în slujba copilului şi a şcolii: „Până în acest moment al vieţii, din vina mea, am omis să menţionez un om care m-a sprijinit în acele timpuri, Gheorghe Cărbureanu. Acest om m-a ajutat, m-a înţeles, mi-a oferit ajutorul necesar ori de câte ori am avut nevoie. Sunt conştient de un lucru: colegiile ţin barca schimbărilor, ele rezistă prin dascăli şi tradiţie. În cariera mea de om în slujba catedrei, m-am ghidat după nişte cuvinte celebre, care mi-au călăuzit paşii: «Dascălul care lipseşte de la ore nu trebuie iertat nici după ce a murit!»“.

Despre povestea şcolii şi foşti elevi

„Şcoala s-a deschis în chiliile de la Obedeanu… La 20 mai 1826 s-a înfiinţat şcoala, însă construcţia a început în 1835. Pe 11 ianuarie 1838, stâlpii şcolii s-au dărâmat din cauza cutremurului. Şcoala a fost reconstruită cu bănci frumoase şi cu un turn cu ceas – ceea ce nu era obişnuit pentru o clădire. Mobilierul trebuie să fi fost de lux, din moment ce s-a lucrat la el 12 ani şi a costat în acele vremuri 300.000 de lei. În noiembrie 1842, noul local se inaugurează şi şcoala începe. Vechiul imobil al liceului era compus din parter şi etaj, turn cu orologiu, sală de festivităţi, un larg culoar cu ferestre mari spre grădină, cancelaria, internatul şi la etaj apartamentul directorului. După înfrângerea Revoluţiei, şcoala se închide pentru că nu are dascălii necesari. Clădirea devine cazarmă, spital, bucătărie. După Revoluţie, pe tronul Ţării Româneşti urca Barbu Ştirbei, care cumpărase terenul pentru şcoala craioveană. În 1852 s-a închis din nou şcoala, care devine comandament ţarist şi spital. În 1885, prin înalt decret regal, devine «Liceul Carol I». «Localul liceului inspira jalea», aşa scriau ziarele Craiovei în 1885. Şcoala cea nouă s-a construit între anii 1893 – 1895, a costat 1.029.001 lei şi era «podoabă a oraşului». Pictorul Francisc Tribalski, cel care a pictat şi Castelul Peleş, a realizat frescele din bibliotecă şi sala rotundă. Şcoala cea nouă, cu cupolă, era dotată cu mobilier luxos. Însă, şi acest local devine spital în timpul primului război mondial. În 1915, în cancelaria liceului aveau loc şedinţele Societăţii «Prietenii ştiinţei», filiala Craiova, cu profesorii liceului mai ales. Activitatea se desfăşura având ca membri personalităţi ale timpului. Ei au meritul de a fi înfiinţat Universitatea din Craiova. În 1926, laboratorul de fizică a fost dotat cu aparatură extrem de valoroasă, iar în laboratorul de biologie a fost adusă o colecţie de roci, şi astăzi o mândrie a Colegiului“, sunt doar câteva date din istoria CN „Carol I“ povestite de directorul Andrei.


Din rândul foştilor elevi, aproape 50 au fost primiţi – în semn de supremă apreciere pentru contribuţia adusă la dezvoltarea ştiinţei, artei şi culturii româneşti şi universale – în cel mai înalt for al ţării, Academia Română: Theodor Aman – pictor şi grafician, Constantin Angelescu – medic şi om politic, Eugen Angelescu – chimist, Corneliu Baba – pictor, Gheorghe Chiţu – publicist şi om politic, Gogu Constantinescu – inginer, inventator, Traian Demetrescu, Felix Aderca, Eugen Ionesco, Gib Mihăescu etc.

Nicolae Andrei deţine titlul de profesor emerit, conferit în 1969, iar trei decenii mai târziu îl primeşte şi pe cel de Cetăţean de Onoare al Craiovei. În biografia personală şi-a făcut loc şi Ordinul „Meritul Cultural“. Este autorul a peste 30 de lucrări despre învăţământul oltean. Craiova ocupă un loc important în sufletul său, îi cunoaşte istoria, a cercetat-o, i-a dăruit tot ce a avut mai bun.

Până în acest moment al vieţii, din vina mea, am omis să menţionez un om care m-a sprijinit în acele timpuri, Gheorghe Cărbureanu. Acest om m-a ajutat, m-a înţeles, mi-a oferit ajutorul necesar ori de câte ori am avut nevoie. Sunt conştient de un lucru: colegiile ţin barca schimbărilor, ele rezistă prin dascăli şi tradiţie. În cariera mea de om în slujba catedrei, m-am ghidat după nişte cuvinte celebre, care mi-au călăuzit paşii: «Dascălul care lipseşte de la ore nu trebuie iertat nici după ce a murit!»“.

Nicolae Andrei, fost director al Colegiului Naţional „Carol I“ 

 Comenteaza acum

26 Comentarii

 1. Gicu Craioveanu said:

  E de-a dreptul mizerabil sa vezi ca aceeasi culturnici comunisti care te alergau pe strada ca sa te tunda zero daca erai prins fara sapca, dascali fara glorie si satrapi pana in maduva oaselor, pozeaza azi in marile glorii ale scolii romanesti. unul din ei, acest Andrei, un semidoct fara nici un merit intelectual, ajuns director si protapit acolo zeci de ani doar pentru o singura “calitate”: era fratele lui stefan andrei, omul de casa al lui ceausescu si al familiei lui. clase facute pe pile, aranjamente si multi profesori fara har erau cateva dintre realizarile acestei triste figuri. raman de neuitat corectiile aplicate elevilor, intr-o societate in care bataia fusese ofcial interzisa in cadrul scolii: te ciupea cu putere de obraz si iti aplica palme cu labele lui de proletar invatat mai degraba cu lopata si mistria. semna cu sete pe lucrari, la examen, cu “a”-ul lui labartat, avand impresia ca te onoreaza cu un autograf al vesniciei. absolventii isi aduc aminte de plicticoasele ore de romana in care individul isi exxpunea la greu semidoctismul… l-am vazut uneori prin craiova ca o umbra a vremurilor apuse, o fantoma care aminteste de masinile negre ale securitatii din anii 50.

 2. eu said:

  Gicule oltene, craioveanule nu stiu ce a facut sau nu “semidoctul'”impr icinat dar daca tu prostovane poti indrazni macar a face comparatie intre scoala comunista asa cum a fost ea …..si imbecilizarea premeditata, in masa a populatiei romane actuale apoi pleac’ de te culca ca de polemici pe teme alese de unii ca tine suntem satui….sau ti-ai luat-o si tu peste freza la vremea respectiva sau n-a iesit nimic din tine(ca nu te ducea…frustrarile erau multe inainte de 89′)…. pe vremea aia din prestatia-ti proprie ca si educatie,informatie, stiinta etc etc si abia “marea revolutie”ti-a pus mana-n cap si ai iesit la apucat…ca toata dobitocimea aflata in capul trebii …..actuale…..Ia mai culca-te,esti chiar penibil, provoci scarba….!!!

 3. eu said:

  Ce te faci cu “dascalii” ce vin la ore…. degeaba sau doar sa-si tocmesca “clientii” pregatirilor in particular ….???! Culmea este ca nici acasa ca si la scoala nu sunt decat in mare parte (cu exceptiile de rigoare ….ce evident confirma regula)nu sunt decat incompetenta,mediocr itate si imoralitate…..!!!

 4. Gicu Craioveanu - pt "eu" said:

  eu nu am comentat situatia scolii romanesti de astazi, nici nu am aruncat cu imprecatii. daca te-ai simtit lezat, e problema ta; eu nu te insult. consider ca adevarul trebuie rostit, dincolo de simpatii sau antipatii. pentru unii ca plesita si cei de o teapa cu el societatea romaneasca a ajuns unde a ajuns. si personajul de mai sus face parte din aceeasi nomenclatura.

 5. Parpanghel said:

  Gicule. ai multa dreptate in ce zici, dar as face o corectie totusi:Stefan Andrei a fost si este un om inteligent, nu conteaza c-a fost pe langa ceasca.
  De fapt l-a si scos din functia de ministru de externe. Dar frate-sau este din categoria Emil Bobu:”am fost un …”.
  Evident ca Liceul Carol, a fost cel mai bun din Craiova, dar nu din cauza lui “Nicolae”, ci din cauza corpului profesoral de excetie:Evelina, Negreanu, Masulescu profesorul de muzica si foarte multi. Eu spun asa, desi eu am fost elev la “Fratii Buzesti” si nu mi-e rusine sa zic cine a fost cel mai bun. In concluzie, nu trebuie sa amestecam lucrurile!
  O zi buna va doresc…

 6. canada said:

  perfect de acord cu Gicu…si nu semidoct, “sfertodoct” as zice nomenclaturistului cum spunea Petre Tutea, Dumnezeu sa-l odihneasca)…Cu groaza imi aduc aminte de acele vremuri, de metodele acestui dinozaur comunist :isi baga mana in par si daca cumva parul depasea nivelul degetelor datea ordin ca a doua zi sa vi tuns la zero.
  Pentru copii astia mai tineri care sunteti angajati pe la ziare: mai terminati cu elogierea comunistilor ca din cauza lor am fugit o gramada de romani din tara inainte de ’89

 7. Titeica, tot personalitate a acestui liceu, a fost said:

  Pentru cei ce nu vad copacii padurii, din cauza primului pom aparut in cale. Daca recititi articolul, veti fi informati ca in aceasta scoala de exceptie au invatat personalitati, de care toata natia romana se declara mandra. Ce ar fi trebuit sa faca totusi, un om de exceptie, in perioada comunista? Voi astia de va dati tari pe aici, ce faceti ca in acesta perioada capitalista, oranduire care de altfel o agreez, sa nu existe somaj, sa avem un PIB care sa ne dea bunastare, sa existe numai cinste, onoare, numai virtuti. Libertatea nu consta numai in faptul ca poti iesi din tara, ci faptul ca daca vrei sa performezi in meserie sa poti pleca pe cont propriu oriunde si sa te perfectionezi. Cine poate sa o faca? Numai cei ce fura de pe munca voastra. Scoala pe care tot o criticati a dat personalitati mondiale. Ce mai da acum…Apropo, cand va imbolnaviti grav, unde preferati sa va tratati? Cumva la Viena?

 8. Daria said:

  Are dreptate “Gicu Craioveanu” ! Acest individ Nicolae Andrei chiar a fost un mizerabil , a ajuns sa aiba acea pozitie doar pentru ca era fratele lui Stefan Andrei. Cat despre comportamentul lui, era similar celor din Militie si securitate – batea elevii pentru orice moft, am vazut o eleva de liceu trantita la pamant si lovita cu picioarele de Andrei, doar pentru ca acestuia nu-i era pe plac nuanta ciorapilor fetei ( care erau bej si foarte decenti ) !
  Eu am terminat LNB la o clasa de matematica pura, cu olimpici internationali, am fost printre primii zece clasati la absolvire in promotia mea, iar “domnul” Andrei nu si-a facut vreodata aparitia sa ne felicite pentru performante ! Probabil ca pentru rezultatele noastre a primit el medaliile comuniste !
  Asadar, sa nu-si mai planga singur de mila si sa nu mai expuna maretele sale eforturi intelectuale care l-au propulsat in functie, ca nu tine ! Amintirea pe care i-o pastram este aceea a unui zbir redus intelectual, care isi inchipuia ca fiind fratele unui mahar comunist isi poate permite sa trateze oamenii dupa bunul lui plac !
  Si eu l-am mai vazut pe strada, dar mi-e sila sa-l privesc ! Iar lui ar trebui sa-i fie rusine !

 9. [email protected] said:

  am invatat in BUZESTI si aveam un director care la vremea respectiva mi-a platit de 2 ori tunsoarea ca vroia sa ma vada 0.consideram ca-i nebun dar mai de frica mai de rusine am inceput sa merg la tuns regulat,sa invat sa nu fiu dat exemplu negativ….SI ACUM MULTUMESC ACELOR LECTII DE VIATA…………dar ce se intampla azi in scolile romanesti….veti avea curajul sa mergeti la un doctor care nu invata azi nimic…azi la scoala se vorbeste numai de telefoane-distractii -droguri-prostitutie -jocuri pe calculator.Unde sunt culegerile de probleme…cartile de la biblioteca…

 10. Moartea bunului meu prieten! said:

  Este necunoscută cu exactitate data naşterii sale. Mie cel puţin îmi este străină. Ne ştim de multă sad-face-paper-bagvr eme. Mai bine zis ne ştiam de multă, de foarte multă vreme. Cred că prima oară ne-am întâlnit când aveam vre-o şase sau sapte ani. Nici-o dată nu am reuşit, oricât de mult m-am străduit, sa-i apreciez vârsta. Părea a fi veşnic tânăr, în putere. Înţelepciunea sa mi-a conturat într-un mod definitoriu personalitatea. Trecerea sa în nefiinţă lasă un gol imens, atât în propria-mi fiinţă cât şi în cugetul şi simţirea multora.

  A fost ucis! Sănătatea sa a fost treptat şi judicios şubrezită după un plan bine ticluit. Mâna criminală care i-a curmat viaţa, care a pus capăt anilor mulţi pe care-i mai avea înainte, a fost condusă de cele mai mârşave simţăminte pe care mintea omenească le poate iscodi. Criminalul nu este unul singur, sunt mulţi, sunt foarte mulţi. Unii l-au vătămat prin neobrăzarea lor. Alţii prin cuvinte grele. Profitorii, de toate soiurile, s-au înghesuit şi ei la execuţia sa. Viclenii, necinstiţii, oamenii răi, toţi l-au omorât, puţin câte puţin. Perfizii (a nu se confunda cu latinescul per fidus) şi parşivii şi-au dat mâna şi au complotat împreună împotriva sa. Bârfitorii, cei ce scuipă cuvinte grele şi neîntemeiate, au participat şi ei de-o potrivă la omorârea sa. Această şleahtă mizeră, repugnantă, dizgraţioasă şi care provoacă silă a fost completată de grăitorii neadevărului, de mincinoşi. Minciuna cu sau fără rost, rostirea lucrurilor neîntemeiate, amăgirea, înşelăciunea şi plăsmuirea, toate acestea sunt, fără îndoială, vârful suliţei care l-a răpus.

  Numele bunului meu prieten a fost Bunul Simţ.

 11. Costica said:

  Bravo GICA. De acord intrutotul. Doar cateva retusuri. In articol personajului i se atribuie studii de filologie-istorie. In numarul pe septmbrie al revistei LAMURA de anul trecut, in interviul cu Dan Lupescu personajul se fereste ca dracul de tamaie sa spuna ce studii universitare are, ce profi a avut la inima in facultate. Eu inclin spre ideea ca a absolvit cursurile da vara prin care invatatorii erau ridicati la rang de profesor in doar o luna de zile prin anii 50 cand era foame de cadre “calificate” deoarece cei care fusesera legionari sau facusera alta politica ori nu erau pe placul regimului comunist,pur si simplu, nu aveau voie sa mai preda. Autorul articolului nu aspus ce a facut Andrei cu sobele de la Scoala de Surdomuti, cum le-a trasferat lael acasa si s-aales cu dosar penal.L-a scapat frate-sucare intrase in ascensiune pe plan politic. Multe ar mai fi de spus. Este o nulitate care se da intelectual ca si “diplomatul” de cariera P.Gigea Gorrrrrun, autor al 36 de carti,mai bine zis stifturi, numai bune de aruncat la gunoi,pline de gerseli.Omil este poet,epigramist, prozator si tot ce veti. Din aceeasi generatie de sfertodocti (bine zis). La fel ca si Flocea Firan, alt mare autor. La Buzesti, in generatia mea, l-am avut director pe unul Nastasel. Cea mai mare catastrofa comunsta. Gata

 12. upset said:

  Am terminat colegiul Nicolae Balcescu si ma mindresc cu asta.Inainte de a fi om,profesor,director Nicolae Andrei a fost un foarte bun MENEGER. Cu sau fara ajutorul fratelui lui colegiul ” Nicolae Balcescu” a fost mindria acestui oras,judet in timpul lui Nicolae Andrei.Voi ce usor criticati aici pe uni pe altii v-a fac si eu o simpla intrebare. VA PLACE CUM A AJUNS INVATAMINTUL ROMANESC? TERIMNATI CU COMUNISMUL,CU COMUNISTI SINTETI PENIBILI! DEMONSTRATI VOI CA PUTETI FACE CEVA MAI BUN,LASA-TI CEVA IN URMA VOASTRA DE CARE SA FIE MINDRI COPII VOSTRI,SEMENI VOSTRII.RUSINE!

 13. mda said:

  @Grasul: Treaba ta daca ai invatat in Buzesti. Aici e vb de un fost director comunist care batea elevii dupa bunul plac. Pe timpul comunismului erau numai doctori straluciti? Iesi din lumea aia… Generalizezi si esti plin de prejudecati. La scoala nu se vorbeste doar de telefoane si droguri. La Carol I nu se iau droguri cum se aude. Du-te sa vezi daca e cineva drogat acolo. Sunt elevi care invata, sunt olimpici, copii foarte destepti.
  Mai terminati cu generalizarea asta si cu nostalgia comunismului.
  @upset…nu imi vine sa cred ca ai terminat Balcescu la felul in care te exprimi. Esti un semidoct ca Nicolae Andrei. Despre cel din urma iti dai seama ca nu stie sa vorbeasca dupa citatele din articol (repetitii peste repetitii si nu numai).

 14. FSI=fara sa inveti,FSS=fara sa stii/inv.actual said:

  Motive – De ce nu-mi place că sunt român 1.Pentru că ne urâm între noi. Ardeleni vs bucureşteni, olteni vs moldoveni, posesori de Logan vs posesori de BMW, admiratori ai lui Mircea Badea vs critici ai lui Mircea Badea, dinamovişti vs stelişti, corporatişti vs antreprenori, cumpărători vs dezvoltatori imobiliari etc. etc…. 2. Pentru că suntem “Gică Contra” din naştere. Orice iniţiativă în mintea noastră este sortită eşecului. “Cum, afacere în agricultură? Nu ai nici o şansă. Să vinzi cartofi în piaţă, nuuuu! Să deschizi un chioşc, nuuu, te mănâncă mafia locală, îţi sparg ăştia magazinul, vine banca şi îţi ia casa.” Nici nu vedem că alţii reuşesc în jurul nostru… “Eh, ăştia au pile.” 3. Pentru că, indiferent cât de scurt este drumul de parcurs sau cât de aglomerat este traficul, noi ne urcăm în maşină… “ca să ajung mai repede”. 4. Pentru că nu ne bucurăm de viaţă. Suntem mici roboţei doborâţi de grija zilei de mâine. 5. Pentru că vecinii mai vechi din bloc se consideră proprietari ai locurilor de parcare publice din faţa blocului… 6. Pentru că ridicăm 100 de biserici şi două şcoli. 7. Pentru că ne înfofolim copiii cu două tricouri şi trei pulovere chiar dacă sunt 20 de grade afară. 8. Pentru că suntem săraci din cauza prostiei şi nu ne dăm seama. Nu am văzut în viaţa mea un om deştept şi muncitor care să fie şi sărac. 9. Pentru că suntem egoişti: investim tot ce avem în propriile locuinţe, însă nu vrem să dăm nici un ban pentru reparaţia blocului în care trăim, pentru parcuri, pentru curăţenie publică, pentru multe altele… 10. Pentru că l-am ales de trei ori pe Iliescu şi de două ori pe Băsescu. 11. Pentru că, deşi avem o mulţime de femei frumoase, suntem o naţie de “frustraţi”. 12. Pentru “Guţă, Salam, Minune…”. 13. Pentru cozile de la loto de Crăciun şi înainte de alegeri. 14. Pentru că nu suntem capabili să ne adaptăm la noile tehnologii. Părinţii şi copiii lor nu prea au ce discuta şi pentru că părinţii nu sunt capabili să pornească un mp3 player sau să intre pe yahoo. 15. Pentru că la nuntă invităm toţi cunoscuţii şi necunoscuţii, “ca să ieşim bine”. 16. Pentru că McDonalds este un succes în România. 17. Pentru că românii peste 40 de ani care mai fac ocazional un sport sunt atât de rari, încât întorci capul după ei prin parcuri. 18. Pentru că burta la bărbat este “sexy”. 19. Pentru că pădurile noastre după 1 Mai arată ca o groapă menajeră. 20. Pentru că nu facem nimic dacă nu suntem plătiţi. 21. Pentru că nu înţelegem termenul “solidaritate socială” – mulţi dintre noi consideră că banii pe care îi dau la fondul de pensii sunt un fel de “depozit bancar” pentru bătrâneţe. Nicidecum că acesta este ajutorul nostru pentru bătrânii şi bolnavii care nu mai pot munci. 22. Pentru că facem rate la bancă pentru plasmă şi maşină de spălat vase fără să ne pese de comisioane şi dobânzi, apoi dăm vina pe bănci că ne jefuiesc. 23. Pentru OTV. 24. Pentru că suntem invidioşi. Pe colegul care a fost promovat, pe vecinul care şi-a pus termopan, pe fratele care şi-a făcut vilă şi pe colega care arată mai bine. Nu ne întrebăm ce au făcut ei ca să ajungă acolo muncă, sport, învăţătură, efort etc. Nuu, e mai simplu să găsim explicaţii de genul “şi-o trage cu şeful, fură, are noroc…”. 25. Pentru mileul şi peştele de pe televizor. 26. Pentru că, deşi turcii ne-au cotropit sute de ani, noi la şcoală învăţăm despre cele câteva victorii pe care le-am avut împotriva lor. De parcă “Istoria” trebuie să fie motiv de mândrie, nu ştiinţă de studiu. 27. Pentru că din şcoală ieşi aşa cum ai intrat. 28. Pentru că aruncăm mizeria din maşină pe geam. 29. Pentru că mergem la Mall fără să intenţionăm să cumpărăm ceva. 30. Pentru că donatorii de sânge sunt muritorii de foame care au nevoie de bonuri de masă.

 15. Dan Rotariu said:

  #15 – e o copilarie fara sens ceea ce ai scris!

 16. Parpanghel said:

  Uite ca trebuie sa-i dau dreptate, domnului Dan Rotariu: pai ori vorbim de oameni or vorbim de sistem, sunt lucruri total diferite!
  Sigur ca invatamantul era mai bun in anii ’70
  dar nu neaparat din cauza sistemului, cat din cauza oamenilor, care (inca) mai aveau bun simt!
  Si putem vorbi si azi in aceeasi termeni.
  Sa va dau un exemplu: fosta mea colega de grupa de la facultate, Coravu, a fost eleva eminenta a liceului Carol, a fost studenta eminenta, avand cea mai buna medie de absolvire pe toata Romania, si sunt covins ca e profesor foarte bun, la acelasi colegiu Carol!
  O seara placuta va doresc!

 17. SOS said:

  OARE CITI DINTRE INTELECTUALII DE PE VREMEA COMUNISMULUI NU ERAU MEMBRII MARCANTI SAU INFORMATORI SUB ACOPERIRE AI SECURITATII …….. CITI CONCRET …….

 18. Parpanghel said:

  Domnule SOS, nu stie nimeni, dar pui problema gresit, dece crezi ca neaparat “intelectualii” erau
  informatori. Eu inclin sa cred ca procentul era acelasi indiferent de “profesie” sau pregatire.
  A fi informator e chestie de caracter nu de pregatire
  intelectu ala. Nu mai tine, sa “condamni cu manie proletara”, a trecut vremea, esti depasit!
  O seara placuta!

 19. grig said:

  Pun pariu ca din cei care au absolvit Colegiul 90% il apreciaza pe N Andrei ca director! A tinut un standard care si pe acele vremuri era greu de realizat.Plus ca nu-l obliga nimeni sa investeasca in baza materiala.

  PS. si eu am fost tuns si eliminat 3 zile la Colegiu in cei 12 ani petrecuti acolo.
  La multi ani dle Andrei!

 20. gateway said:

  Pt. nr 13.: ia-ti miinile din solduri si treci inapoi la matura!

 21. upset said:

  PT.14- Daca eu sint semidoct inseamna ca tu esti un mare FRUSTRAT……si sigur asta esti!….mai mult ce pot sa-ti spun…ANYWAY IT DOESN/T MATTER…

 22. eu said:

  Nu poti vorbi despre un sistem separat de oameni si viceversa…. (ASA CA NU PRICEP CE DREPTATE INVOCATI CA AR AVEA DDR-ul…????!!)asa incat concluzionez ca cei ce erati sugari inainte de 89′, acum majoritatea sunteti o adunatura de loaze….ceea ce nu eu o vreau ….ci chiar comentariile voastre, “opiniile” voastre va descopera! doar la asta va opriti ….a comenta la modul de a critica tot ceea ce au facut inaintasii desi voi sunteti o mare turma de submediocritati cu pretentii,fuduleli direct proportionale cu lipsa totala de instruire,de cultura,de experienta de viata ,de morala,de minim bun simt…! TOATE ACESTEA VA RECOMANDA CA SI EMBLEMA ACTUALA A ROMANIEI, A CAPITALISMULUI DE CA–T PE CARE IL AGREATI DAR DESPRE CARE NU STITI CU CE SE “MANANCA”…..! SALUTARE GENERATIE STUPIDA….!

 23. suca said:

  Acest tataie care se plimba prin oras a fost candva un zbir care tundea elevii si le dadea palme de vedeau stele verzi preten la catarama
  cu alt semidoct,fost invatator facut profesor de biologie la ff.:Marzan Ilie fie-i tarana usoara!
  Liceul Nicolae Balcescu mi-a lasat un gust amar in sufletul meu de aspirant la statutul de intelectual.Du-te dupa Marzan Ilie fantoma a trecutului!

 24. Dan Rotariu said:

  Pacat ca cei de bun simt tac asupra acestui fost director. Cine credeti ca a scris aici … fruntea … sau drojdia? Se vede ca pana si obraznicii inteligenti … cel cu eliminarea … apreciaza ca masura s-a datorat lui si nu directorului care a aplicat un regulament. L-am cunoscut in 1993 pe acest om, nu i-am fost elev si nici in Carol nu am absolvit. E un om echilibrat, distins, care are ce comunica si cu care imi face placere sa ma intalnesc oridecate ori intamplator ne intalnim. Respectele mele domnule Nicolae Andrei. Felicitari pentru munca in slujba Romaniei a fratelui dv.! Pietele noastre externe au fost cucerite in acea perioada si datorita diplomatiei care lucra pentru tara si nu pentru presedinte furand voturi ca sa fie numit apoi un nimeni celebru ca ministru de externe. Alte vremuri, alte repere morale! si-mi exprim regretul ca fara sa aiba nici o vina lui Stefan Andrei i se interzice inca sa aiba activitate politica! Sanatate domnule Nicolae Andrei!

 25. Barboiu said:

  La multi ani D_le Profesor !
  Pentu baietii mei, care au absolvit aceasta prestigiasa institutie , ati facut f F mult , pt ca au ajuns intradevar OAMENI ,si eu pe calea acesta va multumesc ! Eu personal ,va doresc multa sanatate si multe felicitari pt liceul pe care la-ti condus si edificat Liceul N Balcescu era un nume in Romania prin elevii sai si cadrele didactice care intradevar faceau un monolit !pacat ca traditia s-a diluat si valoarea a scazut vizibil in ultimii ani !Este bine ca incercati sa ajutati cu experienta D-voastra tinerii colegi pt ca sint sigur ca au de unde si ce invata !!

 26. Elevul said:

  Cred ca am dreptul sa scriu si eu ! Liceul “Nicolae Balcescu” s-a bucurat de bravi dascali . Dl. Andrei, printr-o sansa a fost director, dar adevarul nu-i apartine. Adevarul,este al celor ce astazi sunt departe de tara.

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 18 martie 2010

Actualitate

» Asfalt sub asediu
» Start la concursul naţional „Craiova-Piano“
» Raportul CE: Ritmul reformei a scăzut în România
» Milioane de euro pentru zonele pescăreşti
» Afacere cu băieţii deştepţi de la CE Craiova
» Panouri solare pentru Sala Sporturilor şi nouă şcoli
» Nouă ani de concedii medicale în 2009
» Se ascute lupta pentru putere în PD-L Gorj
» Doljenii, datori vânduţi băncilor
» Covrigăria cu bucluc
» Gorj: Hoţ imobilizat de poliţişti
» Craiova: Mircea Geoană se întâlneşte cu conducerea Ford
» Gorj: Peste 1.000 de rable au fost casate într-o lună
» 160.000 de elevii români, la competiţia internaţională de matematică

Local

» Subcomisar cercetat pentru că nu a suflat în fiolă
» La furat de motorină
» Prins la cinci ani după ce a înjunghiat un bărbat
» Alarmă falsă cu bombă pe Aeroportul Timişoara

Dolj

» Corupţie fără corupţi
» Poliţia a scos o căţea la licitaţie

Sport

» Pandurii sunt în pericol, vine Cîrţu să-i salveze
» Răducu a părăsit Ştiinţa
» Hora retrogradării
» Scurte ştiri
» Poloiştii nu merg la turneul final
» Oltenii s-au impus la All Star Game
» Oltchim s-a distrat cu Brăila
» Cupa Liceelor şi-a aflat câştigătorii
» Şapte medalii la Mondiale pentru karatiştii craioveni
» Real Madrid vrea să îl transfere pe Cole
» Zidane are încredere în naţionala Franţei
» România are trei stadioane la standardele UEFA
» Meciuri tari în Europa League
» ŢSKA Moscova a dat lovitura
» Mourinho, rege pe „Stamford Bridge“

Bani & Afaceri

» Deputaţii au aprobat garanţia pentru Ford
» Corul Liceului „Henri Coandă“ va susţine un turneu în Italia
» Selecţia pentru UE, simplificată
» Studenţii craioveni vor învăţa să facă afaceri
» Mii de elevi doljeni sunt certaţi cu şcoala
» Bani mai mulţi pentru angajaţii plătiţi cu ora
» Activitatea în construcţii, în cădere liberă
» Cariera în slujba copilului i-a împlinit viaţa

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Opinii

» Culoarea banilor… publici

Top