21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii nu mai sunt dispuşi să se împrumute

Doljenii nu mai sunt dispuşi să se împrumute

Volumul creditelor contractate de doljeni a scăzut în ultimul an cu aproape 4%, în condiţiile în care, în ianuarie 2009, volumul împrumuturilor era cu peste 30% mai mare decât în ianuarie 2008.

Diminuările masive de personal din Dolj şi scăderea dramatică a salariilor din ultimele 12-13 luni i-au determinat pe doljeni să fie extrem de prudenţi cu cheltuielile şi, implicit, cu noile împrumuturi. Potrivit ultimului studiu al Băncii Naţionale a României (BNR) cu privire la comportamentul financiar al populaţiei şi agenţilor economici în profil teritorial, în luna ianuarie a acestui an, volumul creditelor contractate îşi menţine o tendinţă de scădere. Dacă în ianuarie 2009, volumul împrumuturilor contractate în judeţ ajunsese la aproximativ 4,963 miliarde de lei, la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, nivelul împrumuturilor era de aproximativ 4,812 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o diminuare de aproximativ 3%. Asta, în condiţiile în care, volumul împrumuturilor înregistrate la sfârşitul lunii ianuarie 2009 este cu aproape 32% mai mare decât cel al creditelor contractate până la sfârşitul lunii ianuarie 2008.

Doljenii continuă să se împrumute în valută

Din cele 4,812 miliarde de lei împrumutate de doljeni până la sfârşitul lunii ianuarie 2010, aproximativ 2,508 miliarde sunt credite contractate în lei şi aproximativ 2,304 miliarde (aproape 48%) sunt în valută.
Asta, în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă a lui 2008 (anul în care efectele crizei nu-şi făcuseră încă simţită prezenţa), din cele 3,768 miliarde de lei împrumutate până la sfârşitul primei luni din an, 2,105 miliarde (aproximativ 54%) erau în lei şi doar 1,663 miliarde (aproximativ 44%) erau în valută.
Potrivit datelor furnizate de BNR, volumul de credite în valută a ajuns să fie aproximativ egal cu cel în lei încă de anul trecut, când, chiar dacă leul a început să se devalorizeze semnificativ, doljenii au avut o perioadă în care, datorită condiţiilor restrictive impuse de bănci, pentru a reuşi să contracteze o sumă cât mai mare de bani au preferat să opteze pentru creditele în altfel de monedă decât cea naţională. La sfârşitul lunii ianuarie, creditele în valută ajunseseră la 2,476 miliarde de lei, adică 49,88% din volumul total de credite.

43% din credite sunt pentru nevoi personale

La începutul acestui an, cele mai solicitate au fost creditele pentru nevoi personale fără ipotecă. Potrivit datelor BNR, din cele 4,812 miliarde de lei, valoarea creditelor având ca destinaţie consumul a fost de peste 2,052 miliarde, adică aproape 43% din credite. De altfel, împrumuturile contractate de doljeni până la sfârşitul lunii ianuarie 2010 şi având ca destinaţie consumul au depăşit cu 1,38% împrumuturile contractate de agenţii economici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII