12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSchimbări majore pe piaţa forţei de muncă

Schimbări majore pe piaţa forţei de muncă

În condiţiile în care pe un loc de muncă vacant concurează sute de persoane, angajatorii sunt mult mai pretenţioşi cu candidaţii. Asta deoarece, spun specialiştii în resurse umane, angajatorii vor să minimizeze riscul ca persoana selectată să nu fie potrivită.

Odată cu accentuarea crizei în România, piaţa forţei de muncă este în continuă schimbare. Dacă în trecut unele firme îşi recrutau personalul şi după primul interviu, în ultimul an, angajatorii sunt mult mai atenţi. „Puţinele companii care mai fac angajări sunt mai reticente şi mai pretenţioase cu candidaţii. Companiile au trei-patru etape de selecţie şi dau răspunsul final candidatului şi după câteva luni“, notează dailybusiness.ro, care explică faptul că durata procesului de selecţie nu a crescut neapărat pentru că angajatorii intervievează mai multe persoane, lista firmelor de HR având cam acelaşi număr de candidaţi, ci pentru că angajatorii vor să minimizeze riscul ca persoana selectată să nu fie potrivită, iar la scurt timp să fie nevoie de un nou proces de căutare.

„Angajatorii şi-au schimbat optica“

În plus, interviurile nu se mai dau doar cu directorul de departament/directorul de resurse umane, ci, în unele cazuri, şi cu directorul general sau chiar cu firma de consultanţă a angajatorului. „Faţă de perioada de boom, când recrutările se făceau frecvent după un singur interviu, acum, angajatorii şi-au schimbat optica şi se văd în postura celor care îşi permit să aleagă pe îndelete dintre candidaţi“, precizează specialiştii.

Orele suplimentare au devenit o modă

De altfel, aceasta nu este singura schimbare majoră care a apărut pe piaţa forţei de muncă. Potrivit unui sondaj efectuat de Myjob în perioada februarie – martie (pe un eşantion de peste 4.200 de respondenţi), mai mult de jumătate dintre angajaţi fac zilnic ore suplimentare. Dacă 51,95% dintre angajaţi rămân zilnic la serviciu după terminarea programului, 12,67% fac ore suplimentare de cel puţin două ori pe săptămână. „Dacă ne gândim la mişcările din piaţa muncii a ultimelor 18 luni, rezultatele sondajului se pot explica fie prin concedierile din companii, caz în care angajaţii rămaşi preiau şi sarcinile celor plecaţi, fie tocmai prin teama de a nu fi concediat, situaţie în care angajaţii muncesc mai mult pentru a-şi asigura locul de muncă“, a afirmat Adela Rapeanu, communication expert al site-ului de recrutare Myjob, citată de apropo.ro.
Acest fapt a fost observat şi de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. „În ultima perioadă s-a constatat că a crescut numărul firmelor care folosesc angajaţii peste timpul legal de lucru sau peste cel negociat“, a declarat Cătălin Tiberius Mohora, directorul coordonator al ITM Dolj. Altfel spus, din ce în ce mai mulţi angajatori întocmesc contracte de muncă pentru o perioadă de lucru de patru ore/zi, dar, în realitate, salariaţii muncesc opt ore sau mai mult. Reprezentanţii ITM atrag însă atenţia că sancţiunea pe care o riscă angajatorii pentru această practică este de 1.500 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII